Δυναμική εμφάνιση στο Red Bull Ring για τον Τζώρτζη Μαρκογιάννη

Δυναμική εμφάνιση στο Red Bull Ring για τον Τζώρτζη Μαρκογιάννη
Την καλύτερη εμφάνισή του στο πρωτάθλημα της Ιταλικής Formula 4 powered by Abarth πραγματοποίησε ο Τζώρτζης Μαρκογιάννης! Ο Έλληνας οδηγός έχοντας βρέθηκε ακόμα και εντός δεκάδας και τελικά είδε την καρό σημαία του τρίτου αγώνα του Red Bull Ring στη δωδέκατη θέση!

Η πίστα που φιλοξενεί και Grand Prix της Formula 1, αποτέλεσε το πέμπτο πεδίο μάχης της σεζόν του 2021 για το θεσμό όπου γεννιούνται οι θρύλοι. Προσέφερε συναρπαστικές μάχες και θέαμα, ενώ για τον 16χρονο, ήταν η πιο δυναμική του παρουσία φέτος.

Μετά τον πρώτο αγώνα που κέρδισε και έχασε μάχες, στον δεύτερο αγώνα έδωσε δείγματα του μαχητικού του πνεύματος. Παρότι εκκίνησε 26ος ανάμεσα στους 32 μονομάχους της κατηγορίας, ο οδηγός της CRAM Motorsport κέρδιζε συνεχώς θέσεις και ανέβαινε στην κατάταξη. Όμως η αναρρίχηση σταμάτησε όταν πέρασε τον Leonardo Bizzotto, ο οποίος στη συνέχεια δεν υπολόγισε σωστά το φρενάρισμα στην επόμενη στροφή, με αποτέλεσμα η εμπρός αεροτομή του Ιταλού να σκίσει το λάστιχο του Έλληνα οδηγού, οδηγώντας τον στην αμμοπαγίδα.

Αυτή η ατυχία δεν πτόησε τον Μαρκογιάννη – αντίθετα τον πείσμωσε. Έτσι στον τρίτο αγώνα έδωσε την πιο εντυπωσιακή του παράσταση στους έξι γύρους του θεσμού και έχει λάβει έως τώρα μέρος (σ.σ. δύο πέρυσι και τέσσερις φέτος). Και μάλιστα, υπό δύσκολες συνθήκες, αφού η βροχή που προηγήθηκε της εκκίνησης ανέβασε κατακόρυφα τον δείκτη δυσκολίας.

Παρότι ήταν μόλις στην 27η θέση του grid, ο Τζώρτζης διάβαζε σωστά τις συνθήκες, έβρισκε πρόσφυση στο βρεγμένο και χόρευε στη μουσκεμένη πίστα, σκαρφαλώνοντας στην κατάταξη γύρο με το γύρο. Στο 12ο γύρο είχε καταφέρει να τοποθετήσει εαυτόν στη δεκάδα, με τις τελικές μάχες να τον φέρνουν τελικά στη δωδέκατη θέση της τελικής κατάταξης. Την καλύτερη που έχει πάρει ποτέ Έλληνας οδηγός στο πρωτάθλημα της Ιταλικής Formula 4 powered by Abarth

Ιταλική Formula 4 Powered by Abarth
Γύρος 5, Red Bull Ring

Αγώνας 1
Grid: 23, Τερματισμός: 24
Αγώνας 2
Grid: 26, Τερματισμός: DNF
Αγώνας 3
Grid: 27, Τερματισμός: 12


Μετά την τριπλή πρόκληση στην Αυστριακή πίστα, ο Τζώρτζης Μαρκογιάννης μοιράστηκε εντυπώσεις και εμπειρίες από τον πέμπτο γύρο του 2021 αλλά και στόχους για τη συνέχεια…

Πρώτος αγώνας μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα, βρήκες γρήγορα ρυθμό;
Κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής ανάπαυλας δούλεψα πολλές ώρες στον προσομοιωτή συνεπώς ήδη από το πρώτο σκέλος των ελεύθερων δοκιμών κατάφερα να βρω ρυθμό και να προσαρμοστώ στα δεδομένα του μονοθεσίου και της πίστας.

Σε προβλημάτισαν οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες;
Οι συνθήκες προβλημάτισαν ιδιαίτερα εμένα και την ομάδα, καθώς και τους περισσότερους οδηγούς με δεδομένο ότι ξεκίνησε η βροχή ακριβώς πριν τον 3ο αγώνα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, η πλειονότητα των οδηγών συμπεριλαμβανομένου και εμού επιλέξαμε τα σλικ ελαστικά, όμως αναγκαστήκαμε να κάνουμε pit stop κατά την διάρκεια του safety car για να φορέσουμε βρόχινα.

Το καλύτερο φετινό αποτέλεσμα ήρθε σε μικτές συνθήκες. Τις προτιμάς;
Ως οδηγός απολαμβάνω ιδιαίτερα την οδήγηση υπό βροχή, ιδιαίτερα όταν οι συνθήκες μεταβάλλονται διαρκώς. Είναι μία πρόκληση για όλους καθώς δοκιμάζει τα όρια του κάθε οδηγού, όμως προσωπικά καταφέρνω να προσαρμόσω την οδήγησή μου ανάλογα με τις μεταβολές, γεγονός που με βοήθησε να κερδίσω 15 θέσεις στον τρίτο αγώνα.

Οι εκκινήσεις από στάση επιδέχονται βελτίωση;
Αποτελούν ένα από τα κυριότερα σημεία που χρειάζονται βελτίωση κι αυτό διότι η προσομοίωση αυτής της διαδικασίας διαφέρει σημαντικά από την πραγματικότητα. Δοκιμαστικές εκκινήσεις έχει νόημα να κάνεις μόνο στην πίστα. Όμως σε κάθε αγώνα σημειώνω σταθερή βελτίωση. Οι μάχες του πρώτου γύρου συνήθως λειτουργούν ευνοϊκά προς εμένα, οπότε μια καλή εκκίνηση θεωρώ θα μου προσφέρει περαιτέρω προβάδισμα στους πρώτους γύρους.

Πόσο διαφορετική ήταν η πίστα απ' αυτό που θυμόσουν;
Η πίστα του Red Bull Ring ήταν ήδη γνωστή σε εμένα, όμως λόγω των διαφόρων τύπων ελαστικών που φορούσε η εκάστοτε κατηγορία παρατηρήθηκε πτώση στα επίπεδα πρόσφυσης, γεγονός που απαίτησε ελαφριά τροποποίηση της οδήγησης και των σημείων αναφοράς.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!