Η Fiat δοκιμάζει το 500 σε δρόμο με επαγωγική φόρτιση (vid)

Κώστας Παστρίμας
Η Fiat δοκιμάζει το 500 σε δρόμο με επαγωγική φόρτιση (vid)
Μια επαναστατική καινοτομία από την Stellantis για την ασύρματη φόρτιση αυτοκινήτων εν κινήσει.

Η Stellantis παίρνει μέρος σε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα έρευνας και εξέλιξης που αφορά την δυναμική επαγωγική φόρτιση. Στην Ιταλία, δίπλα στον αυτοκινητόδρομο A35 που ενώνει την Μπρέσια με το Μιλάνο, εγκαινιάστηκε μια ειδική πίστα η οποία ονομάζεται Αρένα του Μέλλοντος (Arena Del Futuro) και είναι σε θέση να φορτίζει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέσω της επαγωγικής μεθόδου.

stellantis

Η διαδρομή της πίστας έχει μήκος 1.050 μέτρα και η Stellantis πρωταγωνιστεί στο πρόγραμμα έχοντας ως δοκιμαστικό όχημα το νέο ηλεκτρικό Fiat 500. Ήδη, τη θρυλικό μοντέλο έχει καλύψει αρκετές εκατοντάδες χιλιομέτρων δοκιμών σε αυτή την ειδική πίστα με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Στόχος είναι να διερευνηθεί πως η δυναμική επαγωγική φόρτιση (DWPT - Dynamic Wireless Power Transfer) θα μπορέσει να συμβάλει στην αποτελεσματικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων. Για τις δοκιμές που αφορούν σε μεγαλύτερα οχήματα, χρησιμοποιείται ένα ηλεκτρικό λεωφορείο Iveco E-Way.

stellantis

Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει απασχολήσει αρκετό καιρό τώρα πολλές εταιρείες και η φόρτιση μέσω οδοστρώματος είναι μια λύση που μπορεί να λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. ΤΟ πρόγραμμα βρίσκεται στην 3η του φάση και αφορά πλέον τις δοκιμές στην πίστα σε πραγματικές συνθήκες. Η πίστα είναι σε θέση να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 1MW και επιτρέπει τη διαδικασία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων τα οποία βρίσκονται εν κινήσει.

stellantis

Το πρόγραμμα δυναμικής επαγωγικής φόρτισης προβλέπει ειδικές λωρίδες σε αυτοκινητόδρομου οι οποίοι θα φορτίζουν ασύρματα οποιοδήποτε όχημα φέρει τον κατάλληλο αποδέκτη για να μπορεί να μεταφέρει την ενέργεια από την άσφαλτο στο αυτοκίνητο. Η επιφάνεια του οδοστρώματος με την κατάλληλα προεργασία θα προσφέρει υψηλή αντοχή, χωρίς συμβιβασμούς όσον αφορά στην αποδοτικότητα και την επαγωγική φόρτιση. Η σημασία της συγκεκριμένης καινοτομίας είναι τόσο μεγάλη που το περιοδικό TIME την συμπεριέλαβε στις 100 πιο σημαντικές εφευρέσεις στον τομέα των μεταφορών το 2021.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!