Ρεκόρ θανάτων από τροχαία στις ΗΠΑ

Κώστας Παστρίμας
Ρεκόρ θανάτων από τροχαία στις ΗΠΑ
Οι θάνατοι στους αμερικανικούς δρόμους αυξήθηκαν κατά 18,4% το πρώτο 6μηνο του 2021 και σημείωσαν ρεκόρ 15ετίας.

Την ώρα που στην Ευρώπη γίνεται τεράστια προσπάθεια -που φέρνει αποτελέσματα, ακόμα και αν δεν είναι τα αναμενόμενα- να μειωθούν και ει δυνατόν ακόμα και να μηδενιστούν οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα, στις ΗΠΑ έχουν να αντιμετωπίσουν μια πολύ μεγάλη αύξηση σε τέτοιους θανάτους. Όπως αποκαλύφθηκε από την Υπηρεσία Αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ (ΝΗΤΑ), 20.160 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους αμερικανικούς δρόμους μόνο μέσα στους πρώτους 6 μήνες του 2021.

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 18,4% σε σχέση με πέρυσι και η προβολή του στο σύνολο του έτους σημαίνει ότι οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με το μεγαλύτερο αριθμό απωλειών λόγω τροχαίων από το 2006.

Η αύξηση σε σχέση με πέρυσι εξηγείται εύκολα από το γεγονός ότι στον καιρό της έξαρσης της πανδημίας οι μετακινήσεις ήταν λιγότερες και αυτό σήμαινε λιγότερα ατυχήματα. Φαίνεται όμως ότι μέσα στην τελευταία χρονιά έχει αλλάξει προς το χειρότερο η συμπεριφορά των οδηγών, αφού παρατηρείται αύξηση σε περιπτώσεις υπερβολικής ταχύτητας και οδήγησης χωρίς ζώνη ασφαλείας.

Όποιες κι αν είναι οι αιτίες, ο Υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, Πιτ Μπούτιγκιγκ παραδέχτηκε ότι πρόκειται για μια «κρίση» και τόνισε: «Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αποδεχτούμε αυτές τις απώλειες ως απλώς ένα μέρος της καθημερινότητας στην Αμερική».

Για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση, το Υπουργείο Μεταφορών θα παρουσιάσει μια εθνική στρατηγική για την οδική ασφάλεια με σκοπό να μειωθούν δραστικά οι σοβαροί τραυματισμοί και οι θάνατοι στους δρόμους.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!