Ο Λασκαράτος «κατέκτησε» και το θρυλικό Σπα

Πάνος Σεϊτανίδης
Ο Λασκαράτος «κατέκτησε» και το θρυλικό Σπα
Ο Έλληνας οδηγός πρόσθεσε άλλη μία θετική εμφάνιση στην πορεία του στο European Le Mans Series

Συνέχεια στα θετικά αποτελέσματα για τον Ανδρέα Λασκαράτο, που εκπροσωπεί τα ελληνικά χρώματα στον άκρως ανταγωνιστικό θεσμό European Le Mans Series! Μετά τον τερματισμό στον 4ωρο αγώνα της Μόντσα, το πρωτότυπο της 1AIM Villorba Corse ολοκλήρωσε επιτυχώς και την 4ωρη δοκιμασία στη θρυλική πίστα Spa-Francorchamps, κατακτώντας την έκτη θέση της κατηγορίας LMP3.

Ένα αποτέλεσμα αξιοσημείωτο, δεδομένου πως η συγκεκριμένη κατηγορία ήταν και η πολυπληθέστερη στην θρυλική πίστα του Βελγίου που απλώνεται στην καρδιά των Αρδεννών.

Γλυκόπικρη γεύση

Η LMP3 είχε τις 16 από τις συνολικά 38 συμμετοχές, που αφορούσαν 28 ομάδες, με τους 117 οδηγούς να εκπροσωπούν 27 έθνη από κάθε άκρη του πλανήτη. Σε ότι αφορά στην 1AIM Villorba Corse, ο 35χρονος μοιράστηκε ξανά χρέη οδηγού στο βαμμένο στα χρώματα του «Visit Greece» πρωτότυπο Ligier JS P320-Nissan #18, με τους Ιταλούς Alessandro Bressan και Damiano Fioravanti.

Andreas Laskaratos

Και παρότι κόντρα στις ατυχίες του Red Bull Ring της Αυστρίας και του Πολ Ρικάρ της Γαλλίας αυτή τη φορά ο Λασκαράτος είδε την καρό σημαία του τερματισμού, το αποτέλεσμα του άφησε γλυκόπικρη γεύση.

«Ο αγώνας ξεκίνησε με καλές προοπτικές, καθώς ήμασταν ένατοι στο grid αλλά φτάσαμε να είμαστε πρώτοι στη συμπλήρωση της μίας ώρας αγώνα! Δυστυχώς όμως, το αυτοκίνητο ασφαλείας έκανε την είσοδό του στην πίστα την πλέον ακατάλληλη στιγμή, εκμηδενίζοντας τη διαφορά που είχαμε χτίσει, με αποτέλεσμα να βρεθούμε ουσιαστικά ένα ολόκληρο pit stop πίσω. Έτσι, όταν μπήκαμε για αλλαγή οδηγών, βρεθήκαμε σχεδόν τελευταίοι. Πραγματοποιήσαμε τεράστια προσπάθεια με στόχο να ανακάμψουμε και καταφέραμε στο τέλος να βρεθούμε στην έκτη θέση. Δεδομένων των συνθηκών και καθώς πήγαμε στο Βέλγιο με στόχο την 5αδα, η 6η θέση δεν είναι κάτι που μας απογοητεύει. Όμως χωρίς την ατυχία στον τομέα της στρατηγικής, θα ήμασταν στο βάθρο, επομένως το αποτέλεσμα μας αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση. Αυτή τη φορά είχαμε την ευκαιρία να δείξουμε πως έχουμε πείσμα και επιμονή. Όλοι στην ομάδα δούλεψαν πολύ σκληρά με στόχο την επιτυχία. Ωστόσο, το αυτοκίνητό μας υστερούσε πάλι σε απόδοση στις ευθείες, πράγμα που μας στοίχησε. Τουλάχιστον, καταφέραμε να τερματίσουμε και να κερδίσουμε βαθμούς», δήλωσε ο Έλληνας οδηγός.

Andreas Laskaratos

Μία 4ωρη παρτίδα σκάκι

Ειδικά στους αγώνες αντοχής, που αποτελούν ουσιαστικά μαραθώνιους υψηλών ταχυτήτων, η στρατηγική μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

«Η στρατηγική μπορεί να καταστρέψει πλήρως τον αγώνα σου, το ίδιο και ο παράγοντας τύχη, καθώς ένα pit stop με διαφορά ενός γύρου, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αποκτήσεις πλεονέκτημα ενός ολόκληρου γύρου ή αντίστοιχα, να σε αφήσει τόσο πίσω. Μπορεί να έχεις την τέλεια στρατηγική, όμως η εμφάνιση του αυτοκινήτου ασφαλείας ή μία περίοδος Full Course Yellow να ανατρέψουν τα πάντα. Αν στη δική μας περίπτωση είχαμε FCY αντί για αυτοκίνητο ασφαλείας, τότε θα είχαμε διατηρήσει τη διαφορά των 35 δευτερολέπτων άρα θα μιλούσαμε για εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα. Όμως ακόμα και μία τέτοια αναποδιά στην πορεία του αγώνα, δεν πρέπει να σε επηρεάζει. Μέχρι τον τελευταίο γύρο, μπορούν να συμβούν τα πάντα: ένα ακόμα αυτοκίνητο ασφαλείας, μία κόκκινη σημαία. Πρέπει να διατηρείς καθαρό μυαλό και να πιέζεις. Ουσιαστικά είμαστε ρυθμισμένοι να κινούμαστε επί μονίμου βάσεως σε ρυθμό κατατακτήριων δοκιμών», τόνισε ο Λασκαράτος.

Andreas Laskaratos

Ο τελευταίος χορός

Όσο για τη συνέχεια, το European Le Mans Series θα επισκεφτεί άλλη μία πίστα που είναι γνωστή στο ευρύ κοινό από τα Grand Prix της Formula 1: το Πορτιμάο της Πορτογαλίας, στις 24 Νοεμβρίου.

«Στόχος είναι να καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, σε μία πίστα όπου τόσο εγώ όσο και ο Alessandro Bressan δεν έχουμε τρέξει στο παρελθόν. Επομένως θα έχουμε μια επιπλέον πρόκληση μπροστά μας αλλά είμαστε αισιόδοξοι. Παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις ενόψει του 2022. Επ’ αυτού, θα έχουμε νέα σύντομα», υποσχέθηκε ο Έλληνας οδηγός.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!