Το Βερολίνο ετοιμάζεται να διώξει τα Ι.Χ. αυτοκίνητα

Το Βερολίνο ετοιμάζεται να διώξει τα Ι.Χ. αυτοκίνητα
Μέσα στο Φεβρουάριο η γερμανική πόλη του Βερολίνου θα αποφασίσει αν θα καταργήσει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στους δρόμους της.

Η πρωτοβουλία Berlin Autofei παίρνει σάρκα και οστά στο Βερολίνο, καθώς η τοπική κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει μια πολύ σημαντική απόφαση. Τον Φεβρουάριο λοιπόν αναμένεται να αποφασιστεί αν θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης στο κέντρο της πόλης.

Η έκταση αυτή έχει απόσταση 88 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι υπερδιπλάσια του Δήμου Αθηναίων. Η περιοχή αυτή περιβάλλεται από τη σιδηροδρομική γραμμή S-Bahn Ring, με την προσπάθεια των κατοίκων να έχει ξεκινήσει από το 2019. Για να προχωρήσει μέχρι το στάδιο αυτό, έπρεπε η Berlin Autofei να συγκεντρώσει 50.000 υπογραφές, κάτι το οποίο κατάφερε με μεγάλη επιτυχία.

Πλέον είναι στο χέρι της τοπικής κυβέρνησης αν θα μετατρέψει το Βερολίνο στη μεγαλύτερη πόλη του κόσμου που έδιωξε τα αυτοκίνητα.

Berlin Autofei

Ωστόσο η προσπάθεια αυτή δεν αφορά όλα τα αυτοκίνητα δρόμου. Για παράδειγμα θα υπάρξουν ειδικές άδειες κυκλοφορίας για οχήματα έκτακτης ανάγκης, οχήματα δήμων όπως απορριμμάτων, ταξί, επαγγελματικά αυτοκίνητα και αυτά ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα. Ωστόσο κάθε κάτοικος θα έχει το δικαίωμα 12 διαδρομών με ενοικιαζόμενο όχημα, όταν προϋποτίθεται κάποια επείγουσα ανάγκη.

Η Νίνα Νόμπλε, εκ των ιδρυτών του κινήματος είχε δηλώσει στον Guardian: «Δεν πρόκειται μόνο για το περιβάλλον μας αλλά γενικότερης κλίμακας πρόβλημα. Είναι για το πώς θέλουμε να ζήσουμε, να αναπνέουμε και να παίζουμε μαζί. Θέλουμε ο κόσμος να κοιμάται με τα παράθυρά του ανοικτά και τα παιδιά να παίζουν και πάλι στους δρόμους. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες πρέπει να μπορούν να οδηγούν ποδήλατα με ασφάλεια και να έχουν πληθώρα από μέρη να ξεκουραστούν».

Με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2014, αποκαλύφθηκε πως τα αυτοκίνητα καταλαμβάνουν το 58% του διαθέσιμου χώρου για κυκλοφορία στους δρόμους, ενώ χρησιμοποιούνται μόλις για το 1/3 των διαδρομών.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!