Από τα 17 θα οδηγούν οι νέοι - με κάμερες οι εξετάσεις οδήγησης

Κώστας Παστρίμας
Από τα 17 θα οδηγούν οι νέοι - με κάμερες οι εξετάσεις οδήγησης
Παρουσιάστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του συστήματος έκδοσης αδειών οδήγησης.

Στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων συζητήθηκε το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Οδηγώντας με ασφάλεια: Εκσυγχρονισμός πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, διατάξεις σχετικά με την οδήγηση ατόμων με αναπηρία, ρυθμίσεις για την ταξινόμηση και την κυκλοφορία οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Το νομοσχέδιο αυτό, που αφορά την αναμόρφωση του συστήματος εξέτασης υποψήφιων οδηγών και έκδοσης αδειών οδήγησης, παρουσίασε ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι νέοι οδηγοί θα μπορούν να εκδώσουν προσωρινή άδεια από την ηλικία των 17 ετών ενώ εστιάζει στο αδιάβλητο των εξετάσεων οδήγησης για να αποφευχθούν τα φαινόμενα διαφθοράς.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «Οδική ασφάλεια σημαίνει καλύτεροι δρόμοι, καλύτερα οχήματα, αλλά πρώτα απ' όλα σημαίνει και καλύτεροι οδηγοί» ενώ πρόσθεσε «πρέπει να μπει οριστικό τέλος στο επικίνδυνο ελληνικό φαινόμενο, ορισμένοι νέοι οδηγοί, πρώτα να παίρνουν το δίπλωμα και μετά, στο δρόμο, να μαθαίνουν να οδηγούν. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε με αυτό το νομοσχέδιο».

Όσο για το νέο τρόπο εξέτασης, είπε: «Βάζουμε κάμερα μέσα στο όχημα κατά την διάρκεια της εξέτασης, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την έγγραφη συγκατάθεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Οι κάμερες θα ανήκουν στο υπουργείο, θα εγκαθίστανται στο όχημα ειδικά για τις εξετάσεις και το υλικό θα αποθηκεύεται και θα διατηρείται για ρεαλιστικό, νόμιμο χρονικό διάστημα. Σε αυτό το χρόνο, το υλικό μπορεί να εξεταστεί είτε δειγματοληπτικά είτε αν γίνει κάποια καταγγελία. Μάλιστα, αν ο νέος οδηγός προκαλέσει ατύχημα, τότε αυτομάτως το καταγεγραμμένο οπτικοακουστικό υλικό θα εξεταστεί για να διαπιστωθεί αν έχει υπάρξει παρατυπία κατά την εξέταση του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!