Κακοκαιρία «Ελπίς»: Τι πρέπει να τσεκάρεις πριν οδηγήσεις

Πάνος Σεϊτανίδης
Κακοκαιρία «Ελπίς»: Τι πρέπει να τσεκάρεις πριν οδηγήσεις
Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τη μετακίνησή σας εν μέσω της κακοκαιρίας, τουλάχιστον να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα!

Η χώρα βρίσκεται στο έλεος της κακοκαιρίας «Ελπίς», με την έντονη χιονόπτωση να έχει παραλύσει και την Αττική. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν χρειάζεται να το διαβάσετε κάπου: αν μπορείτε να μείνετε στο σπίτι σας, μη κουνηθείτε ρούπι από αυτό!

Αν όμως πρέπει να βγείτε στους δρόμους με το αυτοκίνητό σας, τα παρακάτω απλά βήματα θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε κακοτοπιές και ταλαιπωρία, επιτρέποντάς σας να φτάσετε με ασφάλεια στον προορισμό σας.

Συνεχής ενημέρωση

Σε μία εποχή όπου τα social media μεταφέρουν τις εξελίξεις πριν αυτές καλά-καλά συμβούν και με τους περισσότερους να έχουν πρόσβαση on line ακόμα κι εν κινήσει, το να βγείτε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα είναι τουλάχιστον επικίνδυνο. Πριν ξεκινήσετε για τον προορισμό σας, αναζητήστε πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τόσο σε αυτόν, όσο και στη διαδρομή που θα ακολουθήσετε. Για την κατάσταση του οδοστρώματος, αν τυχόν απαιτούνται αλυσίδες, ακόμα κι αν ο δρόμος είναι ανοιχτός ή όχι.

Οδήγηση στη κακοκαιρία

Τα μάτια σας 14

Μπορεί ο Σεμπαστιέν Λεμπ να σάρωσε στους πάγους και τα χιόνια του Ράλλυ Μόντε Κάρλο, όμως εσείς κι εμείς, δεν είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές. Δεν πρέπει λοιπόν να συμπεριφερόμαστε υπό αυτό το πνεύμα όταν οδηγούμε υπό τέτοιες συνθήκες. Ειδικά ο πάγος μπορεί να φέρει καταστροφικές συνέπειες, ακόμα και αν κινείστε με χαμηλές ταχύτητες. Απαιτείται αυξημένη προσοχή και άκρως αμυντική οδήγηση.

Αλυσίδες/χιονοκουβέρτες

Σίγουρα η χιονόπτωση στο κέντρο της Αθήνας είναι σπάνια, όμως στα προάστια δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Υπάρχουν πολλές περιοχές όπου κρίνεται απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες. Πρέπει λοιπόν να τις έχετε στο αυτοκίνητό σας, έτοιμες προς χρήση. Εδώ όμως υπάρχουν και υποσημειώσεις:
- Εν μέσω χιονόπτωσης και παγετού, στη μέση του δρόμου, δεν είναι η στιγμή για να μάθετε πως να τις τοποθετήσετε. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη και εφόσον έχετε κλειστό χώρο στάθμευσης, μία πρόβα στην τοποθέτησή τους -έστω και την τελευταία στιγμή- μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.
- Τοποθετήστε τις αλυσίδες στον κινητήριο άξονα του οχήματος αλλιώς δεν θα σας βοηθήσουν. Στους εμπρός τροχούς στα προσθιοκίνητα οχήματα, στους πίσω τροχούς στα πισωκίνητα. Όσα για τα τετρακίνητα, τοποθετούμε τις αλυσίδες στους εμπρός τροχούς.
- Επίσης πρέπει να είστε σίγουροι πως ταιριάζουν στις διαστάσεις των τροχών του αυτοκινήτου σας αλλιώς, όσο και να παιδευτείτε, δεν θα τα καταφέρετε.
- Χρησιμοποιείστε τις αλυσίδες μόνο όπου πρέπει. Αντιλαμβανόμαστε πως υπό τέτοιες συνθήκες το βάλε/βγάλε είναι δύσκολη υπόθεση αλλά αν περάσετε το σημείο όπου η χρήση τους είναι απαραίτητη και βγείτε σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο, πρέπει να τις αφαιρέσετε.

Οδήγηση στη κακοκαιρία

Ρεζέρβα/Εργαλειοθήκη/Φαρμακείο

Η απουσία ρεζέρβας με τον απαιτούμενο αέρα μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί την τελευταία στιγμή, όμως για τα υπόλοιπα δεν υπάρχει δικαιολογία. Μη κάνετε ούτε χιλιόμετρο αν δεν βεβαιωθείτε πως έχετε μαζί σας προειδοποιητικό τρίγωνο, γάντια, φακό, αδιάβροχο κ.α. Και φυσικά, το φαρμακείο του αυτοκινήτου σας πρέπει να έχει μέσα τα βασικά!

Καύσιμα

Αν δεν έχετε αρκετά καύσιμα στο ρεζερβουάρ, μία στάση στο πλησιέστερο πρατήριο μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια. Σε περίπτωση που οι συνθήκες χειροτερέψουν και ακινητοποιηθείτε στο χιονιά, το να μείνετε από καύσιμα θα είναι καταστροφικό. Ή ακόμα κι αν οι συνθήκες δεν δυσκολέψουν τόσο, ουδείς εγγυάται που και πότε θα βρείτε ανοιχτό πρατήριο καυσίμων.

Ενέργεια για τον οδηγό

Δεν είναι μόνο το όχημα που έχει ανάγκες, το ίδιο ισχύει και για τον οδηγό και τους επιβάτες. Εφόσον λοιπόν γνωρίζετε πως η μετακίνησή με το αυτοκίνητο θα είναι δύσκολη και ίσως συναντήσετε προβλήματα, φροντίστε να έχετε μαζί σας στο αυτοκίνητο νερό και κάποια σνακ.

Οδήγηση στη κακοκαιρία

Σύστημα ψύξης/θέρμανσης

Αν θολώσουν τα τζάμια του οχήματός σας, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ανακτήσετε γρήγορα την απαιτούμενη ορατότητα, είναι με τον κρύο αέρα. Όμως μη περιμένετε ώσπου να βρεθείτε πρωταγωνιστές στο «Ορατότης Μηδέν». Με το που πάνε να θολώσουν, αντιδράστε ώστε να έχετε πάντα την καλύτερη δυνατή εικόνα για όσα συμβαίνουν γύρω σας.

Ζεστά ρούχα

Μπορεί το σύστημα θέρμανσης εξασφαλίζει πως είστε στα ζεστά, όμως πρέπει πάντα να είστε καλυμμένοι για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Φροντίστε λοιπόν, εκτός από τα γάντια που αναφέραμε νωρίτερα, να έχετε μαζί σας και ζεστά ρούχα αφού σε μία αναποδιά, ίσως χρειαστεί να περάσετε αρκετό χρόνο εκτός αυτοκινήτου.

Στερνή μου γνώση

Για φινάλε, μερικές συμβουλές για… την επόμενη φορά. Δεν είναι η πρώτη κακοκαιρία, δεν θα είναι ούτε η τελευταία. Για να είστε λοιπόν όσο γίνεται οχυρωμένοι, μετά το πέρασμα της «Ελπίδας», προχωρήστε σε άμεσο έλεγχο των παρακάτω:
- Ελαστικά. Αν έχετε «γράψει» με αυτά περισσότερα από 40 χιλιάδες χιλιόμετρα ή τα έχετε πάνω από 4 χρόνια, αν έχουν σκισίματα ή οι αυλακώσεις στο πέλμα δεν έχουν πια το απαιτούμενο βάθος, προχωρήστε σε αντικατάσταση. Θα σας κοστίσει πολύ λιγότερο από μία απώλεια ελέγχου υπό δύσκολες συνθήκες.
- Καθαριστήρες. Ελέγξτε την κατάσταση και τη λειτουργία των μάκτρων και συμπληρώστε νερό στο δοχείο πλυστικού υγρού.
- Φώτα. Βεβαιωθείτε πως τα φώτα του αυτοκινήτου σας λειτουργούν σωστά. Ελέγξτε τα όλα: φώτα πορείας, οπισθοπορείας, φώτα ομίχλης, φώτα θέσης προβολείς αλλά και φλας/αλάρμ.
- Ηλεκτρικά. Εδώ απαιτείται έλεγχος αφού μία ξεζουμισμένη μπαταρία μπορεί να σας αφήσει στη μέση του πουθενά.

Οδήγηση στη κακοκαιρία

Το χιόνι μπορεί να προσφέρει όμορφες εικόνες και διασκεδαστικές στιγμές, εφόσον είμαστε καλά προετοιμασμένοι για αυτό. Αλλιώς, μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες και επικίνδυνες καταστάσεις.

Φωτογραφίες: Unsplash

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!