Τα επικίνδυνα «σαμαράκια» του Όστιν τρομάζουν τους αναβάτες του MotoGP

Κώστας Παστρίμας
Τα επικίνδυνα «σαμαράκια» του Όστιν τρομάζουν τους αναβάτες του MotoGP
Η επιφάνεια του οδοστρώματος του COTA είναι γεμάτο ανωμαλίες και οι αναβάτες θεωρούν την πίστα πολύ επικίνδυνη.

Η πίστα του COTA (Circuit of the Americas) στο Όστιν του Τέξας, είναι μια από τις αγαπημένες οδηγών και αναβατών όσον αφορά τη χάραξή της. Όταν όμως το MotoGP επισκέπτεται αυτό το σιρκουί τα τελευταία χρόνια οι αναβάτες δεν τη βρίσκουν καθόλου διασκεδαστική. Ο λόγος είναι οι πολλές και μεγάλες ανωμαλίες στην επιφάνειά της, που μπορεί να κάνουν την οδήγηση της μοτοσικλέτας στο όριο πολύ επικίνδυνη.

Στον προηγούμενο αγώνα, που έγινε το 2019, τα παράπονα των αναβατών ήταν πολλά και ζήτησαν για τον επόμενο αγώνα να στρωθεί νέα άσφαλτος. Πέρυσι δεν είχαμε αγώνα, λόγω της πανδημίας, και φέτος οι άνθρωποι της πίστας έκαναν κάποιες εργασίες, ξαναστρώνοντας την άσφαλτο σε κάποια σημεία της.

Φέτος όμως η κατάσταση αντί να διορθωθεί έγινε ακόμα χειρότερη. Τα «σαμαράκια» υπάρχουν ακόμα και μάλιστα σε σημεία που οι μοτοσικλέτες περνούν με πολύ μεγάλη ταχύτητα, όπως στις τροφές 2,3 και 10. Επιπρόσθετα, οι δύο διαφορετικές άσφαλτοι δίνουν διαφορετικό επίπεδο πρόσφυσης και αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Έντονα παράπονα

Μετά τη 2η περίοδο δοκιμών της Παρασκευής, σχεδόν όλοι οι αναβάτες του MotoGP εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση της πίστας, τονίζοντας ότι τη θεωρούν επικίνδυνη για να διεξαχθεί ο αγώνας. Πιο έντονα από όλους διαμαρτυρήθηκε ο Αλέιξ Εσπαργκαρό της Aprilia: «Για εμένα, είναι αστείο που βρισκόμαστε εδώ. Για εμένα, δεν μπορούμε να τρέξουμε. Είναι πολύ επικίνδυνο. Δεν έχω ξαναδεί πίστα σε τέτοια κατάσταση. Είναι ένας εφιάλτης, είναι πάρα πολύ επικίνδυνα και δεν θέλω ούτε να σκεφτώ τι θα γίνει όταν 20 μοτοσικλέτες ξεκινήσουν τον αγώνα με γεμάτα ρεζερβουάρ και θα περάσουν πάνω από τις ανωμαλίες στις στροφές 2 και 10. Αν είχα ψήφο στη Safety Commission θα έλεγα να μην τρέξουμε. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει τρόπος, είναι πάρα πολύ επικίνδυνα».

Με σκληρά λόγια μίλησε και ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Φάμπιο Κουαρταραρό της Yamaha: «Η πίστα μοιάζει με την πίστα που προπονούμαι στο μοτοκρός, αλλά πολύ πιο γρήγορα και με μοτοσικλέτα του MotoGP. Δηλαδή είναι πολύ κακή. Δεν μπορώ ούτε να το φανταστώ, πριν από τρία χρόνια λέγαμε ότι πρέπει να την ξαναστρώσουν και τώρα είναι ακόμα χειρότερη. Είναι οριακά αποδεκτή για να γίνει ο αγώνας, αλλά είναι γελοίο. Αυτή δεν είναι πίστα MotoGP κατά τη γνώμη μου. Για ένα γύρο είναι ΟΚ αλλά για 20 γύρους θα υπάρξουν μερικές πολύ δύσκολες στιγμές. Είναι επικίνδυνη».

Ο αγώνας θα γίνει κανονικά

Παρά τις διαμαρτυρίες των αναβατών, δεν υπάρχει καμία ένδειξη από την Dorna ότι υπάρχει έστω και η σκέψη ο αγώνας να μην πραγματοποιηθεί. Έτσι, οι αναβάτες θα πρέπει να σφίξουν τα δόντια και να κάνουν το καλύτερο που μπορούν σε αυτές τις συνθήκες. Ο αγώνας της Κυριακής μπορεί να μετατραπεί από αγώνα ταχύτητας σε αγώνα επιβίωσης.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!