Πρόστιμο 30 εκατομμύρια δολάρια στην FCA για λάδωμα συνδικαλιστών

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Πρόστιμο 30 εκατομμύρια δολάρια στην FCA για λάδωμα συνδικαλιστών
Σε μεγάλους μπελάδες μπαίνει η FCA Αμερικής, καθώς δέχθηκε πρόστιμο 30 εκατομμυρίων δολαρίων για δωροδοκία συνδικαλιστών της Ένωσης Εργατών στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ομοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ καταδίκασε την FCA Αμερικής για δωροδοκία και επέβαλε πρόστιμο 30 εκατομμυρίων δολαρίων, έπειτα από παραδοχή της προσπάθειας χειραγώγησης της συνδικαλιστικής Ένωσης Εργατών στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η FCA δήλωσε ένοχη τον περασμένο Μάρτιο για συνομωσία. Παραδοχή υπήρξε και από υψηλόβαθμα στελέχη της Ένωσης Εργατών, οι οποίοι δέχθηκαν δωροδοκία της τάξεως των 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων και αντικείμενα αξίας τα τελευταία 8 χρόνια.

Η FCA Αμερικής (Fiat Chrysler Automobiles) ανήκει πλέον στην Stellantis, η οποία αποτελεί δημιούργημα της συγχώνευσης της FCA με την PSA Peugeot. O δικαστής, Πολ Μπόρμαν, καταδίκασε επιπλέον την FCA Αμερικής σε 3 χρόνια αναστολή και διέταξε έλεγχο της εταιρείας από ανεξάρτητη αρχή.

«Υπάρχει ανάγκη να επιβληθεί μια ποινή που αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα του αδικήματος, να προάγει τον σεβασμό του νόμου και να προβλέπει δίκαιη τιμωρία για το αδίκημα, ώστε να αποτρέψει επαρκώς την εγκληματική συμπεριφορά από άλλες εταιρείες ή στελέχη εταιρειών που εξετάζουν τέτοια εγκληματικότητα», δήλωσε ο δικαστής Μπόρμαν.

Η προϊστορία διαφθοράς στις ΗΠΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που βλέπουμε παραδείγματα διαφθοράς. Ο επικεφαλής των εργασιακών σχέσεων της FCA, Αλ Ιακομπέλι, μαζί με πέντε αξιωματούχους της Ένωσης Εργατών και τη σύζυγό του υπέκλεψαν υποθήκη 262.000 δολαρίων το 2014. Ο Ιακομπέλι καταδικάστηκε σε 5,5 χρόνια φυλάκιση το 2018, όμως η ποινή του μειώθηκε κατά 18 μήνες, έπειτα από στενή συνεργασία με τις αρχές.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε το 2017, έπειτα από έρευνα των αρχών και αποκάλυψαν αρκετές περιπτώσεις διαφθοράς αναφορικά με την Ένωση Εργατών. Τα συνδικαλιστικά τέλη χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή εκδρομών σε γήπεδα γκολφ, αγορά αλκοόλ και διακοπές σε βίλες στην Καλιφόρνια. Οι εργολάβοι έδιναν μίζες από τη μεριά τους στις συνδικαλιστικές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε την σελίδα του InMotion στο Facebook!