Τελεσίγραφο από το MotoGP στην πίστα του Όστιν

Κώστας Παστρίμας
Τελεσίγραφο από το MotoGP στην πίστα του Όστιν
Αν τα προβλήματα με τις ανωμαλίες στην επιφάνεια της πίστας δεν λυθούν, ο αγώνας δεν θα γίνει το 2022.

Το Circuit of the Americas (COTA) είναι μια πολύ εντυπωσιακή πίστα, με χάραξη που προσφέρει συγκινήσεις τόσο στους αγωνιζόμενους όσο και στους θεατές. Στον αγώνα του MotoGP που γίνεται αυτό το Σαββατοκύριακο όμως μόνο αρνητικά σχόλια έχει προκαλέσει. Ο λόγος είναι οι πολύ έντονες ανωμαλίες στην επιφάνεια της πίστας, που κάνουν ιδιαίτερα επικίνδυνη την οδήγηση της μοτοσικλέτας στο όριο.

Όλοι σχεδόν οι αναβάτες έχουν παραπονεθεί για τα «σαμαράκια» αυτά, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο έντονα. Υπήρξαν και φωνές που άφησαν να εννοηθεί ότι ο αγώνας δεν θα έπρεπε να διεξαχθεί καν φέτος. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει, αλλά το ερώτημα είναι τι θα γίνει την επόμενη χρονιά.

Το GP ΗΠΑ του 2022 είναι προγραμματισμένο για τον Απρίλιο του επόμενου χρόνου και από τους διοργανωτές του πρωταθλήματος MotoGP, δηλαδή την Dorna και τη FIM, το μήνυμα που στάλθηκε στους ανθρώπους της αμερικανικής πίστας ήταν ξεκάθαρο: αν δεν γίνουν σοβαρές επισκευές στο πρώτο μισό της διαδρομής, από τη στροφή 2 έως τη στροφή 10, το MotoGP δεν θα ταξιδέψει στην Βόρεια Αμερική του χρόνου.

Οι επισκευές, βέβαια, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το πρόβλημα δεν είναι η άσφαλτος, αλλά το έδαφος κάτω από αυτήν. Λόγω της αργιλικής φύσης του, όταν απορροφά νερό διογκώνεται και μετά συρρικνώνεται ανεξέλεγκτα, και αυτό είναι που δημιουργεί τις ανωμαλίες. Επομένως, το στρώσιμο νέας ασφάλτου δεν θα λύσει το πρόβλημα, χρειάζονται πολύ περισσότερες -και δαπανηρότερες- εργασίες.

Με δεδομένο ότι μέχρι τον επόμενο αγώνα απομένουν μόνο 6 μήνες, και στο διάστημα αυτό μεσολαβεί ο χειμώνας, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η διοίκηση του COTA έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει τις απαιτούμενες εργασίες. Δεν γνωρίζουμε επίσης αν έχει την πρόθεση να το κάνει. Ο αγώνας του 2022 για το MotoGP θα είναι ο τελευταίος της 10ετούς συμφωνίας, που ξεκίνησε το 2013, της πίστας με την Dorna,

Σε λίγες εβδομάδες, στην ίδια πίστα θα διεξαχθεί ο αγώνας της Formula. Τα «σαμαράκια» θα είναι ακόμα εκεί και σίγουρα θα προκαλέσουν παράπονα και από τους οδηγούς των μονοθεσίων. Και ίσως η πίεση της F1 να αποδειχτεί ισχυρότερη.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!