Τα μονοθέσια του 2022 θα είναι πιο αργά

Πάνος Σεϊτανίδης
Τα μονοθέσια του 2022 θα είναι πιο αργά
Οι κανονισμοί αλλάζουν πλήρως, το ίδιο και η εμφάνιση αλλά και οι επιδόσεις των μονοθεσίων.

Η Formula 1 γυρίζει για τα καλά σελίδα το 2022, αφού θα τεθούν σε ισχύ οι θεμελιώδες αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς του σπορ. Ένα extreme makeover που αρχικά ήταν προγραμματισμένο για το 2021 αλλά μετατέθηκε κατά ένα έτος λόγω της παγκόσμιας πανδημίας που επηρέασε τα πάντα στη ζωή μας – το ίδιο και τους αγώνες.

Στόχος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (FIA) και του επικεφαλής τεχνικού υπεύθυνου, Νικόλα Τομπάζη, ήταν να κλείσει η ψαλίδα, οι διαφορές στις ομάδες να είναι πιο μικρές και τα μονοθέσια να έχουν την ευχέρεια να ακολουθεί το ένα το άλλο, δίχως αυτό που ακολουθεί να προβληματίζεται εντόνως από τον ακάθαρτο αέρα αυτού που προπορεύεται.

F1 2022

Το αποτέλεσμα είναι πολύ διαφορετικά μονοθέσια σε όψη, πιο μεγάλα σε όγκο και πιο βαριά, αφού το κατώτατο όριο τους θα είναι στα 792 κιλά – 40 περισσότερα σε σχέση με φέτος. Βάσει του γενικότερου πλαισίου, η αρχική εκτίμηση πολλών μιλούσε για πολύ πιο αργά μονοθέσια. Είναι χαρακτηριστικό πως ο διευθυντής της Aston Martin F1 Team, Ότμαρ Ζαφνάουερ, είχε κάνει λόγο για 5-7 δευτερόλεπτα!

Όμως ήδη ο ρουμανικής καταγωγής τεχνικός έχει αλλάξει άποψη, πράγμα που αποτυπώνεται σε δηλώσεις του στο έγκυρο Racefans.net: «Θα εξαρτάται από κάθε πίστα. Πιστεύω πως σε κάποιες πίστες οι χρόνοι θα είναι παραπλήσιοι με τους φετινούς ενώ σε κάποιες άλλες τα μονοθέσια θα είναι πιο αργά. Όμως η αρχική μου εκτίμηση των 5-7 δευτερολέπτων ήταν προτού μπούμε για τα καλά στο πρόγραμμα εξέλιξης του μονοθεσίου του 2022. Νομίζω πως θα είμαστε πολύ πιο κοντά. Φαίνεται πως αλλού θα είμαστε στο μισό δευτερόλεπτο διαφοράς κι αλλού στα ένα με δύο δευτερόλεπτα».

Otmas Szafnauer

Πάντως πρέπει να σημειωθεί κάτι που τονίζουν όλες οι ομάδες. Πως αυτό το πρωτότυπο που είδαμε στην επίσημη παρουσίαση στο περιθώριο του Grand Prix της Μεγάλης Βρετανίας που έγινε το καλοκαίρι στο Σίλβερστον, θα διαφέρει από αυτά που θα δούμε το 2022. Γιατί βασίζεται στο γενικότερο (νέο) γράμμα του νόμου, το οποίο οι ομάδες θα χρησιμοποιήσουν ως βάση αλλά στην πορεία θα αναπτύξουν τα δικά τους σχέδια και τις δικές τους ερμηνείες.

Η πρώτη φορά που θα δούμε τα νέα μονοθέσια εν δράσει, αναμένεται να είναι 23 με 25 Φεβρουαρίου, σε δοκιμές στην πίστα της Βαρκελώνης. Σε ένα τεστ που αναμένεται να μην έχει τηλεοπτική κάλυψη.


F1 2022

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!