Ονς Ζαμπέρ: Το «γιασεμί» που έφερε την επανάσταση στο τένις της Τυνησίας

Δημήτρης Ντζάνης
Στην πόλη Μοναστίρ, στα παράλια της Μεσογείου, εξελίσσεται το Jasmine Opeν, το πρώτο επαγγελματικό τουρνουά τένις στην Τηνυσία, αποτέλεσμα της εκτόξευσης που έφερε στο άθλημα η Ονς Ζαμπέρ.

Το γιασεμί (Jasmine) είναι το εθνικό λουλούδι της Τυνησίας και το όνομά του (Jasmine) έχει συνδεθεί με την επανάσταση των Γιασεμιών 2010-11 στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Τώρα το γιασεμί έδωσε το όνομά του στο πρώτο επαγγελματικό τουρνουά τένις (250άρι WTA), το Jasmine Open που εξελίσσεται στην πόλη Μοναστίρ στα παράλια της Μεσογείου και αποτελεί την επανάσταση στο τηνυσιακό τένις.

Και αυτή η αθλητική επανάσταση έχει ονοματεπώνυμο: Ονς Ζαμπέρ. Η 28χρονη είναι μια εθνική ηρωίδα για τους συμπατριώτες της. Οι επιτυχίες της στα γήπεδα του κόσμου (τρεις τίτλοι και φιναλίστ στο Wibledon και στο US Open μέσα στο 2022) την έχουν φέρει στο Νο.2 της παγκόσμιας κατάταξης και δημιούργησαν μια τεράστια εκτόξευση για το άθλημα στην πατρίδα της!

«Όταν παίζει η Ονς κανείς δεν βλέπει Ρεάλ ή Γιουβέντους»

Πριν από δύο χρόνια η ομοσπονδία τένις της Τυνησίας αριθμούσε γύρω στους 6.000 παίκτες, τώρα ο αριθμός έχει αυξηθεί στους 20.000, ο αριθμός των συλλόγων έχει αυξηθεί από 40 σε 55. «Παλαιότερα δεν θα έβλεπες ποτέ ανθρώπους να παρακολουθούν τένις σε καφετέριες, υπήρχε πάντα το ποδόσφαιρο. Τώρα είναι το τένις. Όταν παίζει η Ονες, κανείς δεν βλέπει καν τη Ρεάλ Μαδρίτης ή τη Γιουβέντους. Γυρίζουν το κανάλι στον αγώνα της Ονς» δηλώνει ο διευθυντής του Jasmine Open, Τσιλχέμπ Γιουσέφ.

Η Ζαμπέρ ήταν ο παράγοντας που στην Τυνησία το τένις γνωρίζει μια τεράστια άνθηση, αλλά και το πρόσωπο που γέννησε την ιδέα για ένα επαγγελματικό τουρνουά. Πέρυσι η Ζαμπέρ την τελευταία στιγμή αντικατέστησε την Έμα Ραντουκάνου στο τουρνουά του Άμπου Ντάμπι.

Εκεί την είδε η διευθύντρια αγώνων της IMG, Βίκι Γκούναρσον και πέρα από το ταλέντο της ως παίκτρια, εντυπωσιάστηκε από το ταμπεραμέντο της και τον τρόπο που επικοινωνεί με το κοινό. Όταν τη ρώτησε για την αναζήτηση ενός νέου τόπου για τη δημιουργία τουρνουά, η Ζαμπέρ την έφερε σε επαφή με την πρόεδρο της ομοσπονδίας και πρώην παίκτρια, Σάλμα Μουελχί.

Αυτό ήταν, το τουρνουά προοριζόταν για την πρωτεύουσα Τύνιδα, όμως η έλλειψη χορηγού το έφερε στο Μοναστίρ και στο θέρετρο Magic Hotels Skanes στο Μοναστήρι, που είχε φιλοξενήσει τουρνουά ITF για περισσότερο από μια δεκαετία.

«Όταν ξεκινήσαμε πριν από πέντε μήνες το τουρνουά, δεν είχαμε τίποτα. Τον Ιούνιο, δεν υπήρχε τίποτα εδώ, δεν υπήρχε κεντρικό γήπεδο, μόνο οκτώ γήπεδα για τζούνιορς. Έπρεπε να φτιάξουμε ό,τι να φτιάξουμε» δήλωσε ο Τσιλχέμπ Γιουσέφ.

Οι Τυνήσιοι τα κατάφεραν και η παρουσία της Ζαμπέρ στο τουρνουά, που απέχει μόλις 16 χλμ. από τον τόπο γέννησή της, ήταν η καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία του. Τα εισιτήρια για τον πρώτο της αγώνα και για τους ημιτελικούς και τον τελικό αυτού του Σαββατοκύριακου εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά. Στο κεντρικό γήπεδο 2.500 Τυνήσιοι συγκεντρώθηκαν στον αγώνα της με την Αν Λι για να αποθεώσουν το δικό τους «γιασεμί», την Ονς Ζαμπέρ.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image