Ο Κάρλος Γκον δεν είναι αισιόδοξος για τη Nissan

Κώστας Παστρίμας
Ο Κάρλος Γκον δεν είναι αισιόδοξος για τη Nissan
Ο Κάρλος Γκον λέει ότι η Nissan έχει γίνει η «βαρετή και μέτρια» μάρκα αυτοκινήτων που ήταν πριν από 20 χρόνια.

Ο Κάρλος Γκον πριν από μερικά χρόνια ήταν μια από τις ισχυρότερες φιγούρες στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ήταν ο ηγέτης της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi, ενός από τα μεγαλύτερα γκρουπ παγκοσμίως. Ο τελευταίος του ρόλος στη συμμαχία ήταν αυτός του CEO της Nissan. Από το 2018 και ύστερα όμως η πτώση του ήταν ραγδαία. Ο Γκον συνελήφθη (δύο φορές, μάλιστα) από τις ιαπωνικές αρχές με τις κατηγορίες της απόκρυψης του εισοδήματός του και κατάχρηση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Η υπόθεση αυτή έχει κινηματογραφική πλοκή Μετά τη (δεύτερη) σύλληψή του Ο Γκον βρισκόταν στην Ιαπωνία, ελεύθερος αλλά με περιοριστικούς όρους μετά την καταβολή εγγύησης. Λίγες ώρες προτού εκπνεύσει το 2019 «δραπέτευσε», φεύγοντας από την Ιαπωνία με ένα ιδιωτικό αεροπλάνο, κρυμμένος σε ένα κιβώτιο για μουσικό εξοπλισμό. Προορισμός του ήταν η χώρα καταγωγής του: ο Λίβανος.

Σήμερα, ο Κάρλος Γκον είναι διεθνώς καταζητούμενος με ένταλμα της Ιντερπόλ, ωστόσο δίνει τακτικά συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα. Πρόσφατα, έδωσε άλλη μία στο Fox News, στο πλαίσιο της προώθησης του βιβλίου του που έχει τίτλο «Broken Alliances» (Σπασμένες Συμμαχίες). Σε αυτήν τη συνέντευξη ισχυρίστηκε ότι ο λόγος της καθαίρεσης και της σύλληψής του ήταν η επιθυμία των Ιαπώνων της Nissan να αποκτήσει η εταιρεία τους μεγαλύτερη αυτονομία, κάτι που την έχει φέρει πίσω στην ανυποληψία.

«Η Nissan, δυστυχώς, επέστρεψε, ύστερα από 19 χρόνια δουλειάς, σε αυτό που ήταν το 1999, ως μια βαρετή και μέτρια εταιρεία αυτοκινήτων, η οποία θα δυσκολευτεί να βρει τη θέση της στην αυτοκινητοβιομηχανία. Χτίζαμε ένα σύστημα όπου αυτή η εταιρεία θα ήταν μέρος κάτι εντελώς καινούργιου, με πολλές τεχνολογικές καινοτομίες», είπε ο Γκον.

Στο βιβλίο του ο Γαλλολιβανέζος προσπαθεί να δώσει τη δική του οπτική και να εξηγήσει τι έχει συμβεί στην πολύκροτη υπόθεσή του: «Η ιαπωνική κυβέρνηση και ορισμένα στελέχη πίστευαν ότι αυτή η ισορροπία μεταξύ των Γάλλων και των Ιαπώνων σε αυτήν τη συμμαχία δεν θα τηρηθεί. Η γαλλική κυβέρνηση ενεργούσε με τρόπο ώστε να έχει τον πρώτο λόγο σε αυτήν τη συμμαχία».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!