Ηλεκτροκίνηση: Το μέλλον είναι οι εναλλάξιμες μπαταρίες (vid)

Κώστας Παστρίμας
Ηλεκτροκίνηση: Το μέλλον είναι οι εναλλάξιμες μπαταρίες (vid)
Νέο δίκτυο ανταλλαγής μπαταριών αυτοκινήτων ετοιμάζει στην Κίνα ο κολοσσός CATL

Στον κόσμο της ηλεκτρικής μοτοσικλέτας η τεχνολογία των εναλλάξιμων μπαταριών είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα επικρατήσει, τουλάχιστον όσον αφορά τις μικρές μοτοσικλέτες αστικής μετακίνησης. Ήδη εταιρίες όπως η Gogoro στην Ταϊβάν και η Nio έχουν παρουσιάσει μεγάλα δίκτυα ανταλλακτικών μπαταριών και οι χρήστες δείχνουν να τις αποδέχονται ως μια εύκολη και πρακτική λύση στην αυτονομία των ηλεκτρικών δικύκλων.

gogoro

Η συγκεκριμένη πρακτική φαίνεται πως έχει προσελκύσει και κατασκευαστές αυτοκινήτων. Εταιρίες-κολοσσοί από την Κίνα όπως η CATL και η Geely ήδη έχουν στρέψει την προσοχή τους στον τομέα των εναλλάξιμων μπαταριών σε αυτοκίνητα στήνοντας μεγάλα δίκτυα εξυπηρέτησης στην Κίνα. Η CATL, η οποία συνεργάζεται με την Tesla, τη Volkswagen και τη Fisker, ήδη έχει συνεργασία με την περιφέρεια Guizhou της Κίνας για να στήσει ένα νέο δίκτυο.

geely

Στα χνάρια της CATL κινείται και η Nio η οποία μέσα στο 2021 κατάφερε να διαχειρίζεται 750 σταθμούς ανταλλαγής μπαταριών αυτοκινήτου στην Κίνα, ενώ έχει ήδη πατήσει το πόδι της στην Νορβηγία. Στόχος είναι η επέκταση στη Γερμανία και την Αμερική, ενώ ήδη υπάρχει συμφωνία με την Shell για συνεργασία δημιουργίας σταθμών στα πρατήρια της εταιρίας. Στο παιχνίδι έχει μπει και η Geely (Volvo, Polestar, Mahindra) η οποία έχει ανακοινώσει τη δημιουργία 5.000 σταθμών ανταλλαγής μπαταριών μέχρι το 2025. Μάλιστα το σύστημα της Geely αναφέρει πως οι μπαταρίες θα μπορούν να αλλάξουν σε μόλις 59 δευτερόλεπτα χωρίς καν ο οδηγός να χρειάζεται να βγει από το αυτοκίνητό του.

nio

Λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η αλλαγή στις μπαταρίες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μπαταριών δεν έχουν γίνει γνωστά από την CATL. Σίγουρα γνωρίζουμε ότι η εταιρία θα ονομάζεται EVOGO και έχει στόχο να επεκταθεί δυναμικά και στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!