To Dacia Sandero πρώτο σε πωλήσεις στη φθίνουσα ευρωπαϊκή αγορά τον Ιούλιο

Κώστας Παστρίμας
To Dacia Sandero πρώτο σε πωλήσεις στη φθίνουσα ευρωπαϊκή αγορά τον Ιούλιο
Η ευρωπαϊκή αγορά έπεσε 24% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι με το Dacia Sandero να είναι το πιο δημοφιλές μοντέλο.

Μια μικρή έκπληξη επιφύλασσαν τα στοιχεία της ευρωπαϊκής αγοράς αυτοκινήτου για τον Ιούλιο του 2021 που δημοσίευσε η JATO. Το Dacia Sandero, το οικονομικό σουπερμίνι της ρουμανικής εταιρείας που ανήκει στον Όμιλο Renault, ήταν το μοντέλο με τις περισσότερες πωλήσεις τον μήνα που μας πέρασε.

sandero

Το Sandero, με πωλήσεις 20.446 μονάδων, άφησε πίσω του στη δεύτερη θέση το παραδοσιακά πρώτο σε πωλήσεις στην Ευρώπη Volkswagen Golf ενώ στην 3η θέση ακολούθησε το επίσης δημοφιλές Toyota Yaris. Είναι η πρώτη φορά που το Dacia Sandero βρίσκεται στην πρώτη θέση των πωλήσεων από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2008.

Μια αγορά που φθίνει

Τα στοιχεία όμως για τη γενικότερη εικόνα της ευρωπαϊκής αγοράς δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Συνολικά οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στην Ευρώπη (στις 27 χώρες που παρακολουθεί η JATO και συλλέγει στοιχεία) έφτασαν στις 967.830 μονάδες, τη στιγμή που τον Ιούλιο του 2020 ήταν 1,27 εκατομμύρια και τον ίδιο μήνα του 2019 ήταν 1,32 εκατομμύρια.

jato

Μια άλλη σημαντική παρατήρηση είναι ότι οι αγοραστές αυτοκινήτων στην Ευρώπη στρέφονται όλο και περισσότερο προς οχήματα χαμηλών εκπομπών ρύπων και απομακρύνονται σιγά-σιγά από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, κυρίως τους ντίζελ. Τον Ιούλιο το ποσοστό των PHEV και BEV νέων ταξινομήσεων έφτασε στο 17% του συνόλου, ενώ τον ίδιο μήνα πέρυσι ήταν 9% και το 2019 μόλις 3%.

jato

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!