Η Τζέιμι Τσάντγουϊκ μιλάει αποκλειστικά στο Gazzetta

Πάνος Σεϊτανίδης
Η Τζέιμι Τσάντγουϊκ μιλάει αποκλειστικά στο Gazzetta
Η πρωταθλήτρια του W Series εξηγεί τι πρέπει να κάνει για να υπερασπιστεί τον τίτλο της αλλά μοιράζεται και το μυστικό της αγωνιστικής ανάκαμψης της Williams στην F1.

Η Τζέιμι Τσάντγουϊκ κατέκτησε διά περιπάτου τον τίτλο στην παρθενική σεζόν διεξαγωγής του W Series, ενός πρωταθλήματος στο οποίο το grid αποτελείται αποκλειστικά από εκπροσώπους του όμορφου φύλου. Ο φετινός τίτλος θα κριθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, με δύο αγώνες στο Circuit of the Americas, στο Όστιν των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Μόνο που αυτή τη φορά, υπάρχει και αντίπαλο δέος αφού μετά από έξι αγώνες, η Βρετανίδα ισοβαθμεί με την Άλις Πάουελ.

Μιλώντας αποκλειστικά στο Gazzetta και τον Πάνο Σεϊτανίδη, η 23χρονη παρουσίασε προσδοκίες, ανέλυσε την προετοιμασία της για τον «διπλό τελικό» και μίλησε για τον ρόλο της στη Williams F1 Team και το πως η ιστορική ομάδα ανέκαμψε αγωνιστικά φέτος. Παράλληλα, εκθειάζει τις αρετές του ανερχόμενου αστέρα της Formula 1, Τζορτζ Ράσελ, ενώ εξηγεί τις ιδιαιτερότητες της Extreme E – του πρωταθλήματος ηλεκτρικών SUV που αναδεικνύει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σε μία χορταστική συνέντευξη, μίας άκρως ταλαντούχας οδηγού που φλερτάρει με τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο της!

Jamie Chadwick

Gazzetta: Η δεύτερη σεζόν του W Series θα κριθεί στο νήμα. Ποιες είναι οι προσδοκίες σου για το φινάλε στο Όστιν;

Τζέιμι Τσάντγουϊκ: Προφανώς θα κάνω ότι μπορώ για να κατακτήσω τον τίτλο. Τα πράγματα ήταν διαφορετικά φέτος, είχαμε μεγάλη μάχη και το γεγονός πως πάμε στο φινάλε της σεζόν με ισοβαθμία, θα κάνει τους αγώνες του Όστιν συναρπαστικούς. Ανυπομονώ. Και με εξιτάρει και το γεγονός πως θα έχουμε δύο αγώνες μέσα στο Σαββατοκύριακο, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά στο W-Series.

Το γεγονός αυτό αλλάζει κάτι στην προσέγγισή σου ή την προετοιμασία σου;

Δεν νομίζω πως επηρεάζει καθόλου τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζω τον αγώνα, όμως σίγουρα, η προετοιμασία θα είναι καθοριστικής σημασίας.

Jamie Chadwick

Είναι όμως και ο πρώτος αγώνας του W Series στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού, πράγμα που έχει επίσης τη σημασία του…

Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό. Είναι η πρώτη φορά που θα αγωνιστώ επί αμερικανικού εδάφους. Είναι μία τεράστια αγορά σε ότι αφορά στο motorsport. Πριν από μερικά χρόνια πήγα στα 500 Μίλια της Ινδιανάπολης και ήταν μία από τις σπουδαιότερες αγωνιστικές εμπειρίες της ζωής μου. Ανυπομονώ να βρεθώ ξανά στις ΗΠΑ κι αυτή τη φορά να αγωνιστώ εκεί, σε μία πίστα τόσο εντυπωσιακή όσο το Circuit of the Americas.

Το πρόσωπό σου έλαμψε όταν μίλησες για την Ινδιανάπολη, με αναγκάζεις να ζητήσω περισσότερες λεπτομέρειες…

Με είχε καθηλώσει το θέαμα, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο γύρο του αγώνα. Οι Αμερικανοί ξέρουν καλά τι θα πει θέαμα και στήνουν εξαιρετικά events. Ήταν φοβερή εμπειρία. Ήταν και προ Covid, άρα οι κερκίδες ήταν γεμάτες κόσμο, είχε περισσότερους από 300.000 θεατές!

Jamie Chadwick

Μετά από 6 αγώνες φέτος, έχεις τον ίδιο αριθμό νικών, τον ίδιο αριθμό pole positions, τον ίδιο αριθμό βάθρων με πέρυσι. Κι όμως, φέτος αυτό όχι μόνο δεν σου έχει εξασφαλίσει τον τίτλο αλλά έχουμε ισοβαθμία! Τελικά τι προτιμάς; Έναν εύκολο τίτλο ή ένα πρωτάθλημα μετά από σκληρή μάχη;

Προφανώς θα ήθελα να πάρω πάλι τον τίτλο κάνοντας περίπατο (γέλια)… Είναι φοβερό που φέτος έχουμε μάχη! Όλη τη σεζόν πιέζουμε η μία την άλλη κι αυτή η μονομαχία θεωρώ πως είναι ότι καλύτερο για το θεσμό. Όμως και σε προσωπικό επίπεδο το ίδιο. Το 2019 (σ.σ. η σεζόν του 2020 ματαιώθηκε λόγω της παγκόσμιας πανδημίας) ήμουν λίγο τυχεροί, κάποιες άλλες οδηγοί είχαν αρκετές ατυχίες. Το περίμενα πως φέτος δεν θα ήταν εύκολα τα πράγματα. Ανυπομονώ για τις μάχες του τελευταίου αγωνιστικού Σαββατοκύριακου!

Ξέρω πως είναι παράξενο να μιλάς για μία άλλη οδηγό αλλά περίμενες πως θα ήταν η Άλις Πάουελ αυτή που θα αποτελούσε το αντίπαλο δέος; Και τι πρέπει να κάνεις για να της επιβληθείς;

Ήξερα πως η Άλις θα ήταν ανταγωνιστική, είχε δείξει δείγματα της ταχύτητάς της το 2019. Στην πραγματικότητα υπήρχαν και κάποιες άλλες που περίμενα να είναι πολύ γρήγορες φέτος αλλά τελικά δεν ήταν. Όσο για τη μάχη του τίτλου, φέτος είχα πολύ καλά πλασαρίσματα στις κατατακτήριες δοκιμές. Ελπίζω το ίδιο να συμβεί και στο Όστιν και να καταφέρω φυσικά να τα μετατρέψω σε θετικά αποτελέσματα στους αγώνες. Έχω την ταχύτητα στο κυνήγι της pole, όμως πρέπει να διασφαλίσω και το απαιτούμενο αποτέλεσμα στους αγώνες.

Jamie Chadwick

Μετά τη συνύπαρξη με το DTM, φέτος οι αγώνες του W Series αποτελούν κομμάτι των αγωνιστικών τριημέρων της Formula 1. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για την προβολή του θεσμού;

Ναι, είναι μία εξαιρετική συνεργασία. Δυστυχώς με τις «φούσκες» λόγω Covid δεν το εκμεταλλευτήκαμε ακόμα όσα θα θέλαμε, δεν είχαμε τη συνεργασία και τις επαφές στις οποίες στοχεύαμε με την κοινότητα της F1. Ευτυχώς είμαι μέλος της Williams F1 Team κι αυτό μου επέτρεψε να βρίσκομαι και στα δύο paddock. Όμως παρά τους περιορισμούς, το να «τρέχουμε» το ίδιο Σαββατοκύριακο, να μαχόμαστε στην ίδια πίστα, είναι σημαντική αναβάθμιση. Ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το W Series.

Πως βλέπεις την εξέλιξη του θεσμού, μιας και είσαι κομμάτι του από την πρώτη ημέρα; Και θα συνεχίσεις και το 2022;

Είναι συναρπαστικό να βλέπω το θεσμό να εξελίσσεται και να μεγαλώνει. Και μου αρέσει το φετινό format με την ύπαρξη ομάδων, χαίρομαι πολύ που αγωνίζομαι με τα χρώματα της Veloce. Όλο αυτό έδωσε νέα δυναμική στο θεσμό και αποτελεί δείγμα του προς τα που πηγαίνει. Σε προσωπικό επίπεδο, ακόμα δεν έχω απάντηση για το 2022. Θέλω πρώτα να δω τι θα γίνει στους τελευταίους αγώνες της σεζόν και θα αποφασίσω μετά το μέλλον μου. Είναι όμως φοβερό να έχω τη δυνατότητα να είμαι κομμάτι του W Series και ειδικά τώρα που η συμμετοχή εδώ χαρίζει και πολύτιμους βαθμούς στην αγωνιστική λισάνς.

​Jamie Chadwick [Click and drag to move] ​

Θεωρείς πως ο W Series πετυχαίνει τον αυτοσκοπό του; Δίνει σε ταλαντούχες γυναίκες τη δίοδο για να σκαρφαλώσουν στις κλίμακες του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού;

Ναι, 100%. Είναι φοβερό αυτό που έχει κάνει το W Series για το σπορ. Είναι μία ευκαιρία την οποία δεν ξέρω με ποιο άλλο τρόπο θα μπορούσα να έχω εγώ και παράλληλα, μετά τον τίτλο, προέκυψαν πολλές άλλες δυνατότητες που επίσης θα ήταν ανέφικτες. Είναι μία τεράστια πλατφόρμα που έχει φέρει περισσότερες κοπέλες κοντά στον μηχανοκίνητο αθλητισμό κι αυτό είναι κάτι εξαιρετικό.

Διατηρείς το ρόλο της οδηγού εξέλιξης στη Williams F1 Team. Τι περιλαμβάνει αυτός και τι διαφορετικό έκανες φέτος;

Είναι φοβερό που συνεχίζουμε τη συνεργασία μας. Αυτό που έγινε το 2019, ήταν φοβερό βήμα για μένα – να είμαι μέλος μίας ομάδας Formula 1. Είναι φοβερή η πρόσβαση που μπορεί να έχει ένας νέος οδηγός και το πόσα μπορεί να μάθει συνεργαζόμενος με μία τέτοια ομάδα. Ο ρόλος μου αφορούσε κυρίως δουλειά στον προσομοιωτή και αυτό μου επέτρεψε να δω πως είναι να οδηγείς ένα μονθέσιο, πως λειτουργεί μία ομάδα, τι κάνει κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου, καθώς συχνά οδηγώ στον προσομοιωτή τις ημέρες που είναι στην πίστα, έχοντας απομακρυσμένο, υποστηρικτικό πρόγραμμα. Αυτό μου έχει επιτρέψει να εξελιχθώ και νιώθω πως πλέον είμαι ενεργό γρανάζι στο μηχανισμό της ομάδας. Είμαι πανευτυχής που είμαι μέλος της Williams και που αποκτώ τόσες εμπειρίες από τον κόσμο της F1.

​​​Jamie Chadwick

Οδήγησες στον προσομοιωτή και στην πίστα του Τέξας, όπου γίνεται ο «διπλός τελικός» του W Series;

Ναι! Είχα «οδηγήσει» εκεί και το 2019, όταν κατά τη διάρκεια του Grand Prix στην πίστα, είχαμε υποστηρικτικό ρόλο πίσω στο εργοστάσιο. Είναι μία πίστα που χάρη στη Williams είχα την ευκαιρία να τη μάθω καλά. Ελπίζω όσα έμαθα, να με βοηθήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ποια είναι τα μυστικά για τον τέλειο γύρο στο Circuit of the Americas; Είναι μία απαιτητική πίστα!

Είναι, έχεις απόλυτο δίκιο. Είναι μία πολύ τεχνική πίστα και μεγάλη σε μήκος. Πρέπει να τα κάνεις όλα σωστά για να πετύχεις τον τέλειο γύρο αφού κάθε λάθος, κοστίζει πολύ σε χρόνο, σου κόβει το ρυθμό. Γι’ αυτό προσπάθησα να πάω όσο γίνεται καλύτερα προετοιμασμένη. Δεν θα είναι εύκολο. Είναι και ένα πιο «γεμάτο» τριήμερο απ’ ότι έχουμε συνηθίσει. Το κλειδί για μένα θα είναι να εκμεταλλευτώ όσα έμαθα με τη Williams.

​​​Jamie Chadwick

Μιας και αναφερθήκαμε στη Williams, φέτος έχει κάνει μία εντυπωσιακή σεζόν – τουλάχιστον σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Εξαιρετικές κατατακτήριες, πολλοί βαθμοί, βάθρο… πως έγινε αυτό, τι άλλαξε;

Καλή ερώτηση! Νομίζω πως η φετινή σεζόν είναι απόρροια της δουλειάς που γίνεται εδώ και καιρό. Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μικρές αλλαγές στον οργανισμό τα τελευταία χρόνια, αλλαγές που δεν φέρνουν μεταμόρφωση και αλλαγή επιδόσεων μέσα σε μία νύχτα αλλά που έβαλαν την ομάδα σε σωστό δρόμο. Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου να έρθουν και τα αποτελέσματα, ήταν αναπόφευκτο μετά την τόσο σκληρή δουλειά όλων στην ομάδα. Το άξιζαν. Πιστεύω πως σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει ο Τζορτζ Ράσελ, έχει κάνει φανταστική δουλειά και έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στη διαρκή ενδυνάμωση της ομάδας. Τώρα βλέπεις πως όλοι έχουν βρει κίνητρα, αυτοπεποίθηση. Μετά τους πρώτους βαθμούς, στη Βουδαπέστη, έβλεπες πως είχε φύγει και το βάρος στους ώμους τους και μπορούσαν να επικεντρωθούν στη δουλειά και να το απολαύσουν. Είναι μία ανταμοιβή για τη σκληρή δουλειά όλων τα τελευταία χρόνια.

Εσύ πως νιώθεις που αποτελείς κομμάτι της εξέλιξης και ανάκαμψης αυτής της ιστορικής ομάδας;

Είναι ξεχωριστό το συναίσθημα, σίγουρα! Η λέξη που είπα νωρίτερα τα λέει όλα: ανταμοιβή. Πηγαίνω στο εργοστάσιο, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα αγώνων που έχουμε την υποστηρικτική δουλειά στον προσομοιωτή και βλέπεις πως πλέον έχουν όλοι κίνητρα, θέλουν να συνεχίσουν τα θετικά αποτελέσματα. Είναι σπουδαίο να είμαι μέρος αυτού. Μη ξεχνάμε πως πρόκειται για μία θρυλική ομάδα, μία ομάδα που αγαπούν όλοι.

​​​Jamie Chadwick

Ανέφερες τον Ράσελ. Του χρόνου κάνει το μεγάλο άλμα, στη Mercedes, μία ομάδα που έχει σαρώσει τα πρωταθλήματα τα τελευταία χρόνια. Μια είναι τα χαρίσματά του; Πέραν των αποτελεσμάτων – αναφέρομαι σε όσα έχεις διακρίνει εσύ συνεργαζόμενη μαζί του, τα στοιχεία που τον κάνουν τόσο ξεχωριστό!

Έχει απίστευτο, έμφυτο ταλέντο. Είναι προικισμένος. Πιέζει την ομάδα προς τα εμπρός, ξέρει τι θέλει και ξέρει πως να το πετύχει, πράγμα σημαντικό. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να τον παρακολουθείς, μακριά από τους προβολείς, στο πως αλληλοεπιδρά με την ομάδα, το πως δίνει κίνητρα σε όλους. Προφανώς μπορεί να κάνει εξαιρετικά τη δουλειά που έχει να κάνει μέσα στο μονοθέσιο, είναι όμως το ίδιο εξαιρετικός και εκτός αυτού. Μπορεί να συσπειρώσει την ομάδα γύρω του κι αυτό κάνει τη διαφορά.

Συνεχίζοντας με τα της F1, φέτος εσείς στο W Series έχετε μία συγκλονιστική μάχη, όμως το ίδιο συμβαίνει και με τους Max Verstappen και Lewis Hamilton. Τι προβλέπεις για αυτή τη κόντρα;

Ωχ Θεέ μου, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει στο τέλος. Οι ισορροπίες αλλάζουν συνεχώς κι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα! Νομίζω πως το ίδιο μοτίβο θα συνεχιστεί ως το τέλος. Ως Βρετανίδα, θα ήθελα να δω τον Λούις να κατακτά τον όγδοο παγκόσμιο τίτλο του, όμως οι διαφορές είναι ελάχιστες και όλα είναι ανοιχτά. Όλα μπορούν να συμβούν.

​​​Jamie Chadwick

Εσύ είχες ξανά μία γεμάτη σεζόν, με πολλές και διαφορετικές εμπειρίες. Μία από αυτές αφορούσε στην Extreme Ε. Μίλησε μου σχετικά…

Είναι ένας φανταστικός θεσμός τον οποίο λατρεύω! Για όσα πρεσβεύει, για την εντελώς διαφορετική προσέγγιση που έχει και το γεγονός πως αξιοποιεί μία αγωνιστική πλατφόρμα για να περάσει το μήνυμα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Από οδηγικής πλευράς είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Όμως απολαμβάνω τη δυνατότητα να οδηγώ εκτός δρόμου, σε μοναδικές τοποθεσίες, κόντρα σε μερικούς από τους σπουδαιότερους οδηγούς του κόσμου. Το λατρεύω.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις οδηγώντας αυτά τα ηλεκτρικά SUV σε παρθένα εδάφη;

Ξέρεις ποια είναι η μεγαλύτερη; Πηγαίνοντας για παράδειγμα στο Τέξας για το W Series, όπως σου είπα έχω κάνει ήδη πάρα πολλούς γύρους στον προσομοιωτή, είμαι προετοιμασμένη, συνήθως είναι πίστες που έχουμε επισκεφτεί ξανά, όμως στην Extreme E, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Βλέπεις την αγωνιστική διαδρομή μόνο μία ημέρα πριν αρχίσει η δράση, έχεις στη διάθεσή σου μόνο ένα γύρο με χαμηλή ταχύτητα και ουσιαστικά, αμέσως μετά αρχίζουν οι χρονομετρημένες διαδικασίες! Είναι αρκετά απαιτητικό αυτό, να πηγαίνεις ουσιαστικά στα τυφλά, δίχως προετοιμασία. Δεν είναι εύκολο γι' αυτό και κάθε θετικό αποτέλεσμα αποτελεί μεγάλοι ανταμοιβή.

​​​Jamie Chadwick

Και πέραν αυτών, κάθεσαι ψηλά με θέα κι όχι ξαπλωμένη, με ηλεκτρική δύναμη στη διάθεσή σου, πρέπει ουσιαστικά να γυρνάς διακόπτη, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την οδήγηση ενός μονοθεσίου στην πίστα.

Είναι κάτι πραγματικά πολύ διαφορετικό. Καλείσαι όμως να προσαρμοστείς και να προσαρμοστείς γρήγορα. Αλλά αυτό που με εξιτάρει περισσότερο είναι πως πρέπει να πατάς γκάζι χωρίς να είσαι σίγουροι τι υπάρχει μετά τη στροφή.

Αυτά στην Extreme E. Στο W Series έχουν μείνει δύο στροφές και το τι κρύβεται από πίσω είναι γνωστό: ο τίτλος του 2021. Και η Τζέιμι Τσάντγουϊκ έχει όλα τα φόντα να τον κατακτήσει ξανά.

Jamie Chadwick

Φωτογραφίες: W Series, Williams F1 Team, Extreme E

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!