Το Toyota Mirai μπήκε στα Ρεκόρ Γκίνες

Κώστας Παστρίμας
Το Toyota Mirai μπήκε στα Ρεκόρ Γκίνες
Παγκόσμιο ρεκόρ αυτονομίας για το υδρογονοκίνητο Toyota Mirai που διένυσε 1360 χιλιόμετρα με ένα γέμισμα.

Το Toyota Mirai του 2021 κέρδισε επίσημα το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες (Guinness World Record) για τη μεγαλύτερη απόσταση με ηλεκτρικό όχημα κυψελών καυσίμου υδρογόνου χωρίς ανεφοδιασμό. Το Mirai κατάφερε να διανύσει την απόσταση των 845 μιλίων (1360 χιλιομέτρων) με ένα μόνο γέμισμα υδρογόνου σε ένα ταξίδι μετ' επιστροφής στη Νότια Καλιφόρνια.

mirai

Το ρεκόρ επιτεύχθηκε σε ένα διήμερο ταξίδι στις 23 και 24 Αυγούστου 2021 και σε όλη τη διάρκεια παρακολουθήθηκε στενά από το ρεκόρ Γκίνες, τηρώντας τους αυστηρούς κανόνες και τις διαδικασίες τεκμηρίωσης. Ο κριτής των ρεκόρ Γκίνες, Michael Empric, επικύρωσε το αποτέλεσμα, έχοντας σφραγίσει τη δεξαμενή καυσίμου του Mirai στην αρχή του ταξιδιού.

mirai

Το Mirai είχε για οδηγό τον γνωστό hypermiler (ο άτυπος τίτλος των οδηγών που σημειώνουν ρεκόρ αυτονομίας) Γουέιν Γκέρντις και συνοδηγός του ήταν ο Μπομπ Γουίνγκερ. Ξεκίνησαν στις 23 Αυγούστου από το Toyota Technical Center στην Gardena της Καλιφόρνιας, που είναι η έδρα έρευνας και εξέλιξης της Toyota για τις κυψέλες καύσιμου. Μετά από μια διαδρομή 473 μιλίων (761 χιλιομέτρων) κατά μήκος των ακτών του Ειρηνικού Ωκεανού, επέστρεψαν στο σημείο εκκίνησης.

mirai

Την επόμενη μέρα, στις 24 Αυγούστου, οι διαδρομές ήταν πιο μικρές και πραγματοποιήθηκαν μέσα στις ώρες αιχμής το πρωί και το απόγευμα. Συνολικά διανύθηκαν 372 μίλια (599 χιλιόμετρα) μέχρι το άδειο πλέον από καύσιμο υδρογόνο Mirai επιστρέψει στο τεχνικό κέντρο της Toyota. Συνολικά τις δύο ημέρες διανύθηκαν 1360 χιλιόμετρα και χρησιμοποιήθηκαν 5,65 κιλά υδρογόνου, φυσικά με μηδενικές εκπομπές CO2. Σύμφωνα με την Toyota, ένα συμβατικό αυτοκίνητο στην ίδια διαδρομή θα έχει εκπέμψει πάνω από 300 κιλά CO2.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!