Το MotoGP θα χρησιμοποιεί συνθετικά καύσιμα από το 2027

Το MotoGP θα χρησιμοποιεί συνθετικά καύσιμα από το 2027
To MotoGP ανακοίνωσε πως από το 2027 θα μεταβεί στην εποχή των συνθετικών καυσίμων.

Οι μελλοντικές στρατηγικές του MotoGP αφορούν τις πράσινες τεχνολογίες και τα καύσιμα είναι μέρος αυτών. Όπως ανακοίνωσε το κορυφαίο Πρωτάθλημα σε δύο τροχούς, υπήρξε συμφωνία με τους υπάρχοντες κατασκευαστές ώστε το σπορ να μεταβεί σε πλήρως συνθετικά καύσιμα από το 2027.

Ήδη από το 2024, όλες οι κατηγορίες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, δηλαδή οι Moto3, Moto2 και το MotoGP θα χρησιμοποιούν 40% βιοκαύσιμο. Αυτό ανοίγει το δρόμο ώστε από το 2027 όλες οι κατηγορίες να αγωνίζονται με πλήρως συνθετικά καύσιμα από 100% μη ορυκτά υλικά.

Οι υπάρχοντες κατασκευαστές, Ducati, Yamaha, Honda, Suzuki και Aprilia θα συνεργαστούν με τις εταιρείες που τους προμηθεύουν ώστε να εξελίξουν τη νέα γενιά καυσίμων. Το γεγονός πως τα καύσιμα θα χρησιμοποιούνται στους κινητήρες εσωτερικής καύσης συνιστά πως το MotoGP δεν επιθυμεί να υιοθετήσει κάποιου είδους υβριδικό σύστημα.

Τα νέα συνθετικά καύσιμα θα κατασκευάζονται σε εργαστήρια από συνθετικά υλικά φιλικά δίχως επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ο πρόεδρος της FIM, Χόρχε Βιέγκας, δήλωσε: «Είμαι υπερήφανος για την ανακοίνωση αυτή, καθώς μετά από χρόνια συζητήσεων με τις πετρελαϊκές εταιρείες φτάσαμε μια συμφωνία. Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στο MotoGP να γίνει ο ηγέτης στην επανάσταση για τη βιωσιμότητα. Θέλουμε να δείξουμε σε όλους τους κατασκευαστές πως μπορούν να συνεχιστούν οι αγώνες, αλλά με συνθετικά καύσιμα. Ευχαριστώ όλους τους μετόχους που είμαστε πλέον σε θέση να κάνουμε την ανακοίνωση αυτή».

MotoGP 2027

Ο Καρμέλο Εθπαλέτα, CEO της Dorna που έχει τα εμπορικά δικαιώματα του MotoGP δήλωσε: «Οι μοτοσικλέτες είναι ζωτικό πλεονέκτημα για την κοινωνία, καθιστώντας τα δίτροχα οχήματα κρίσιμο μέρος της καθημερινότητας. Τα συνθετικά καύσιμα είναι το κλειδί για τη δημιουργία ενός εφικτού και βιώσιμου μονοπατιού προς έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον κόσμο, επηρεάζοντας δισεκατομμύρια ανθρώπους. Έχοντας έναν μεγάλο αριθμό διαφορετικών κατασκευαστών καυσίμων που είναι αφοσιωμένοι σε αυτήν την προσπάθεια, το αντίκτυπο που θα έχει αυτή η προσπάθεια θα είναι μεγάλο. Ευχαριστώ όλους όσους πήραν μέρος στην προσπάθεια αυτή».

Το MotoGP γίνεται το επόμενο κορυφαίο σπορ του μηχανοκίνητου αθλητισμού που θα μεταβεί στα πλήρως συνθετικά καύσιμα στο μέλλον μετά τη Formula 1 που σχεδιάζει την αλλαγή αυτή το 2025.

Image credit: Yamaha

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!