Mazda CX-5: Το SUV διαμάντι των Ιαπώνων

Mazda CX-5: Το SUV διαμάντι των Ιαπώνων
Η Mazda υποδέχεται το 2022 το ανανεωμένο CX-5, ένα μοντέλο που έχει γράψει τη δική του ιστορία από την ημέρα παρουσίασής του σε πρωτότυπη μορφή.

Το 2022 η Mazda ετοιμάζεται για ακόμα μια δυναμική χρονιά καθώς ήδη διαθέσιμο είναι στην αγορά το ανανεωμένο CX-5. To κορυφαίο μοντέλο της ιαπωνικής φίρμας διατήθεται στην πιο φρέσκια του εκδοχή προσφέρεται σε τρείς εκδόσεις. Η έκδοση Homura αποτίει φόρο τιμής στο Mazda MX-5 πρώτης γενιάς, με τις κλασσικές σπορ, κόκκινες πινελιές του, ενώ η έκδοση Takumi Plus διαθέτει ιδιαίτερα προσεγμένο εσωτερικό με επένδυση από δέρμα Nappa και ξύλο. Τέλος η έκδοση Newground έχει σχεδιαστή για κάθε λάτρη περιπέτειας στη φύση, με το εσωτερικό να είναι ανθεκτικό στους λεκέδες, ενώ έχει βελτιστοποιηθεί η απόδοση τετρακίνησης.

Από την κυκλοφορία του, το Mazda CX-5 έχει σημειώσει περισσότερες από 3 εκατ. πωλήσεις και έχει αναδειχθεί ως ένα εκ των κορυφαίων μοντέλων στην ιστορία της ιαπωνίκής φίρμας. Το ταξίδι του SUV μοντέλου ξεκινά περισσότερα από 10 χρόνια πριν.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Mazda CX-5

Το 2010, η Mazda παρουσίασε το Σινάρι ένα τετράθυρο σπορ coupe concept Soul of Motion και παράλληλα τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία Kodo. Αυτή η νέα φιλοσοφία, ενσωματώθηκε στο επόμενο concept, αυτό του compact crossover SUV Minagi, Με τον τρόπο αυτό έστρεψε την προσοχή του κοινού στις νέες τεχνολογίες Skyactiv. Το μοντέλο που ακολούθησε ήταν το Mazda CX-5, που έκανε το ντεμπούτο του στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης το 2011. Το CX-5 συνδύασε και τα δύο χαρακτηριστικά που ακολουθούν ως σήμερα της μάρκα, Kodo και Skyactiv.

Ο Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Σχεδίασης της Mazda, Μασάσι Νακαγιάμα, μίλησε για το CX-5: «Η δημιουργία ενός SUV που θα έχει παγκόσμια απήχηση ήταν μια δύσκολη δουλειά. Αλλά θέσαμε στον εαυτό μας την πρόκληση, συγκεντρώνοντας αντικρουόμενα σχεδιαστικά στοιχεία και προσθέτοντας σπορ εξαρτήματα σε ένα SUV, δημιουργώντας ένα όχημα που μπορεί να ονομαστεί «κατηγορία CX-5». Δεν θέλαμε να αλλάξουμε τα μέρη της σχεδίασης που έχουν απήχηση στους πελάτες μας, αλλά αντ’ αυτού να προωθήσουμε την χαρακτηριστική εμφάνιση για να βελτιώσουμε τη μοναδική του μορφή».

Επιπλέον το CX-5 ήταν το πρώτο όχημα στο οποίο χρησιμοποιήθηκε ο χρωματισμός Soul Red Crystal. Στο μοντέλο του 2022 έρχεται να προσθέτει μια ολοκαίνουργια επιλογή χρώματος, η Zircon Sand Metallic.

Η διεθνής αναγνώρηση

Mazda CX-5

Το CX-5 είναι το αυτοκίνητο της Mazda με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως. Έχει κερδίσει περισσότερα από 100 βραβεία διεθνώς, αποσπώντας 45 διακρίσεις μόνο κατά το έτος έναρξης του. Μάλιστα κάθε χρόνο από το 2012 παίρνει το βραβείο «Tpp Safety Pick από το Insurance Institute for Highway Safety. Επιπρόσθετα έχει διακριθεί ως το Οικογενειακό Αυτοκίνητο της Χρονιάς WWCOTY το 2017, ενώ οι επιτυχίες του έχουν φτάσει μέχρι και την Ευρώπη με βραβεία στην κατηγορία μεσαίων SUV μοντέλων.

Οι ακραίες δοκιμασίες

Mazda CX-5

Το 2019 η Mazda αποφάσισε να περάσει το CX-5 από ένα δύσκολο τεστ. Ορισμένα αυτοκίνητα ξεκίνησαν από τη Σουηδία, και ταξίδεψαν μέσα στον πάγο και το χιόνι προκειμένου να φτάσουν στο Nordkapp, στο Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας. Αυτό είναι το βορειότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης. Η ιαπωνική εταιρεία έγινε επίσης η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που διέσχισε την παγωμένη λίμνη Βαϊκάλη στη Σιβηρία, την παλαιότερη και βαθύτερη λίμνη του κόσμου, με ένα CX-5. Το compact SUV διέπρεψε σε τεστ αντοχής 100.000 χιλιομέτρων που διεξήγαγε το γερμανικό περιοδικό Auto Bild, και σημείωσε μια από τις καλύτερες βαθμολογίες όλων των εποχών, κατακτώντας την τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη της λίστας με τους διαγωνιζόμενους.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!