13+1 Tips για την οδήγηση υπό βροχή: Τι να προσέχεις!

Πάνος Σεϊτανίδης
13+1 Tips για την οδήγηση υπό βροχή: Τι να προσέχεις!
Η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα εγκυμονεί κινδύνους στους δρόμους, ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές

Το φθινόπωρο δείχνει πλέον για τα καλά τα δόντια του, με την κακοκαιρία να επηρεάζει όλη τη χώρα και να γεννά πληθώρα κινδύνων για όσους κινούνται στους δρόμους. Το Gazzetta έχει μερικά χρήσιμα tips για εσάς, ώστε να κινηθείτε με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια – τόσο σε αστικό τοπίο όσο και σε εθνικό δίκτυο.

#1 Άσκοπες μετακινήσεις

Προφανώς όταν οι συνθήκες δυσκολεύουν, δεν υπάρχει λόγος να επιδοθείτε σε άσκοπες μετακινήσεις και βόλτες. Κι αν η μετακίνηση είναι επιβεβλημένη, προσπαθήστε να τη μετακυλήσετε χρονικά αν υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα.

#2 Ενημέρωση

Συνήθως η κακοκαιρία δεν έρχεται αιφνιδιαστικά. Καλό είναι λοιπόν να παρακολουθείτε το δελτίο καιρού ώστε να είστε προετοιμασμένοι και να γνωρίζετε που και πότε μπορεί να υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα.

#3 Ελαστικά

Ειδικά αυτή την εποχή, είναι καθοριστικό να τσεκάρουμε ανά τακτά διαστήματα την κατάσταση των ελαστικών του οχήματός μας. Όχι μόνο την πίεση τους αλλά κυρίως, το βάθος του πέλματος.

Driving in the rain

#4 Υαλοκαθαριστήρες

Το κόστος των μάκτρων είναι μικρό αλλά οι συνέπειες σε περίπτωση δυσλειτουργίας τους μεγάλες. Τα τσεκάρετε ανά διαστήματα αφού πρέπει τόσο εμπρός όσο και πίσω, να είναι σε αρκετά καλή κατάσταση ώστε να εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ορατότητα σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης.

#5 Αντίληψη

Σε περίπτωση που οι υαλοκαθαριστήρες είναι σε καλή κατάσταση αλλά και πάλι, η νεροποντή είναι τόσο έντονη που δεν απομακρύνεται επαρκώς το νερό από το παρμπίζ, θα είναι φρόνιμο να σταματήσετε με ασφάλεια στο πρώτο σημείο που προσφέρεται για στάθμευση και να περιμένετε να βελτιωθούν οι συνθήκες.

#6 Λογική

Με το οδόστρωμα βρεγμένο, εύλογα πρέπει να κινείστε με σύνεση και λογική στο δρόμο, με χαμηλότερες ταχύτητες απ’ ότι σε στεγνό και αποφεύγοντας τις προσπεράσεις.

Driving in the rain

#7 Αποστάσεις

Οι εννέα στους δέκα υποτιμούν την απαιτούμενη απόσταση για να ακινητοποιηθεί πλήρως ένα αυτοκίνητο – πόσο μάλλον υπό βροχή. Διατηρήστε λοιπόν όσο γίνεται μεγαλύτερη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.

#8 Φώτα

Ενεργοποιείτε πάντα τα φώτα ημέρας, σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητα και τα φώτα πορείας αφού η ορατότητα μπορεί να είναι περιορισμένη.

#9 Κλιματισμός

Ο ορατότητα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική οπότε φροντίστε εξ αρχής να ενεργοποιήσετε το σύστημα κλιματισμού, για να μη θολώσουν τα τζάμια. Καλό είναι να πραγματοποιήσετε και έναν έλεγχο σε αυτό, ώστε να διασφαλίσετε πως οι αεραγωγοί είναι καθαροί και λειτουργούν σωστά.

Driving in the rain

#10 Πρόβλεψη

Υπό τέτοιες συνθήκες, η δράση είναι σημαντικότερη από την αντίδραση. Προβλέψτε λοιπόν όσα μπορεί να αντιμετωπίσετε, όπως για παράδειγμα το σπρέι νερού από οχήματα μεγάλου όγκου ή την ξαφνική στάση προπορευόμενου οχήματος.

#11 Λιμνάζοντα ύδατα

Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να κρύβεται κάτω από μία λίμνη νερού, αν υπάρχει κάποιο εμπόδιο ή μία τεράστια λακκούβα που θα «πληγώσει» το όχημά σας. Σε περίπτωση που τελικά δεν έκρυβε παγίδα αλλά το πέρασμα από εκεί είχε ως αποτέλεσμα να σβήσει ο κινητήρας σας, καλό είναι να αποφύγετε την άμεση προσπάθεια εκ νέου ενεργοποίησής του.

#12 Κινούμενα ύδατα

Η ζωή δεν είναι ταινία και η πραγματικότητα δεν έχει πάντα happy end. Αν συναντήσετε κινούμενα ύδατα μην προσπαθήσετε να τα διασχίσετε, μπορεί να παρασύρουν το όχημά σας. Κι εδώ η πρόληψη μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, καθώς σε περίπτωση κακοκαιρίας, καλό είναι να αποφεύγετε δρόμους όπου στο παρελθόν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα υπό αυτές τις συνθήκες.

Driving in the rain

#13 Υδρολίσθηση

Υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο. Σε περίπτωση υδρολίσθησης απαιτείται ψυχραιμία. Σηκώστε το πόδι από το γκάζι, αποφύγετε το φρένο και περιμένετε να νιώσετε πως ανακτάτε τον έλεγχο προτού κάνετε κάποια περαιτέρω κίνηση.

#14 Σεβασμός

Όλα αυτά αφορούν στη δική σας ασφάλεια και προσπάθεια αποφυγής ταλαιπωρίας. Όμως υπό αυτές τις συνθήκες, καλό είναι να σεβόμαστε/προστατεύουμε και όσους βρίσκονται γύρω μας. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα δίκυκλα και προσπαθήστε να μη περνάτε με ταχύτητα από λιμνάζοντα ύδατα κοντά σε πεζούς και ποδηλάτες.

Ακολουθώντας τα παραπάνω, δεν είναι δεδομένο πως θα αποφύγετε τις κακοτοπιές αλλά σίγουρα, θα οχυρωθείτε έναντι των μετακινήσεων σε μέρες κακοκαιρίας. Προσοχή και υπομονή, μπόρα είναι, θα περάσει!

Φωτογραφίες: Unsplash

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!