Κοινοπραξία Toyota-Nissan κατά των κυβερνοεπιθέσεων

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Δύο γίγαντες της αυτοκίνησης θα συνεργαστούν στην αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων στα σύγχρονα αυτοκίνητα.

Η Toyota και η Nissan συμμετέχουν σε κοινοπραξία ανάμεσα σε 90 ιαπωνικές εταιρείες, μεταξύ αυτών, Microsoft Japan, Trent Micro, NTT Communications, Somp Japan Insurance, Denso και Panasonic για την καταπολέμιση του «χακαρίσματος». Σύμφωνα με το Nikkei Asia, οι εταιρείες αυτές θα αναπτύξουν λογισμικό αυτοκινήτων το οποίο θα ανιχνεύει προβλήματα ασφαλείας, θα ανιχνεύει πιθανές κυβερνοεπιθέσεις και θα αποτρέπει υποκλοπή ψηφιακών δεδομένων.

Η τεχνολογία των σημερινών αυτοκινήτων με τα σύγχρονα λειτουργικά τους συστήματα ελέγχονται από λογισμικό που δημιουργούν οι εταιρείες. Το λογισμικό επικοινωνεί με όλα τα μέρη του αυτοκινήτου και η δυνατότητα συνδεσιμότητας τα καθιστά ακόμα πιο ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις και κλοπές δεδομένων.

Με το βλέμμα στην ασφάλεια

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν πολλά εκατομμύρια ετησίως στην ανάπτυξη λογισμικού για τα μοντέλα παραγωγής. Για το λόγο αυτό, η προστασία τους αποτελεί έναν πολύ σημαντικό τομέα σήμερα. Η κοινοπραξία θα ελέγχει σε εβδομαδιαία βάση για προβλήματα στην ασφάλεια του εκάστοτε λογισμικού και θα πραγματοποιεί τροποποιήσεις. Τα μέλη της κοινοπραξίας θα πραγματοποιούν συνεχώς προσομοιώσεις κυβερνοεπιθέσεων, ώστε να αποφεύγουν τη χρήση προβληματικού λογισμικού.

Με τον τρόπο αυτό μικρές εταιρείες θα επωφεληθούν, ενώ τα ιαπωνικά αυτοκίνητα παραγωγής θα γίνουν ασφαλέστερα σε όλους τους τομείς. Επιπλέον το κόστος ανάπτυξης λογισμικού θα μειωθεί, ενώ παράλληλα η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα του λογισμικού λόγω της κοινοπραξίας θα είναι μεγαλύτερη.

Η Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη έχει υιοθετήσει πρωτόκολλα τα οποία επιτρέπουν στις αυτοκινητοβιομηχανίες να ακολουθούν συγκεκριμένες παραμέτρους στην κατασκευή του λογισμικού των αυτοκινήτων. Η ιαπωνική κυβέρνηση με τη σειρά της, επιβάλλει στους εγχώριους κατασκευαστές να ακολουθούν το πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών.

Σημαντική επίσης είναι η δυνατότητα συνεχούς αναβάθμισης του λογισμικού που τοποθετείται στα αυτοκίνητα, ώστε αυτό να είναι πάντα ενημερωμένο και όσο το δυνατόν πιο προστατευμένο από τους χάκερς. Για το λόγο αυτό, τα μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά της Ιαπωνίας το 2022 θα έχουν όλα τη δυνατότητα ασύρματης ενημέρωσης του λογισμικού τους.