GP Αζερμπαϊτζάν: Ο Λεκλέρ στην pole μέσα από το χάος

GP Αζερμπαϊτζάν: Ο Λεκλέρ στην pole μέσα από το χάος
Ο Σαρλ Λεκλέρ με τη Ferrari έκανε την έκπληξη στο Μπακού και για 2η φορά στη σειρά φέτος πήρε την pole position

Σε μια χαοτική περίοδο κατατακτήριων δοκιμών για το GP Αζερμπαϊτζάν στους δρόμους του Μπακού, ο Σαρλ Λεκλέρ με τη Ferrari πήρε για δεύτερη φορά φέτος την pole position. Δίπλα του στην εκκίνηση θα έχει τον Λιούις Χάμιιλτον με τη Mercedes ενώ από την 3η θέση θα ξεκινήσει ο Μαξ Φερστάπεν με τη Red Bull.

Τουλάχιστον τρελή μπορεί να χαρακτηριστεί η διαδικασία των κατατακτήριων δοκιμών με τέσσερις κόκκινες σημαίες, όπου είδαμε τον Σάρλ Λεκλέρ να παίρνει μια ανέλπιστη pole position στους δρόμους του Μπακού. Ο οδηγός της Ferrari εκτέλεσε τέλεια τον πρώτο του γύρο και σταμάτησε τα χρονόμετρα στο 1:41.218, παίρνοντας τη δεύτερη σερί του pole μετά το Μονακό. Μάλιστα, πρέπει να ευχαριστεί τον Λιούις Χάμιλτον, ο οποίος του έδωσε μια τεράστια δόση slipstream στη τελική ευθεία και του επέτρεψε να ανέβει στην κορυφή. Ο Πρωταθλητής έμεινε στη 2η θέση με το 1:41.450 και ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος με τις αλλαγές που έκανε στο μονοθέσιο του μετά από μια καταστροφική Παρασκευή.

Το αποτέλεσμα είναι ιδανικό για τον ίδιο, καθώς ήταν μπροστά από τον Μαξ Φερστάπεν της Red Bull, o οποίος ολοκλήρωσε στη 3η θέση της διαδικασίας. Ο Ολλανδός έμεινε 0.345 δευτ. μακριά από τον Λεκλέρ και ξέρει πως σήμερα έχασε μια μεγάλη ευκαιρία. Μάλιστα, ήταν και τυχερός, καθώς ο Πιέρ Γκασλί έκανε μια φοβερή επίδοση με την Alpha Tauri και κατέληξε 4ος, μόλις δύο χιλιοστά πίσω από τον Φερστάπεν. Ο Κάρλος Σάινθ έκλεισε στην 5η θέση της κατάταξης, μπροστά από τον Λάντο Νόρις της McLaren.

O Σέρτζιο Πέρεζ πρέπει να είναι απογοητευμένος από την προσπάθειά του, καθώς κατέληξε μόλις 7ος. Εντυπωσιακή εμφάνιση έκανε ο Γιούκι Τσουνόντα, περνώντας στο Q3 για πρώτη φορά στην καριέρα του. Πίσω του έκλεισε ο Φερνάντο Αλόνσο στην 9η θέση για την Alpine, ενώ την πρώτη 10άδα συμπλήρωσε ο απογοητευτικός Βάλτερι Μπότας.

Ο Σεμπάστιαν Φέτελ έμεινε στην 11η θέση, χάνοντας την ευκαιρία για πρόκριση στο Q3, με την κόκκινη σημαία να μην τον αφήνει να βελτιώσει. Κακή ημέρα είχε και ο Ντάνιελ Ρικάρντο χτυπώντας τον τοίχο και αύριο θα ξεκινήσει από τη 13η θέση. Οι Λάνς Στρόλ και Αντόνιο Τζοβινάτσι θα ξεκινήσουν από τις τελευταίες θέσεις, καθώς αμφότεροι προκάλεσαν κόκκινη σημαία στο Q1 μετά από σύγκρουση με τις μπαριέρες στη στροφή 15.

Q1

Η πρώτη περίοδος των κατατακτηρίων ήταν ιδιαίτερα επεισοδιακή. Ο Λάνς Στρόλ μόλις στην πρώτη του προσπάθεια έστειλε στον τοίχο το μονοθέσιο του στη στροφή 15. Το ίδιο έπραξε και ο Αντόνιο Τζοβινάτσι όταν συνεχίστηκε η δράση στην ίδια στροφή. Οι Mercedes αγχώθηκαν να περάσουν στο Q2, όμως ο ρυθμός του Χάμιλτον ήταν εντυπωσιακός γράφοντας τη ταχύτερη επίδοση στο 1:41.545.

Ο Τζόρτζ Ράσελ κέρδισε ακόμα μια φορά τον teammate του Νικολάς Λατίφι, με τους μηχανικούς του να ετοιμάζουν το μονοθέσιο του λίγο πριν το Q1.

Q2

Στη διαδικασία του Q2 είδαμε μια τρομερή μάχη με τα χρονόμετρα. Οι Red Bull είχαν το 1-2, με τους Χάμιλτον και Λεκλέρ να ακολουθούν. Όμως οι μεταξύ τους διαφορά ήταν μόλις στα 34 χιλιοστά. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε πρόωρα όταν ο Ντάνιελ Ρικάρντο έχασε τα φρένα στη στροφή 3.

Ο Αυστραλός διέλυσε το εμπρός δεξί μέρος της McLaren στα τελευταία λεπτά κι ως αποτέλεσμα η διαδικασία τελείωσε πρόωρα. Αυτό δεν επέτρεψε σε κάποιους οδηγούς να βελτιώσουν, με τον Φέτελ να είναι πολύ απογοητευμένος.

Q3

Οι δύο Mercedes επέλεξαν να κάνουν δύο περάσματα πριν ξεκινήσουν γρήγορη προσπάθεια. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στον Λεκλέρ να πάρει ένα τεράστιο slipstream στη τελική ευθεία από τον Χάμιλτον που ξεκινούσε την προσπάθειά του. Έτσι, έγραψε το 1:41.218 το οποίο δεν κατάφερε να σπάσει ο Χάμιλτον.

Οι δύο Red Bull είχαν κακή πρώτη προσπάθεια, αλλά όλα κρίθηκαν στο τέλος. Ο Τσουνόντα έχασε τον έλεγχο στη στροφή 3 και έπεσε πάνω στον τοίχο. Ο Σάινθ που τον ακολουθούσε ακριβώς πίσω έχασε την αυτοσυγκέντρωσή του και βγήκε επίσης έξω. Η κόκκινη σημαία βγήκε για τέταρτη φορά, κανένας δεν μπόρεσε να βελτιώσει και η Ferrari πήρε τη δεύτερη σερί της pole position με τον Λεκλέρ.

Αποτελέσματα QP - GP Αζερμπαϊτζάν

QP

Image credit: Ferrari

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!