Η Κόρι Γκοφ χαιρετάει το κοινό
08/12/2023
ΤΕΝΝΙΣ

Οι επτά από τις δέκα πιο ακριβοπληρωμένες αθλήτριες του 2023 είναι τενίστριες

Πηνελόπη Γκιώνη

Όπως το 2022 έτσι και το 2023 η λίστα των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητριών της χρονιάς είναι γεμάτη τένις και υπάρχουν δύο αθλήτριες οι οποίες έχουν βγάλει χρήματα μόνο από χορηγίες, καθώς δεν έδωσαν ούτε έναν αγώνα μέσα στη σεζόν.

Το 2019 το top10 της λίστας με τις πιο ακριβοπληρωμένες αθλήτριες της χρονιάς αποτελούνταν μόνο από παίκτριες του τένις. Τέσσερα χρόνια μετά, οι τενίστριες συνεχίζουν να καταλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος στη λίστα αφήνοντας ελάχιστο χώρο για τις αθλήτριες άλλων αθλημάτων.

Αυτή τη φορά, η 19χρονη πρωταθλήτρια του US Open Κοκό Γκοφ είχε το μεγαλύτερο εισόδημα με απολαβές 22.7 εκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 6.7 ήταν από αγώνες και όλα τα υπόλοιπα (16 εκατομμύρια) προήλθαν από χορηγίες, όπως εκτιμά το Sportico. Ακολουθεί η Ίγκα Σβιόντεκ, με 9.9 εκατομμύρια κέρδη από αγώνες και 12 εκατομμύρια από χορηγίες (21.9εκ. στο σύνολο) ενώ η Αϊλίν Γκου έρχεται να «σπάσει» τη μονοτονία του τένις.

Η πρωταθλήτρια του σκι και χρυσή Ολυμπιονίκης που αγωνίζεται για την Κίνα, έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στον χώρο και μέσα στη χρονιά που ολοκληρώνεται παρ’ όλο που δεν έκανε κανέναν αγώνα είχε κέρδη 20 εκατομμυρίων τα οποία προήλθαν αμιγώς από χορηγίες, δημόσιες εμφανίσεις και συμφωνίες με τεράστια brands μόδας.

Η Οσάκα στις πιο ακριβοπληρωμένες άνευ... αγώνων

Στην τέταρτη θέση, ακολουθεί η Έμμα Ραντουκάνου η οποία πέρασε μία σεζόν γεμάτη τραυματισμούς και αμφιβολία. Ωστόσο, έχει καταφέρει να το brand name της να παραμείνει στην επικαιρότητα και έτσι συνέλεξε κέρδη 16 εκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν μόνο από χορηγίες. Στα… χνάρια της Αϊλίν Γκου βάδισε και η Ναόμι Οσάκα, η οποία το 2022 βρισκόταν στο Νο1 αυτής της λίστας. Η δημοφιλής τενίστρια μέσα στη σεζόν έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί, και λόγω αυτού έμεινε εκτός αγωνιστικής δραστηριότητας, είχε έσοδα 15 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η λίστα συνεχίζει με το Νο2, Νο4 και Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις, Αρίνα Σαμπαλένκα (12.2 εκατομμύρια), Έλενα Ριμπάκινα (9.5 εκατομμύρια) και Τζέσικα Πεγκούλα (9 εκατομμύρια), ενώ κλείνει με τη Σιμόν Μπάιλς της ενόργανης (8.5 εκατομμύρια), η οποία μέσα στο 2023 επέστρεψε στην αγωνιστική δράση αλλά δεν έβγαλε χρήματα από τους αγώνες, και την πρωταθλήτρια του γκολφ Νέλλυ Κόρντα (7.9 εκατομμύρια).

Άλεξ Μόργκαν και Μέγκαν Ραπίνο (ποδόσφαιρο), Λέιλα Φερνάντζερ (τένις), Μικαέλα Σίφριν (αλπικό σκι) και Ονς Ζαμπέρ (τένις) συμπληρώνουν τις πρώτες 15 θέσεις με κέρδη από 6.9 εκατομμύρια έως 5.7.

Αξίζει να σταθούμε στο γεγονός πως το τένις σχεδόν μονοπωλεί τη λίστα και πως δεν υπάρχει ποικιλία αθλημάτων ενώ σε σχέση και με λίστες προηγούμενων ετών βλέπουμε τα ίδια πρόσωπα να επαναλαμβάνονται αλλά και τα ίδια αθλήματα. Προκαλεί προβληματισμό το γεγονός πως καμία αθλήτρια δημοφιλών αθλημάτων όπως ο στίβος ή η κολύμβηση δεν έχει καταφέρει να βρεθεί στη λίστα ενώ αθλήτριες που μέσα στη χρονιά δεν έδωσαν ούτε έναν αγώνα κατάφεραν να είναι ξανά ανάμεσα στις πιο ακριβοπληρωμένες.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]