Η Audi αποκάλυψε το RS Q e-tron για το Ράλι Dakar (pics)

Έπειτα από ένα χρόνο εξέλιξης, η Audi έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες από το αγωνιστικό με το οποίο θα αγωνιστεί στο Ράλι Dakar το 2022.

Οι δοκιμές του νέου Audi RS Q e-tron ξεκίνησαν και πλέον έχουμε τις πρώτες φωτογραφίες του ηλεκτροκίνητου off-road αγωνιστικού με το οποίο θα κυνηγήσει τη νίκη στο Ράλι Dakar το 2022. Η γερμανική εταιρεία σκοπεύει να γίνει ο πρώτος κατασκευαστής που θα κερδίσει τον θρυλικό αγώνα με ηλεκτροκίνητο όχημα.

Τα χαρακτηριστικά του Ράλι Dakar τον καθιστούν έναν από τους δυσκολότερους αγώνες στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Οι εξαιρετικά απαιτητικές ειδικές διαδρομές φτάνουν μέχρι και τα 800 χιλιόμετρα.

Η τεχνολογία του Audi RS Q e-tron

Για το λόγο αυτό, η Audi επέλεξε να εφοδιάσει το RS Q e-tron με τον κινητήρα που χρησιμοποιούσε έως το 2020 στο DTM. O κινητήρας θα χρησιμοποιηθεί επίσης ως μετατροπέας ενέργειας ώστε να φορτίζει την μπαταρία εν κινήσει. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η απόδοση του ηλεκτροκινητήρα.

Η τεχνολογία των ηλεκτροκινητήρων προέρχεται από το αγωνιστικό της ομάδας στη Formula E και υπάρχει από ένας σε κάθε άξονα. Μάλιστα οι δύο άξονες δεν ενώνονται μηχανικά, καθώς ειδικό λογισμικό τροφοδοτεί τη ροπή στους εμπρός ή πίσω τροχούς. Έτσι, εξοικονομείται αρκετό βάρος το οποίο αξιοποιείται για επιπλέον απόδοση.

Η μέγιστη ισχύς του off-road πρωτότυπου αγωνιστικού είναι στα 500 kW. Το αγωνιστικό διαθέτει μόλις μία ταχύτητα, ενώ η μπαταρία ζυγίζει 370 κιλά.

Η Audi κάνει ηχηρή την παρουσία της στο Ράλι Dakar, έχοντας ένα all-star lineup οδηγών με τεράστια εμπειρία. Στις τάξεις της θα έχει τον 14 φορές νικητή «Κύριο Dakar» Στεφάν Πέτερνσέλ, τον 2 φορές Πρωταθλητή WRC και 3 φορές νικητή Ράλι Dakar, Κάρλος Σάινθ και τον 2 φορές Πρωταθλητή DTM και 1 φορά Πρωταθλητή WRX, Ματίας Έκστρεμ.

Το πρόγραμμα εξέλιξης και δοκιμών του Audi RS Q e-tron συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, με την εταιρεία να ετοιμάζεται για το ντεμπούτο του στο Ράλι Dakar τον Ιανουάριο του 2022.

Image credit: Audi