Ράλλυ Ντακάρ: Νίκη Τερανόβα στην ΕΔ6, ξέφυγε ο Αλ-Ατίγια (vid)

Πάνος Σεϊτανίδης
Ράλλυ Ντακάρ: Νίκη Τερανόβα στην ΕΔ6, ξέφυγε ο Αλ-Ατίγια (vid)
Ο Αργεντινός πήρε την ειδική αλλά ο οδηγός από το Κατάρ καρπώθηκε των απωλειών του Λεμπ και έχει πλέον τεράστιο προβάδισμα.

Μπορεί ο Νάσερ Αλ-Ατίγια να σημείωσε μόλις τον δέκατο χρόνο στα 348 αγωνιστικά χιλιόμετρα με εκκίνηση και τερματισμό στα δυτικά της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, ωστόσο ήταν ο μεγάλος κερδισμένος της ημέρας. Κι αν στα αυτοκίνητα, στα T3 και στα φορτηγά έχουμε ξεκάθαρα φαβορί, σε μοτοσυκλέτες και Quads έχουμε μεγάλες μάχες!

Αυτοκίνητα

Ήταν μία ημέρα με γλυκόπικρη γεύση για τη Bahrain Raid Xtreme. Κέρδισε την ειδική με τον Ορλάντο Τερανόβα, ο Νάνι Ρόμα ήταν πέμπτος αλλά ο Σεμπαστιέν Λεμπ περιορίστηκε στην 30η θέση, καθώς έχασε τον προσανατολισμό του και μαζί με αυτόν, περίπου 25 λεπτά.

Ήταν η 7η πρωτιά του Τερανόβα που συμμετέχει στο 16οο του Ντακάρ. Επικράτησε με διαφορά 1 λεπτού από το Audi RS Q e-tron του Ματίας Έκστρομ, ενώ τρίτος ήταν ο Γιαζίντ Αλ Ρατζί της Overdrive Toyota. Με αυτό το πλασάρισμα, ο Σαουδάραβας «προσπέρασε» στη γενική κατάταξη τον Λεμπ αλλά ο Αλ-Ατίγια είναι σχεδόν 49 λεπτά μακριά.

Το Top-5 της γενικής κατάταξης:
1. Νάσερ Αλ Ατίγια (QAT) Toyota Gazoo Racing 17h24m23s
2. Σεμπαστιέν Λεμπ (FRA) BRX +35:10
3. Λούσιο Αλβάρες (ARG) Overdrive Toyota +51:15
4. Yazeed Al Rajhi (SAU) Overdrive Toyota +54:46
4. Βλάντιμιρ Βασίλιεφ (RAF) VRT Team +1:07:52

Μοτοσυκλέτες

Στους δύο τροχούς πρώτευσε ο Ντάνιελ Σάντερς της Gas Gas, αποτέλεσμα που του επέτρεψε να κερδίσει και θέσεις στη γενική. Είναι πλέον τρίτος, 5μιση λεπτά μακριά από την κορυφή, εκεί όπου ο teammate του Σαμ Σάντερλαντ έχει προβάδισμα 159 δευτερολέπτων από τον δεύτερο, Ματίας Γουόλκνερ της KTM.

Μάλιστα, οι δυο τους τερμάτισαν πίσω από τον Αυστραλό σε μία ημέρα όπου η δράση ολοκληρώθηκε νωρίς, αφού οι πρόσφατες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τα περάσματα από τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά την προηγούμενη ημέρα, δυσκόλεψαν υπερβολικά το τερέν για τις μοτοσικλέτες. Έτσι, η καρό σημαία έπεσε μετά από 101 χιλιόμετρα.

Όσο για την ελληνική συμμετοχή και τον Βασίλη Μπούδρο, σημείωσε τον 61οο χρόνο, ίσως στην καλύτερη έως τώρα εμφάνισή του. Έτσι κέρδισε και δύο θέσεις στη γενική κατάταξη, ανέβηκε στην 83η θέση ανάμεσα σε 137 αναβάτες.

Το Top-5 της γενικής στις μοτοσυκλέτες:
1. Σαμ Σάντερλαντ (GBR) Gas Gas 19h55m59s
2. Ματίας Ουόλκνερ (AUT) Red Bull KTM +2:39
3. Ντάνιελ Σάντερς (AUS) Gas Gas +5:35
4. Αντριέν Φαν Μπεβερέν (FRA) Yamaha Rally Team +7:43
5. Πάμπλο Κουιντανίγια (CHL) Monster Energy Honda +17:44

Quad

Τον καλύτερο χρόνο στην κατηγορία των Quad σημείωσε o Ρώσος Αλεξάντρ Μαξίμοφ (Chyr Mari), όμως ο κερδισμένος ήταν ο δεύτερος στην ειδική Αλεξάντρ Ζιρού της Yamaha Racing-SMX-Drag’on.

Ο Γάλλος που ήταν μόλις 9 δευτερόλεπτα πιο αργός, πήρε άλλο ένα λεπτό από τον Πάμπλο Κοπέτι της Del Amo Motorsports/Yamaha Rally Team, που περιορίστηκε στην πέμπτη θέση της ημέρας. Καθώς ο Αμερικανός πήρε και ένα λεπτό ποινής, πλέον τους χωρίζουν 4 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα!

Φορτηγά

Στην κατηγορία βαρέων βαρών, ήταν μία ακόμα ημέρα κυριαρχίας της KAMAZ, που είδε τα πληρώματά της στις θέσεις 1-2-3-7. Ταχύτερος ήταν ο Αντρέι Καρτζίνοφ, όμως ο δεύτερος της ημέρας Ντμίτρι Σοτνίκοφ, διεύρυνε το προβάδισμά του έναντι του Εντουάρντ Νικολάεφ.

Το Top-5 γενικής στα φορτηγά:
1. Ντμίτρι Σοτνίκοφ (RUS) Kamaz Master 22h25m45s
2. Εντουάρντ Νικολάεφ (RUS) Kamaz Master +10:29
3. Αντόν Σιμπάλοφ (RUS) Kamaz Master +38:17
4. Γιάνους Φαν Κάστερεν (NLD) Petronas Team De Rooy Iveco +1:04:4
5. Αλές Λοπρέ (CZE) Praga +1:06:20

Lightweight Prototypes (T3)

Άλλη μία νίκη για τον Σεθ Κιντέρο της Red Bull Off-Road Junior Team USA στα T3 – η τέταρτη συνεχόμενη. Ο Αμερικανός προσπαθεί να καλύψει το (πολύ) χαμένο έδαφος αλλά στην κορυφή, ο τρίτος σήμερα Τσαλέκο Λόπεζ αύξησε ακόμα περισσότερο το προβάδισμά του από τον Σεμπάστιαν Έρικσον, που είναι και ο μόνος που μπορεί να τον απειλήσει.

Πίσω τους, η δεύτερη στην ΕΔ6, Κριστίνα Γκουτιέρες της Red Bull Off-Road Team USA, κέρδισε δύο θέσεις στη γενική.

Το Top-5 διαμορφώνεται ως εξής:
1. Τσαλέκο Λόπες (CHL) EKS - South Racing 24h19m17s
2. Σεμπάστιαν Έρικσον (SWE) EKS - South Racing +23:09
3. Κριστίνα Γκουτιέρες (ESP) Red Bull Off-Road Team USA +2:20:16
4. Φερνάντο Αλβάρεζ (ESP) South Racing Can-Am +2:30:22
5. Φιλίπε Πιντσεντέζ (FRA) Pinch Racing +2:30:24

Η επόμενη ημέρα

Το Σάββατο είναι ημέρα ξεκούρασης και ανασυγκρότησης για πληρώματα και αναβάτες. Η δράση θα αρχίσει πάλι την Κυριακή.

Η εκπομπή του Gazzetta για το Ράλλυ Ντακάρ

Στο video που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε τη συζήτηση του Βασίλη Ορφανού με τον Πάνο Σεϊτανίδη, για την αγωνιστική Οδύσσεια του Ράλλυ Ντακάρ.

Φωτογραφία: Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!