Ράλλυ Ντακάρ ΕΔ10: 1-2 η Audi, νέα ανατροπή στις μοτοσυκλέτες (vid)

Πάνος Σεϊτανίδης
Ράλλυ Ντακάρ ΕΔ10: 1-2 η Audi, νέα ανατροπή στις μοτοσυκλέτες (vid)
Σε αυτοκίνητα, φορτηγά, μοτοσυκλέτες και T3 έχουμε πλέον ξεκάθαρα φαβορί αλλά στους 2 τροχούς το σκηνικό αλλάζει κάθε μέρα!

Άλλη μία ημέρα συναρπαστική ημέρα στο πλαίσιο του 44ου Ράλλυ Ντακάρ, που έφερε ξανά νέα δεδομένα στους δύο τροχούς και οδήγησε σε μείωση των διαφορών στους τέσσερις! Όλα αυτά, στα 375 χρονομετρημένα χιλιόμετρα με εκκίνηση στο Γουαντί Αντ Νταουασίρ και τερματισμό στη Μπίσα της Σαουδικής Αραβίας.

Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε τα εκτεταμένα highlights της ημέρας, προτού περάσουμε σε λεπτομέρειες για όσα έγιναν στη Σαουδική Αραβία!

Αυτοκίνητα

Η Audi Sport ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια της ημέρας, αφού όχι απλά έφτασαν και τα τρία RS Q e-tron στον τερματισμό – σημείωσαν και το 1-2! Αυτή τη φορά ήταν ο Στεφάν Πετερανσέλ αυτός που σημείωσε τον καλύτερο χρόνο, για πρώτη φορά φέτος. Για τον Γάλλο που είναι ο πολυνίκης του Ντακάρ με 14 επιτυχίες στο ενεργητικό του, αυτή ήταν η 49η νίκη του σε ειδική και πλέον θέλει άλλη μία για να πιάσει το απόλυτο ρεκόρ των 50 που ανήκει στον Άρι Βάτανεν.

Ο 56χρονος ήταν δύο λεπτά ταχύτερος του teammate του, Κάρλος Σάινθ, με τον Ορλάντο Τερανόβα να συμπληρώνει το Top-3 της ημέρας για λογαριασμό της Bahrain Raid Xtreme.

Όσο για τη γενική κατάταξη, ο έβδομος στην ΕΔ10 Νάσερ Αλ-Ατίγια έχασε 85 δευτερόλεπτα έναντι του Σεμπαστιέν Λεμπ που τον καταδιώκει, με τη μεταξύ τους διαφορά να παραμένει άνω της μισής ώρας και μόνο δύο ειδικές διαδρομές να απομένουν για την ολοκλήρωση του φετινού αγώνα. Κοινώς, ο οδηγός της Toyota έχει την τύχη στα χέρια του.

Το Top-5 της γενικής κατάταξης:
1. Νάσερ Αλ Ατίγια (QAT) Toyota Gazoo Racing 33h13m37s
2. Σεμπαστιέν Λεμπ (FRA) BRX +32:40
3. Γιαζίντ Αλ Ρατζί (SAU) Overdrive Toyota +55:48
5. Ορλάντο Τερανόβα (ARG) BRX +1:29:18
4. Γιακούμπ Πρζιγκόνσκι (POL) X-Raid Mini JCW +1:29:18

Μοτοσυκλέτες

Μία ακόμα ημέρα πλήρους ανατροπής, με την αγωνία να κορυφώνεται όσο πλησιάζουμε στο τέλος του αγώνα. Ο Αυστραλός Τόμπι Πράις, ήταν αυτός που σημείωσε τον καλύτερο χρόνο για λογαριασμό της KTM. Όμως ο δύο φορές νικητής του Ντακάρ είναι 27 λεπτά μακριά από την κορυφή και δύσκολα θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει τη νίκη. Από τη εξίσωση βγήκε ο teammate του στην ΚΤΜ και περυσινός νικητής Κέβιν Μπεναβίδες.

Νέο όνομα στην κορυφή, είναι αυτό του Άντριεν Φαν Μπέβερεν της Monster Energy Yamaha, που σκαρφάλωσε από την τρίτη θέση στην πρώτη και μάλιστα με προβάδισμα σχεδόν 6 λεπτών από τον Σαμ Σάντερλαντ της Gas-Gas. Ο Πάμπλο Κουιντανίγια της Monster Energy Honda κέρδισε μία θέση στη γενική και είναι τρίτος, μόλις 16 δευτερόλεπτα πίσω από τον Βρετανό.

Τέταρτος έπεσε ο Αυστριακός Ματίας Ουόλκνερ της KTM ενώ πέμπτος και ακόμα εντός παιχνιδιού, είναι ο Ισπανός Χοάν Μπαρέντα Μπορτ της Monster Energy Honda.

Το Top-5 της γενικής στις μοτοσυκλέτες:
1. Σαμ Σάντερλαντ (GBR) Gas Gas 27h38m42s
2. Ματίας Ουόλκνερ (AUT) Red Bull KTM +3:45
3. Άντριεν Φαν Μπέβερεν (FRA) Yamaha Rally Team +4:43
4. Πάμπλο Κουιντανίγια (CHL) Monster Energy Honda +5:38
5. Χοάν Μπαρέντα Μπορτ (ESP) Monster Energy Honda +6:34

Quad

Εδώ τα πράγματα ξεκαθαρίζουν. Τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας σημείωσε ο Βραζιλιάνος Μαρσέλο Μεδέιρος όμως η προσοχή στράφηκε στον Πάμπλο Κοπέτι της Del Amo Motorsports/Yamaha Rally Team που έχασε πολύ έδαφος και είναι πλέον έβδομος γενικής και σχεδόν 26 ώρες μακριά από την κορυφή.

Εκεί, παραμένει, ο Αλεξάντρ Ζιρού της Yamaha Racing-SMX-Drag’on. Μάλιστα, ο Γάλλος είναι πια αγκαλιά με τη νίκη αφού ο πλησιέστερος αντίπαλος, ο Πολωνός Καμίλ Βισνιέφσκι της ORLEN Team, είναι 156 λεπτά πίσω του.

Φορτηγά

Στη μεγάλη κατηγορία, η KAMAZ έκανε ξανά κατάληψη στο Top3. Αυτή τη φορά, ο πρωτοπόρος της γενικής Ντμίτρι Σοτνίκοφ «απάντησε» στο νικητή της προηγούμενης ημέρας Εντουάρντ Νικολάεφ και άνοιξε τη μεταξύ τους διαφορά άνω των δέκα λεπτών.

Η ρωσική αρμάδα έχει και τα τέσσερα οχήματά της στις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης αφού ο Αντρέι Καρτζίνοφ κέρδισε έδαφος.

Το Top-5 γενικής στα φορτηγά:
1. Ντμίτρι Σοτνίκοφ (RUS) Kamaz Master 35h58m08s
2. Εντουάρντ Νικολάεφ (RUS) Kamaz Master +10:18
3. Αντόν Σιμπάλοφ (RUS) Kamaz Master +44:27
4. Αντρέι Καρτζίνοφ (RUS) Kamaz Master +1:49:19
5. Γιάνους Φαν Κάστερεν (NLD) Petronas Team de Rooy IVECO +2:33:19

Lightweight Prototypes (T3)

Ο Σεθ Κιντέρο της Red Bull Off-Road Junior Team USA συνέχισε το βιολί του και ήταν ξανά ταχύτερος όλων. Πλην της δεύτερης ειδικής διαδρομής όπου τα τεχνικά προβλήματα του στέρησαν κάθε ελπίδα για νίκη, σε όλες τις άλλες είναι πρώτος και με διαφορά. Μάλιστα με τη δέκατη πρωτιά του (9 ειδικές συν τον πρόλογο), ισοφάρισε το ρεκόρ του Πιερ Λαρτίγκ από το 1994 και έχει δύο ειδικές μπροστά του για να το σπάσει.

Πίσω του πλασαρίστηκε η Κριστίνα Γκουτιέρες της Red Bull Off-Road Team USA αλλά σε ότι αφορά στη γενική, η Ισπανίδα δύσκολα θα ανέβει στο βάθρο αφού είναι μιάμιση ώρα πίσω από τον Φερνάντο Αλβάρες. Αντίστοιχα, πιο ψηλά, ο δεύτερος Σεμπάστιαν Έρικσον δεν απειλείται αλλά δεν απειλεί κιόλας, με τον Τσαλέκο Λόπεζ να διαχειρίζεται το προβάδισμά του και να είναι αγκαλιά με μία ακόμα νίκη.

Το Top-5 διαμορφώνεται ως εξής:
1. Τσαλέκο Λόπες (CHL) EKS - South Racing 39h43m03s
2. Σεμπάστιαν Έρικσον (SWE) EKS - South Racing +55:56
3. Φερνάντο Αλβάρεζ (ESP) South Racing Can-Am +2:56:28
4. Κριστίνα Γκουριέρες (ESP) Red Bull Off-Road Team USA +4:22:33
5. Σαντιάγκο Ναβάρο (ESP) FN Speed Team +4:46:47

Η επόμενη ημέρα

Η ενδέκατη και προτελευταία ειδική διαδρομή, ξεκινά και τερματίζει στη Μπίσα μετά από 501 χιλιόμετρα, τα 346 εκ των οποίων χρονομετρημένα.

Η εκπομπή του Gazzetta για το Ράλλυ Ντακάρ

Στο video που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε τη συζήτηση του Βασίλη Ορφανού με τον Πάνο Σεϊτανίδη, για την αγωνιστική Οδύσσεια του Ντακάρ.

Φωτογραφίες: Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!