Ολοκληρώθηκε το 1st Patra’s Green Transport Conference

Ολοκληρώθηκε το 1st Patra’s Green Transport Conference
Ολοκληρώθηκε το 1st Patra’s Green Transport Conference, το συνέδριο που έβαλε τη Δυτική Ελλάδα στο κέντρο των εξελίξεων της ηλεκτροκίνησης.

Η ηλεκτροκίνηση κάνει δυναμική είσοδο στην αγορά αυτοκινήτου, καθώς τα κίνητρα που έδωσε η κυβέρνηση είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν φέτος 7.500 ταξινομήσεις ηλεκτρικών και υβριδικών ΙΧ οχημάτων. Ωστόσο φαίνεται πως έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να κυριαρχήσει σε έναν κόσμο εξαρτημένο από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό είναι το συμπέρασμα του 1st Patra’s Green Transport Conference που πραγματοποιήθηκε χθες στον πολυχώρο του Royal στην Πάτρα, από την ΦΙΛΜΠΑ και την Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

O υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ανέφερε πως η μετάβαση θα απαιτήσει ακόμα πολύ χρόνο και χρήμα. Με τα κίνητρα που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, έχουν επιδοθεί 7.500 ηλεκτρικά οχήματα, 12.000 ηλεκτρικά ποδήλατα και 3.500 πατίνια. Παράλληλα, δημιουργούνται 1.000 κοινόχρηστα σημεία φόρτισης σε όλη την Ελλάδα, με στόχο έως το 2030 το 1/3 των οχημάτων που θα ταξινομούνται στη χώρα μας, να είναι ηλεκτρικά.

Πολλοί έθεσαν ως κομβικό το ζήτημα της επάρκειας υποδομών ταχείας φόρτισης, όπως ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος. Σημείωσε ότι οι δήμοι μπορούν να αναλάβουν σημαντικό και ενεργό ρόλο σε αυτό το θέμα, με την ανάπτυξη κοινόχρηστων φορτιστών στις πόλεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής επισήμανε ότι η μεταστροφή στην ηλεκτροκίνηση δεν πρέπει να μείνει στο καταναλωτικό πεδίο, αλλά να εμπλέξει και την παραγωγική βάση της χώρας.

Ο Θάνος Ζαρόγιαννης σύμβουλος ηλεκτροκίνησης στη γενική γραμματεία Ενέργειας, τόνισε ότι τα δημόσια σημεία φόρτισης έχουν αυξηθεί σε 1.000, προσφέροντας μια ικανοποιητική κάλυψη στο βασικό οδικό δίκτυο, αλλά σίγουρα υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει.

Αναφερόμενος σε αυτό το ζήτημα, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρος Δημητρογιάννης, αποκάλυψε πως η πόλη της Πάτρας, μέχρι το 2030 θα έχει ανάγκη από, τουλάχιστον 900 κοινόχρηστα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ο Αλέξανδρος Αρχοντίδης, Εμπορικός Διευθυντής, Ολυμπία Οδός Α.Ε., αναφέρθηκε στην πιλοτική χρήση κάποιων ηλεκτρικών οχημάτων στην Ολυμπία Οδό. Η Ολυμπία Οδός είναι ο πρώτος αυτοκινητόδρομος που από το 2017 παρέχει ηλεκτρικό φορτιστή και έχει τοποθετήσει φωτισμό LED μέσα στα τούνελ ώστε να μειωθεί η ενέργεια που καταναλώνεται. Ο Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών & Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., κ. Σπύρος Κιαρτζής, είπε πως στόχος τους είναι η μείωση ανθρακικού αποτυπώματος και αναφέρθηκε στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη με το 70% να έχει ολοκληρωθεί, με ταχυφορτιστές σε αυτοκινητοδρόμους για να εξυπηρετούνται οι οδηγοί σε έναν χάρτη κίνησης να αλλάζει και την ΕΛΠΕ συμβάλει σε αυτό.

O Ηλίας Πετρής, Strategy & business Development Manager της nrg - Όμιλος MOTOR OIL, μίλησε για το φιλόδοξο σχέδιο για τοποθέτηση φορτιστών σε πρατήρια και ελεύθερα σημεία. Είπε πως το ηλεκτρικό ρεύμα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και στόχος για το 2030 είναι πολύ κοντά να πιαστεί και να ξεπεραστεί με πωλήσεις που εξελίσσονται και βοήθησαν τα κίνητρα της κυβέρνησης. Η Energy έχει το μεγαλύτερο δίκτυο φορτιστών και εξελίσσεται διαρκώς. Η κα. Βιβή Δαλάκου, E-Mobility Project Manager & Project Management της ΗΡΩΝ Ενεργειακή Α.Ε., μεταξύ άλλων τόνισε πως η ενέργεια είναι το προϊόν που πρέπει να έχουμε όλοι και υπάρχει γκάμα φορτιστών από την ΗΡΩΝ για να καλύψει τις ανάγκες τις ηλεκτροκίνησης.

Ο Δημήτρης Πάτσιος, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, έκανε παραινέσεις προς την πολιτεία, να δώσει τα κίνητρα για να απελευθερώσει την αγορά της ηλεκτροκίνησης. Ο Πέτρος Πάνου, Επικεφαλής Διευθυντής Αεριοκίνησης & Απομακρυσμένων Πελατών ΔΕΠΑ Α.Ε., αναφέρει πως το φυσικό αέριο κίνησης παρέχει μειωμένες εκπομπές ρύπων και είναι το φθηνότερο καύσιμο σήμερα ενώ ο κ. Fernando Kalligas, Επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων, ΔΕΣΦΑ, λέει πως όταν θα υπάρχουν πρατήρια θα έρθουν και τα αυτοκίνητα όπως έγινε και στην Ισπανία από όπου κατάγετε, όπου ο κόσμος άρχισε να αγοράζει οχήματα όταν εμφανίστηκαν τα πρατήρια φυσικού αερίου.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές Αχαΐας της ΝΔ Αγγ. Τσιγκρής, Ι. Φωτήλας, Χρ. Αλεξοπούλου, οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Κ. Μάρκου. Τον συντονισμό του συνεδρίου έκαναν οι δημοσιογράφοι Νίκος Γιαννούλας, Υπεύθυνος Περιοδικού inMotion by gazzetta.gr και ο Δημήτρης Μπαλής, Αρθρογράφος στη huffpost.gr.

πατρα

Παράλληλα με τον συνέδριο πραγματοποιήθηκε παρουσίαση ηλεκτροκίνητων οχημάτων και ηλεκτροφορτιστών, από την ΗΡΩΝ Ενεργειακή Α.Ε. έ από την κα. Δαλάκου, E-Mobility Project Manager & Project Management. Παρουσιάστηκε ένα TESLA Model 3 και ένα FIAT 500 e από τον κ. Νίκο Καπετανάκη, μέλος της ΦΙΛΜΠΑ. Παρουσιάστηκε επίσης το 1ο ηλεκτροκίνητο μονοθέσιο της χώρας μας από την ομάδα φοιτητών και τον κ. Δ. Μούρτζη, Διευθυντή του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού (LMS), Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο κ. Ανδ. Κότσυφας εκπρόσωπος των εταιρειών FORTISIS και eco progress παρουσίασε τις υπηρεσίες φόρτισης των εταιρειών και τέλος έγινε παρουσίαση του ηλεκτροκίνητου Volkswagen ID.3 που παραχωρήθηκε στην έκθεση από την ΔΕΛΤΑ Καρ.

Διοργάνωση: ΦΙΛΜΠΑ, Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Content Partner: Hellenic Association for Energy Economics (HAEE)
Υπό την Αιγίδα: Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών
Χρυσός Χορηγός: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.
Ασημένιοι Χορηγοί: FORTISIS, ECO PROGRESS
Υποστηρικτές: ASKOUNIS SECURITY, ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.,
nrg - Όμιλος MOTOR OIL, ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Χορηγοί Επικοινωνίας: inMotion by GAZZETTA.GR, ΙΟΝΙΑΝ TV
Γραμματεία Συνεδρίου: Synedra

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!