Jurassic X-Prix σε πεδίο δοκιμών τανκ!

Πάνος Σεϊτανίδης
Jurassic X-Prix σε πεδίο δοκιμών τανκ!
Η παρθενική σεζόν του «πράσινου» θεσμού της Extreme E θα ολοκληρωθεί τελικά επί βρετανικού εδάφους.

Η Extreme Ε, η νέα μορφή αγώνων που χρησιμοποιεί τα γκάζια ως Δούρειο ίππο για να αναδείξει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε τον τελευταίο της προορισμό για την παρθενική σεζόν διεξαγωγής της!

Μετά τη ματαίωση των αγώνων στα εδάφη της Νότιας Αμερικής λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που έχει φέρει η παγκόσμια πανδημία, το πρωτάθλημα των ηλεκτρικών SUV θα επισκεφτεί ως γνωστόν τη Σαρδηνία στις 23-24 Οκτωβρίου στο «Island X-Prix» και στις 18-19 Δεκεμβρίου θα τρέξει στο Μπόβινγκτον, στη Νότια Ακτή της Μεγάλης Βρετανίας, στο πλαίσιο του… «Jurassic X-Prix».

Και παρότι θα είναι… «Jurassic», δεν θα είναι βόλτα στο πάρκο αν ο νους σας πηγαίνει στη πασίγνωστη ταινία. Αντίθετα, θα είναι μία από τις πιο σκληρές δοκιμασίες καθώς η Ιουρασική Ακτή, χρησιμοποιείται από τον Βρετανικό Στρατό για τις δοκιμές των τανκ!

Jurassic Coast

Πως όμως προέκυψε αυτή η επιλογή; Καθώς ήταν σαφές πως οι διοργανωτές έψαχναν μία επιλογή επί ευρωπαϊκού εδάφους, η πρόσφατη ανακοίνωση του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας και Στρατού σχετικά με τη στρατηγική του για την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα, ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Στόχος της είναι να διατηρήσει την ίδια στρατιωτική ισχύ αλλά μετριάζοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων και επιταχύνοντας τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμβάλλοντας έτσι στο στόχο του Ηνωμένου Βασιλείου να έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα μέχρι το 2050!

Αυτό το πλάνο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη χρήση ηλεκτρικών τανκ (!), άρα τα ηλεκτρικά SUV Odyssey-21 της Extreme E θα προετοιμάσουν το έδαφος στο συγκεκριμένο πεδίο δοκιμών που βρίσκεται κοντά στο Ντόρσετ.

«Είναι μία συναρπαστική αλλαγή στην αποστολή μας, που ήταν να αγωνιζόμαστε σε απομακρυσμένα μέρη ώστε να αναδείξουμε τις εκεί επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όμως όλο και περισσότερο, τα ζητήματα τα οποία αναδεικνύουμε συμβαίνουν κυριολεκτικά στις γειτονιές μας, οπότε ήταν η κατάλληλη στιγμή να στρέψουμε την προσοχή στην έδρα μας και να βοηθήσουμε τον στρατό να μειώσει το δικό του αποτύπωμα άνθρακα. Ο κόσμος πρέπει να προχωρήσει πέρα από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και αντίστοιχες πρακτικές και ποιος ιδανικότερος τρόπος να συμβολίσεις κάτι τέτοιο, από ένα Jurassic X-Prix! Αν δεν προχωρήσουμε με δράσεις για το κλίμα και τη βιωσιμότητα, ορισμένα είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε άλλο», είπε ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Extreme E, Αλεχάνδρο Αγκάγκ.

Extreme E Greenland

Εκτός από τον «πράσινο» χαρακτήρα της, η αγωνιστική δομή της Extreme Ε θέλει κάθε ομάδα να έχει άνδρα & γυναίκα οδηγό με ισάξιους ρόλους κι έτσι αφουγκράζεται την τάση της εποχής που ενισχύει τη διαφορετικότητα, την ισότητα των φύλων και τις ίσες ευκαιρίες.

Φωτογραφίες: Extreme E, Unsplash

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!