H Iγκα Σβιόντεκ με τον προπονητή της περπατάει
31/10/2023
ΤΕΝΝΙΣ

Οι τενίστριες επαναστατούν κατά της WTA για μισθούς και συνθήκες αγώνων

Κώστας Ευθυμιάδης

Η προχειρότητα με την οποία χειρίστηκε το WTA Finals η γυναικεία ομοσπονδία τένις, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τις τενίστριες.

Η κόντρα των τενιστριών με την WTA έχει αρχίσει και παίρνει διαστάσεις. Μετά τις φωνές για τα χρηματικά έπαθλα, έχουν ενταθεί και τα παράπονα για τις συνθήκες που γίνονται οι αγώνες, με τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα το WTA Finals.

Η εγκατάσταση στο Κανκούν παραδόθηκε εντελώς πρόχειρα, παραμονή του τουρνουά, με τις κερκίδες να κρέμονται από σίδερα, ενώ με την χθεσινή καταιγίδα, ο περιβάλλοντας χώρος και ο χώρος εισόδου στο court, πλημμύρισε, ενώ πίσω από την βασική γραμμή, εμφανίστηκε... άμμος που έφερε η κακοκαιρία από την παραλία.

Οι παίκτριες, με πρώτη την Αρίνα Σαμπαλένκα και ακολούθως την Ελενα Ριμπάκινα, έκαναν σφοδρή επίθεση κατά της WTA, λέγοντας πως δείχνει πλήρη αδιαφορία για τις συνθήκες ασφαλείας των τενιστριών, αλλά και ασέβεια προς το πρόσωπό τους.

Οι τενίστριες δεν πρόλαβαν ποτέ να προπονηθούν στο γήπεδο όπου γίνονται οι αγώνες, ενώ σε ορισμένα σημεία υπάρχουν... λακούβες, όπως είπε ο προπονητής της Σαμπαλένκα, Αντόν Ντουμπρόφ. Την ίδια στιγμή, σε μία εβδομάδα όπου η κακοκαιρία θερίζει την περιοχή, η θάλασσα βρίσκεται ακριβώς δίπλα και από τον αέρα γίνεται η ζωή τους ακόμη πιο δύσκολη. Χαρακτήρισε μάλιστα την κατάσταση «εκτός ελέγχου».

Επιστολή από 20 Top τενίστριες στην WTA

Μάλιστα, μετά το τουρνουά στο Πεκίνο, 20 παίκτριες έστειλαν επιστολή στην WTA καταγράφοντάς επίσημα τα παράπονά τους και για το Tour, αλλά και για τους μισθούς. Μεταξύ των τενιστριών που υπέγραψαν την επιστολή, ήταν οι Σαμπαλένκα, Γκοφ, Ζαμπέρ Ριμπάκινα και Βοντρούσοβα. Ζήτησαν μάλιστα επίσημα να απαντήσει η ομοσπονδία, ενώ και η Ιγκα Σβιόντεκ έστειλε επί προσωπικού επιστολή, ζητώντας ξανά απαντήσεις.

Στην επιστολή απαιτούν, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, να λάβει η WTA σοβαρά υπ όψιν να αυξήσει τα χρηματικά έπαθλα για τις γυναίκες, αλλά και να αλλάξει άμεσα το καλεντάρι και να το κάνει πιο διαχειρίσιμο για τις αθλήτριες τόσο για την σωματική, όσο και για την ψυχική τους υγεία. Απαιτούν επίσης να λάβει υπ όψιν την υποστήριξη των τενιστριών που έχουν γίνει μητέρες, οι οποίες θέλουν να έχουν και λόγο στο συμβούλιο των αθληtών. Ζητούν επίσης να υπάρχουν αποζημιώσεις για τραυματισμούς κι εξασφάλιση ενός μίνιμουμ ποσού σε σε περίπτωση που σταματούν για να γεννήσουν. Απαίτησαν επίσης να έχουν εγγράφως τα οικονομικά μεγέθη από τα τουρνουά, τα οποία τους τα αρνήθηκαν.

Ακόμη, ζήτησαν ισάξια μεταχείρηση με μεγαλύτερο σεβασμό, με αφορμή τα όσα έγιναν στην Μαδρίτη, όπου στον τελικό του διπλού γυναικών δεν άφησαν τις Γκοφ, Πεγκούλα, Αζαρένκα και Μάια να πραγματοποιήσουν τις ομιλίες τους, για να ξεκινήσει ο τελικός των ανδρών. Τέθηκε ζήτημα ακόμη και για θέμα... γενεθλίων αφού οι διοργανωτές στα γενέθλια του Αλκαράθ είχαν μία τούρτα... υπερπαραγωγή και στην Σαμπαλένκα μία... σχεδόν ατομική.

O Στιβ Σάιμον

Οι τενίστριες είχαν δώσει προθεσμία ως τις 13 Οκτωβρίου για μία επίσημη, γραπτή, απάντηση για όλα τα αιτήματά τους, την οποία όμως ποτέ δεν πήραν. Ωστόσο, ο CEO της WTA, Στιβ Σάιμον, δεσμεύτηκε να γίνουν δύο συναντήσεις ώστε να βρεθούν λύσεις στα αιτήματά τους. Η μία έγινε λίγες ημέρες μετά και η δεύτερη πριν λίγα 24ωρα στο Κανκούν.

«Οδηγίες» για δηλώσεις

Η ομοσπονδία την ίδια ώρα που οι τενίστριες ζητούν αύξηση στα έσοδα, φέρεται να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και γι’ αυτό έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την ATP για το ενδεχόμενο ένωσης των δύο, που ωστόσο είναι ένα ζήτημα που συναντά πολλά εμπόδια για να υλοποιηθεί (χορηγιών, τηλεοπτικών εσόδων, χρηματικών επάθλων, καλεντάρι κ.α.).

Ακόμη, η προσπάθεια της WTA να ανοιχτεί σε αγορές με… πετροδόλαρα, όπως η Σαουδική Αραβία, βρίσκει για πρώτη φορά τοίχο.

Οι τενίστριες ανέφεραν πως το να πάει μια διοργάνωση εκεί, θα κάνει δύσκολη τη ζωή σε τενίστριες που είναι ομοφυλόφιλες, με την ανταπόκριση της WTA, να είναι να τις προτρέψει να πουν καλά λόγια για την χώρα, ώστε να μην έχουν πρόβλημα!

«Είμαι χαρούμενη να παίξω όπου κι αν φιλοξενούνται οι Τελικοί του WTA, καθώς είναι μια διοργάνωση κύρους» είναι η φράση που τις... προέτρεψαν να πουν.

Συναντήθηκαν με την WTA και έφυγαν εξοργισμένες πριν τελειώσει το μίτινγκ

Ηταν μία ακόμη αφορμή για να μιλήσουν ορισμένες από αυτές από το Κανκούν κατά της διοίκησης και θα θέσουν ζήτημα ηγεσίας. Οπως ένα θέμα ακόμη που έχει ενοχλήσει ανοιχτά τις τενίστριες, είναι η παγερή στάση της WTA στον πόλεμο στη Γάζα, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα είχε πράξει με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτά συζητήθηκαν στην συνάντηση με την ηγεσία της ομοσπονδίας στο Κανκούν, με τους διοικούντες να λένε στις τενίστριες πως θα έπρεπε να εκτιμήσουν και να αισθάνονται περήφανες για τις προσπάθειες που έχουν γίνει να αυξηθούν τα χρηματικά τους έπαθλα και τις προέτρεψαν να το λένε και στους δημοσιογράφους με κάθε ευκαιρία και να αναφέρουν πως θέλουν από κοινού να «συνεχίσουν να χτίζουν ένα ισχυρό μέλλον για το γυναικείο τένις».

Ορισμένες, σύμφωνα με το Athletic, δυσανασχέτησαν, τόσο για τις απαντήσεις που πήραν, όσο και γιατί δεν επετράπη να συμμετέχει και ο εκπρόσωπός τους στην συνάντηση και αποχώρησαν από αυτήν, πριν καν ολοκληρωθεί!

Αντιδράσεις και στην ΑΤΡ

Η «επανάσταση» των τενιστριών κατά της διοίκησης της WTA φαίνεται πως μόλις ξεκίνησε, ενώ και στην ATP δεν είναι λίγα τα προβλήματα που υπάρχουν.

Μπορεί μεν εκεί να μην υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τα χρηματικά έπαθλα, τουλάχιστον όσον αφορά τους Top100 παίκτες, ωστόσο υπάρχει έντονη γκρίνια τόσο για το πολύ πιεσμένο καλεντάρι, όσο και για το ότι εξαιτίας συμφωνιών, σε κάθε τουρνουά χρησιμοποιούνται διαφορετικού τύπου μπαλάκια, τα οποία δεν είναι και τα πλέον κατάλληλα για συγκεκριμένες επιφάνειες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί και συνεχείς τραυματισμοί τενιστών στους καρπούς και τον ώμο. Η πλειοψηφία των τενιστών, με μπροστάρη τον Σταν Βαβρίνκα, έχουν κάνει σωρεία επιθέσεων στην ΑΤΡ και ζητούν άμεσα απάντηση, ενώ και ο Νόβακ Τζόκοβιτς τοποθετήθηκε επί του θέματος κι εξέφρασε τα ίδια παράπονα.

Στην ΑΤΡ αναμένεται πάντως να συζητηθεί άμεσα το πρόβλημα, αφού οι αντιδράσεις ολοένα και αυξάνονται και μαζί και οι τραυματισμοί, με αποτέλεσμα αρκετοί τενίστες να αποσύρονται από τουρνουά που έχουν δηλώσει συμμετοχή ή να μειώνουν τους αγώνες τους.

Ενα ζήτημα που απασχολεί επίσης από κοινού άνδρες και γυναίκες, είναι το ότι σε πολλά τουρνουά συμπιέζουν τόσο το πρόγραμμα, που ορισμένα ματς τελειώνουν ξημερώματα κι αυτό εξουθενώνει τους αθλητές. Εχουν γίνει επίσης αμέτρητα παράπονα γι' αυτό (ειδικά από τους Ζβέρεφ, Μάρεϊ και Ριμπάκινα), αλλά δεν έχει αλλάξει το παραμικρό.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]