Η Williams νιώθει την πίεση της Alfa Romeo στη μάχη για την 8η θέση

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Μια από τις πολυαναμενόμενες μάχες της Formula 1 στο δεύτερο μισό του 2021 είναι αυτή για την 8η θέση ανάμεσα στις Williams και Alfa Romeo.

Το χαοτικό GP Ουγγαρίας πριν το καλοκαιρινό διάλειμμα έμελλε να αλλάξει την εικόνα του πρωταθλήματος κατασκευαστών. Η Williams κατέκτησε τις θέσεις 7 και 8 με τους Νικολάς Λατίφι και Τζόρτζ Ράσελ να σκοράρουν τους πρώτους βαθμούς της ομάδας από το 2019. Το αποτέλεσμα αυτό έφερε τη Williams στην 8η θέση στο πρωτάθλημα κατασκευαστών.

Ο αριθμός αγώνων στο δεύτερο μισό του 2021 είναι άγνωστο, όμως η Williams θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τη θέση της έναντι της Alfa Romeo που την ακολουθεί. Η μεταξύ τους διαφορά είναι 7 βαθμοί και οι δύο ομάδες γνωρίζουν πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα.

Ο επικεφαλής της Williams, Γιόστ Καπίτο, γνωρίζει πως έχει πολύ δρόμο το πρωτάθλημα ακόμα και η μάχη για την 8η θέση δεν έχει τελειώσει. «Οι 10 βαθμοί που έχουμε μαζέψει δεν είναι πολλοί. Μπορεί να έχουμε ξανά έναν αγώνα όπως στην Ουγγαρία και οι Alfa Romeo και Haas να έχουν έναν αγώνα ανάλογο με τον δικό μας. Δεν έχει τελειώσει τίποτα στο πρωτάθλημα και πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι. Εάν υπάρξει και πάλι ευκαιρία να αρπάξουμε βαθμούς, πρέπει να είμαστε σε θέση να το πετύχουμε. Αυτός είναι και ο στόχος των αντιπάλων μας. Δεν είναι ασφαλής η 8η θέση μας και έχουμε ακόμα μισό πρωτάθλημα μπροστά μας».

Η σημασία των βαθμών για τη Williams

Ο Καπίτο πρόσθεσε την οικονομική σημασία της 8ης θέσης, όπως επίσης και τη χαρά όλων για την επίτευξη του πρώτου διπλού τερματισμού στους βαθμούς από το 2018. «Υπάρχει μια μεγάλη οικονομική διαφορά ανάμεσα στις θέσεις 10, 9 και 8 στο πρωτάθλημα κατασκευαστών. Επιπλέον, υπάρχει μια αλλαγή στη ψυχολογία της ομάδας. Εάν είσαι στην τελευταία θέση στο pit-lane, δεν είναι όλοι ευγενικοί μαζί σου. Εάν ανέβεις πιο ψηλά, παίρνεις επιπλέον ώθηση. Είναι μεγάλη ανακούφιση το γεγονός πως πήραμε βαθμούς έπειτα από μια τέτοια μεγάλη αναμονή. Στην αρχή της σεζόν αναρωτιόμασταν εάν θα μπορούσαμε να είμαστε στη βαθμολογούμενη δεκάδα με αυτό το μονοθέσιο, μιας και δεν είχαμε την ευκαιρία να εξελίξουμε το μονοθέσιο όσο θέλαμε. Δεν ήμασταν σίγουροι πως θα βαθμολογηθούμε. Δεν θα είμαστε στη θέση αυτή συνέχεια, αλλά θέλουμε βαθμούς. Είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα».

To πρωτάθλημα της Formula 1 ετοιμάζεται να κάνει την επιστροφή του μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα με το GP Βελγίου στις 27-29 Αυγούστου

Image credit: Williams F1