Περπατώντας στο «Walk of Legends» (pics & vid)

Περπατώντας στο «Walk of Legends» (pics & vid)
Κάτω από την πανέμορφη πίστα του Σπίλμπεργκ κρύβεται ένα μικρός θησαυρός γεμάτος αγωνιστική ιστορία

Η πίστα του Red Bull Ring είναι μία από τις πιο πλήρεις στο καλεντάρι του μαγικού κόσμου της Formula 1! Διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, συναρπαστική αγωνιστική διαδρομή που εξασφαλίζει δυνατότητες προσπεράσματος, αφήνει περιθώρια μαχών και αποτελεί και πρόκληση για τους οδηγούς, εύκολη πρόσβαση στο κοινό, πληθώρα events και όλα αυτά σε ένα συγκλονιστικής ομορφιάς φυσικό σκηνικό στην καρδιά της καταπράσινης Στυρίας.

Κάπως έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς την πίστα που φιλοξένησε τον όγδοο αλλά και τον ένατο γύρο του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος της F1, αμφότεροι με νικητή τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Max Verstappen.

Από το αεροδρόμιο στο βουνό

Το Grand Prix Αυστρίας παραδοσιακά λάμβανε χώρα στο οροπέδιο του Σπίλμπεργκ. Από το 1964 και για έξι χρόνια στο αεροδρόμιο του Ζέλτβεγκ, προτού κατασκευαστεί μερικά χιλιόμετρα μακριά μία μόνιμη πίστα η οποία βαφτίστηκε Όστερράιχρινγκ. Η Formula 1 την επισκεπτόταν από το 1970 έως το 1987 όταν και έχασε τη θέση της στο πρόγραμμα λόγω επικινδυνότητας. Οι γρήγορες καμπές, τα δέντρα σε απόσταση αναπνοής, η στενή ευθεία, ήταν στοιχεία που την καθιστούσαν υπερβολικά επικίνδυνη για τα τότε δεδομένα της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Austrian Grand Prix 2003

H εκκίνηση του αγώνα του 2003 (Φωτογραφία: Scuderia Ferrari)

Η πρώτη μετάλλαξη

Οι Αυστριακοί ήθελαν να επιστρέψουν στο πρόγραμμα και όταν βρέθηκε ο σπόνσορας, η πίστα ανακατασκευάστηκε, βαφτίστηκε A1-Ring και φιλοξένησε ξανά αγώνα από το 1997. Η νέα της χάραξη αποτελούσε μία από τις πρώτες χαρακτηριστικές δουλειές του Χέρμαν Τίλκε, του Γερμανού αρχιτέκτονα που πλέον σχεδιάζει κάθε νέα πίστα του σπορ. Είχε χάσει πολλή από την παραδοσιακή της γοητεία αλλά και πάλι, η φυσικό σκηνικό στο οποίο απλωνόταν και οι υψομετρικές διαφορές, την έκαναν ξεχωριστή. Ο αγώνας έμεινε στο καλεντάρι έως το 2003.

Red Bull Ring

Το 2004 οι εγκαταστάσεις των pit και οι κερκίδες γκρεμίστηκαν αλλά πέρασαν χρόνια προτού προχωρήσουν έργα αναβάθμισης. Όταν τελικά η Red Bull αποφάσισε να δαπανήσει 70 εκατομμύρια ευρώ για το extreme makeover, δημιουργήθηκε το στολίδι που υπάρχει σήμερα.

<span id=Red Bull Ring" data-entity-type="file" data-entity-uuid="d6d8cd00-f418-45b4-ab98-0fb8cf0f5869" src="/sites/default/files/inline-images/2021-07/austria-15-ambiance-a1920x1080.jpg">
Αρχικά πήρε αγώνα του DTM, του Γερμανικού Πρωταθλήματος Τουρισμού (2011), μετά της F2 και κάπου εκεί ξεκίνησαν οι συζητήσεις για επιστροφή στην F1. Αυτή τελικά έγινε το 2014 και έκτοτε η συγκεκριμένη πίστα αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς στο καλεντάρι.

Κρυμμένος θησαυρός

Αν βρεθείς στη Μόντσα, είναι χαρακτηριστικό το τούνελ που συνδέει το κεντρικό κτίριο που φιλοξενεί μεταξύ άλλων και τα δημοσιογραφικά θεωρεία, με την πλευρά του pit lane και των paddock. Μία υπόγεια διάβαση γεμάτη τσιμέντο. Η αντίστοιχη διαδρομή στο Red Bull Ring είναι κλασικό παράδειγμα του πως λίγα χρήματα και περισσότερη φαντασία μπορούν να μετατρέψουν τον άνθρακα σε χρυσάφι. Από την αριστερή πλευρά υπάρχουν τα επίσημα πόστερ όλων των αγώνων της Formula 1 και του MotoGP που έχουν διεξαχθεί εκεί. Και από τη δεξιά πλευρά, οι θρύλοι. Οδηγοί που έχουν τρέξει εκεί και έχουν αφήσει ιστορία: ο Τζακ Μπράμπαμ, ο Γιόχεν Ριντ, ο Σερ Τζάκι Στιούαρτ, ο Νίκι Λάουντα, ο Νέλσον Πικέ, ο Άιρτον Σένα, ο Μίκαελ Σουμάχερ.

Κάθε εικόνα τους, συνοδεύεται από τα επιτεύγματά τους στη συγκεκριμένη πίστα και όχι μόνο αλλά το κυριότερο, με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορείς να ακούσεις τους ίδιους, σε χαρακτηριστικές δηλώσεις τους σχετικά με τη Formula 1! Μάλιστα, ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός πως αυτός ο χώρος αλλάζει ανάλογα τη μορφή αγώνων που φιλοξενούνται στην πίστα. Έτσι, όταν υπάρχει αγώνας του MotoGP, εκεί μπορεί να βρει κανείς τους θρύλους των δύο τροχών.

Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία. Και από το τίποτα, μπορεί να δημιουργηθεί ένας χώρος στολίδι.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!