Η Volvo παρουσίασε σύστημα αυτόνομης οδήγησης χωρίς επιτήρηση

Κώστας Παστρίμας
Η Volvo παρουσίασε σύστημα αυτόνομης οδήγησης χωρίς επιτήρηση
Η σουδική μάρκα δοκιμάζει στη Καλιφόρνια των ΗΠΑ, το νέο επαναστατικό σύστημα Ride Pilot.

Η Volvo Cars έχει ξεκινήσει τις δοκιμές πάνω στο νέο, εξελιγμένο σύστημα αυτόνομης οδήγησης Ride Pilot χωρίς επιτήρηση. Πρόκειται για ένα σύστημα με νέα πρότυπα ασφάλειας με ασύρματες (over-the-air) ενημερώσεις λογισμικού, σε συνδυασμό με ένα προηγμένο σύστημα αισθητήρων. Το λογισμικό αναπτύχθηκε από την εταιρεία
εξέλιξης λογισμικού αυτόνομης οδήγησης (AD) Zenseact, σε συνεργασία με την ομάδα ανάπτυξης λογισμικού της Volvo Cars.

volvo

Σημαντικό ρόλο στο νέο σύστημα έπαιξε ο στρατηγικός συνεργάτης της Volvo, Luminar. Η σουηδική εταιρία προσφέρει μια πλατφόρμα με 25 διαφορετικούς αισθητήρες οι οποίοι μαζί με τον αισθητήρα τελευταίας γενιάς Iris LiDAR έχουν δημιουργήσει ένα κορυφαίο αποτέλεσμα στην αυτόνομη οδήγηση. Το νέο σύστημα αναμένεται να τοποθετηθεί στο επόμενο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο SUV της Volvo. Θα είναι εξοπλισμένο με 5 ραντάρ, 8 κάμερες και 16 υπερηχητικούς αισθητήρες για μέγιστη ορατότητα και αντιληπτική αξιοπιστία.

volvo

Πριν φτάσουμε εκεί όμως η Volvo θα συνεχίσει τις εξοντωτικές δοκιμές στο σύστημα για να διασφαλιστεί η άψογη λειτουργία του. Δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με την Zenseact στη Σουηδία, ενώ δεδομένα από όλη την Ευρώπη και την Αμερική συλλέγονται προκειμένου να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για πιθανά σενάρια οδήγησης.

volvo

Το επόμενο βήμα της Volvo είναι να ξεκινήσει δοκιμές στην Καλιφόρνια. Το Ride Pilot μέσα στο 2022 θα δοκιμαστεί σε δρόμους της Καλιφόρνιας, όπου οι κλιματικές, και οδικές συνθήκες, καθώς και το νομικό πλαίσιο, παρέχουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την εισαγωγή της αυτόνομης οδήγησης. Όταν το σύστημα πάρει την τελική του πιστοποίηση με γνώμονα την ασφάλεια, η εταιρία θα λανσάρει το Ride Pilot στην Καλιφόρνια και σταδιακά θα περάσει σε άλλες περιοχές του κόσμου. Το σύστημα θα εξασφαλίσει εξοικονόμηση χρόνου καθώς ο οδηγός θα μπορεί να κάνει άλλες δραστηριότητες όπως διάβασμα, εργασία ή επικοινωνία κατά τη διάρκεια της μετακίνησής του.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!