Η Άλις Πάουελ υπόσχεται στο Gazzetta πως θα δώσει τα πάντα για τον τίτλο

Πάνος Σεϊτανίδης
Η Άλις Πάουελ υπόσχεται στο Gazzetta πως θα δώσει τα πάντα για τον τίτλο
Η ταλαντούχα οδηγός που διεκδικεί το θρόνο του W Series και μιλάει για τη μάχη του Όστιν, την καριέρα της και τον Σουμάχερ!

Το όνομά της είναι Άλις Πάουελ και αποτελεί μία από τις δύο μεγάλες πρωταγωνίστριες της φετινής, δεύτερης σεζόν του W Series – του θεσμού που δημιουργήθηκε για να δώσει ευκαιρίες σε νέες οδηγούς, να αναρριχηθούν στα κλιμάκια του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ειδικά φέτος, που οι αγώνες γίνονται παράλληλα με τα Grand Prix της F1, η προβολή έχει ανέβει κατακόρυφα. Κι όλος ο πλανήτης έχει δει τη Βρετανίδα να κατακτά 3 νίκες και να φλερτάρει με τον τίτλο. Πήγε στο Όστιν όπου έχουμε «διπλό τελικό», ισόβαθμη με την κάτοχο του τίτλου, Τζέιμι Τσάντγουϊκ (μπορείτε να διαβάσετε αποκλειστική συνέντευξή της στο Gazzetta πατώντας εδώ). Καθώς ηττήθηκε στον πρώτο αγώνα στο Circuit of the Americas, καλείται απόψε να αναστρέψει την εις βάρος της κατάσταση. Θα τα καταφέρει;

H 28χρονη μίλησε αποκλειστικά στο Gazzetta και τον Πάνο Σεϊτανίδη για την έως τώρα πορεία της, το πρώτο GP που είδε από κοντά, τον ήρωά της Μίκαελ Σουμάχερ και όσα πρέπει να κάνει για να καθίσει στο θρόνο του W Series!

Alice Powell

Gazzetta: Η δεύτερη σεζόν του W Series κρίνεται στο νήμα. Ποιες είναι οι προσδοκίες σου;

Άλις Πάουελ: Προφανώς θα ήθελα να κατακτήσω τον τίτλο, αυτός είναι ο απόλυτος στόχος μου. Όμως παρότι πρόκειται για μία μάχη για το πρωτάθλημα, θέλω να προσεγγίσω το φινάλε όπως κάθε άλλο αγώνα. Να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου κι ότι φέρει αυτό. Δεν είχα επισκεφτεί ποτέ στο παρελθόν το Circuit of the Americas και στόχος ήταν η ταχεία προσαρμογή.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού όπου έχουμε 2 αγώνες σε 2 ημέρες. Αλλάζει αυτό την προσέγγισή σου;

Ήξερα πως η Jaime θα ήταν ανταγωνιστική, ήταν εξ αρχής δεδομένο πως θα έχουμε μεταξύ μας ανταγωνισμό αλλά το ζητούμενο, νομίζω και για τις δύο, είναι να μη μπλέξουμε σε πολλές μάχες με άλλες οδηγούς, μάχες αναίτιες. Με το βλέμμα στον τίτλο, επικεντρώνεσαι στο να επικρατήσεις του άμεσου ανταγωνιστή σου αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι άλλο μπορεί να συμβεί. Η προσέγγισή μου ήταν να δω κάθε αγώνα ξεχωριστά και να μαζέψω όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς.

Πως προετοιμάζεσαι για έναν αγώνα σε μία πίστα στην οποία δεν έχεις αγωνιστεί ποτέ;

Έχω ένα προσομοιωτή σπίτι μου, τον οποίο χρησιμοποιώ όλη τη σεζόν για να μαθαίνω τις νέες πίστες αλλά και να βελτιώνομαι σε εκείνες που γνωρίζω ήδη. Πέραν αυτού, δεν ξέρω πως θα σου φανεί, περνάω πολύ ώρα στο YouTube παρακολουθώντας video από εκεί, on board λήψεις κτλ. Δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Να φανταστείς, είδα ακόμα και τον αγώνα του MotoGP που έγινε εκεί πρόσφατα.

Alice Powell

Μιλώντας για προσομοιωτή, είναι κάτι που έκανες ανέκαθεν ή όπως πολλοί, στράφηκες εκεί την περίοδο του Covid;

Από μικρή μου άρεσε να ασχολούμαι με το sim racing, έπαιζα πολύ στο PlayStation αλλά το να ανέβω επίπεδο, να τρέχω σε τουρνουά και να αξιοποιώ το rFactor2, είναι πράγματα που ξεκίνησα στο lockdown. Όταν το W Series ανακοίνωσε virtual πρωτάθλημα για να αντικαταστήσει της σεζόν που αναβλήθηκε. Ουσιαστικά τότε ήταν που ξεκίνησα να είμαι ενεργή σε virtual αγώνες.

Όλο αυτό, σε βοήθησε στους πραγματικούς αγώνες;

Θα έλεγα πως οι αγώνες στον ψηφιακό κόσμο είναι πιο δύσκολοι! Προσωπικά, λειτουργώ πολύ βάσει αίσθησης. Κάθομαι στην θέση του οδηγού και νιώθω το μονοθέσιο. Προφανώς πίσω από μία οθόνη η αίσθηση είναι εντελώς διαφορετική. Μου ήταν λοιπόν πολύ πιο δύσκολο να πετύχω καλό χρόνο, ενώ για άλλους είναι πολύ πιο εύκολο.

Πέρυσι είχες 1 νίκη και ήσουν τρίτη στην τελική βαθμολογία. Φέτος τις έκανες 3 και διεκδικείς τον τίτλο. Τι άλλαξες και έφερε αυτή την βελτίωση στα αποτελέσματά σου;

Μπορεί ο κόσμος να λέει πως η αγωνιστική οδήγηση είναι κάτι που δεν ξεχνάς, όπως το να κάνεις ποδήλατο. Όμως μπορώ να σου πω με βεβαιότητα πως δεν ισχύει αυτό, η μακρά απουσία από τους αγώνες σε επηρεάζει σημαντικά. Το να είσαι 4-5 χρόνια μακριά από τους αγώνες, είναι πολύς καιρός. Το 2019 ένιωθα… σκουριασμένη και χρειάστηκε να φτάσουμε προς το τέλος της σεζόν για να βρω ρυθμό. Τότε ήρθε και η νίκη μου στο Brands Hatch. Αυτή βοήθησε και την ψυχολογία μου. Παρότι δεν είχα πολλούς αγώνες το 2020, ήμουν πιο έτοιμη φέτος. Βοήθησε και το γεγονός πως δεν είχα υψηλές προσδοκίες. Το να βρεθούμε ισόβαθμες με τη Jamie πηγαίνοντας στον τελευταίο προορισμό της σεζόν, χάρισε ένα ωραίο φινάλε το οποίο δεν περίμενα.

Max vs Lewis

Το W Series πάει φέτος χέρι-χέρι με τη Formula 1. Ακόμα και η μάχες για τον τίτλο είναι παρόμοιες! Τι βλέπεις να γίνεται εκεί;

Ναι, είναι φοβερό. Ανυπομονώ να δω και την πορεία της μάχης του Μαξ με τον Λούις. Το λογικό θα ήταν, ως Βρετανίδα, να σου πω ότι υποστηρίζω τον Χάμιλτον αλλά μου αρέσει πολύ και ο Φερστάπεν. Μπορεί να είναι ακόμα μικρός σε ηλικία αλλά μου αρέσει η προσέγγιση του, που τα δίνει όλα χωρίς να τον επηρεάζει τίποτα. Δεν θα με πείραζε να τον δω να κατακτά τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο με τη Red Bull. Το μόνο που θέλω, είναι να δω μία μεγάλη μάχη, μέχρι τον τελευταίο αγώνα. Κι έτσι ελπίζω να γίνει.

Είναι όλοι την ώρα οι αγώνες στο μυαλό σου; Αν πέραν της δικής σου καριέρας, βλέπεις και Formula 1, βλέπεις και MotoGP, ε φαντάζομαι πως είσαι εθισμένη στο motorsport!

(Γέλια) Εννοείται! Κι όχι μόνο αυτά, μου αρέσει πολύ να βλέπω ακόμα και αγώνες karting. Κάνω κιόλας όποτε μπορώ, να επιστρέψω στις ρίζες!

Μιλώντας για ρίζες, τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στους αγώνες;

Μου άρεσαν από πολύ μικρή ηλικία. Κανένας στην οικογένειά μου δεν είχε εμπλοκή με τους αγώνες. Άρεσαν στον παππού μου και μικρή με πήγαινε να δω αγώνες της Formula 1. Και κόλλησα το μικρόβιο. Υποστήριζα ένθερμα τον Μίκαελ Σουμάχερ και όταν σε ηλικία 8 ετών πήγα πρώτη φορά για karting, ήξερα πως ήθελα να γίνω οδηγός αγώνων.

Alice Powell

Θυμάσαι την πρώτη φορά που είδες από κοντά Formula 1;

Ναι, ήμουν 6 ετών όταν είδα για πρώτη φορά το βρετανικό Grand Prix! To 1999! Καθόμουν στην τότε μεγάλη ευθεία, ήταν με την παλιά χάραξη και η στροφή Κοπς αποτελούσε την πρώτη στροφή της πίστας. Άκουγα τον βρυχηθμό των κινητήρων – τότε ο ήχος διαπερνούσε το σώμα σου. Ακόμα και οι μυρωδιές ήταν διαφορετικές! Τα θυμάμαι όλα!

Η άνοδός σου ήταν ταχεία – ήσουν η νεότερη οδηγός στη Formula Renault, η πρώτη γυναίκα που πήρε βαθμούς στο GP3 Series. Μίλησε μας για εκείνη την περίοδο…

Ήταν σπουδαία περίοδος παρότι ήμουν άπειρη – λόγω ηλικίας δεν μπορούσα να κάνω πολλές δοκιμές επί βρετανικού εδάφους. Όμως εκείνη η συμμετοχή στη Formula Renault, σε ηλικία 16 ετών, με βοήθησε σημαντικά. Δεν είχα και πολλά χρήματα, πράγμα που περιόριζε τις δυνατότητές μου, όμως από τότε, ο μοναδικός μου στόχος ήταν η κορυφή.

To 2014 είχε ακουστεί πως ήσουν κοντά στο να κάνεις δοκιμές με την Caterham, στο FP1 ενός Grand Prix. Πόσο κοντά βρέθηκες σε αυτό;

Ναι, ήταν αλήθεια. Είχε βρεθεί ένας επενδυτής που ήθελε να βοηθήσει, υπήρχαν επαφές με τη Caterham αν και οι περιορισμένοι βαθμοί στην αγωνιστική μου λισάνς ήταν πρόβλημα αλλά τελικά, ήρθε κάποιος άλλος που έδωσε πολύ περισσότερα χρήματα και τελικά πήρε το τεστ.

Alice Powell

Το 2014 ήταν ουσιαστικά η τελευταία σεζόν πλήρους εμπλοκής σου στους αγώνες. Ώσπου στα τέλη του 2018 ήρθε το W Series. Πόσο σε βοήθησε και κατά πόσο άλλαξε την αγωνιστική σου καριέρα;

Άλλαξε όλη μου τη ζωή. Ζωντάνεψε την καριέρα μου, γιατί ήμουν καιρό μακριά από τις πίστες. Μου χάρισες πολλές ευκαιρίες κι εκεί είναι η ουσία αυτού του θεσμού, προσπαθεί να δημιουργήσει ευκαιρίες – και το κάνει. Δεν μπορώ παρά να ευγνωμονώ όλους στο W Series.

Μετά από δύο αγωνιστικές σεζόν, θεωρείς πως το W Series έχει πετύχει το στόχο του; Έχει δημιουργήσει ένα αγωνιστικό μονοπάτι για τις γυναίκες οδηγούς;

Σίγουρα. Δεν έχει βοηθήσει μόνο εμένα αλλά πολλές ακόμα οδηγούς. Και μόνο που ενθαρρύνει νεαρά κορίτσια να ασχοληθούν με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, αρκεί. Και ξέρω πως κάνουν ότι μπορούν για να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τη βοήθεια προς ταλαντούχα κορίτσια.

Πόσες αλλαγές είδες εκ των έσω, με τη συνεργασία του W Series με τη Formula 1 και τη διεξαγωγή και των δύο, στις ίδιες πίστες, τα ίδια αγωνιστικά τριήμερα;

Είναι πραγματικά απίστευτο. Η υποστήριξη της F1 στο W Series είναι φοβερή και το να έχουν ένα τόσο νέο πρωτάθλημα ως υποστηρικτικό αγώνα, τα λέει όλα. Έχει δώσει πολλή προβολή, τόσο στο θεσμό όσο και σε εμάς, τις οδηγούς.

Alice Powell

Πες μου αλήθεια: πως νιώθεις, στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, έχοντας κερδίσει σε μία θρυλική πίστα, με μέλη της F1 στο κοινό…

Δεν θα σου πω ψέματα, είναι κάτι που δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Ειδικά το να κερδίσω στην πατρίδα μου, μου χάρισε συναισθήματα και εμπειρίες που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ειδικά φέτος ήταν μία φοβερή σεζόν και ελπίζω να την ολοκληρώσω με τον ιδανικό τρόπο – κατακτώντας τον τίτλο. Κι αν δεν τα καταφέρω, δεν θα μετανιώσω για κάτι, ήταν φανταστικά όσα βίωσα φέτος. Η τύχη προφανώς παίζει το ρόλο της, αν υπάρξει ένα ατύχημα ή μία μηχανική βλάβη, θα καθορίσει τα πάντα. Εγώ θα δώσω ότι καλύτερο μπορώ, αν αποδειχθεί πως δεν θα είναι αρκετό, προφανώς θα απογοητευτώ αλλά το μόνο που θα έχει σημασία είναι να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου.

Είπες νωρίτερα πως ο Σουμάχερ ήταν ο ήρωάς σου όταν ήσουν μικρή. Έχεις σκεφτεί ποτέ πως σήμερα, μπορεί να έχεις εσύ αυτό το ρόλο για ένα νεαρό κορίτσι;

Το ελπίζω! Λαμβάνω πολλά όμορφα μηνύματα στα social media και θα ήταν πολύ όμορφο να αποτελέσω πρότυπο για νεαρά κορίτσια. Να δώσω έμπνευση στη νέα γενιά και να βοηθήσω όσο μπορώ από τη δική μου πλευρά.

Κλείνοντας, πότε πιστεύεις πως θα δούμε ξανά μία γυναίκα οδηγό στην F1;

Είναι πολύ καλή ερώτηση! Ελπίζω σύντομα. Υπάρχουν πολλές ταλαντούχες οδηγοί εκεί έξω, κάποιες έχουν ήδη ενταχθεί στο W Series, κάποιες όχι ακόμα. Είναι θέμα χρόνου και ελπίζω σε ορίζοντα πενταετίας να δούμε γυναίκα οδηγό στη Formula 1.

Alice Powell

Φωτογραφίες: W Series

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!