Η ομάδα σκυταλοδρομίας μικτής απόστασης της New Balance
17/05/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Η Χέδερ Μακλίν και η Ελ Πουριέ Σεντ Πιέρ έσπασαν μαζί παγκόσμιο ρεκόρ στη σκυταλοδρομία

Ελένη Τζάντασεκ

Η Χέδερ Μακλίν, που έτρεξε στα 1500μ. στο Τόκιο και Ελ Πουριέ Σεντ Πιέρ, στην οποία ανήκει το ρεκόρ του ενός και των δύο μιλίων των ΗΠΑ, είναι φίλες από το πανεπιστήμιο, συναθλήτριες στην ομάδα της New Balance και πλέον κάτοχοι του παγκοσμίου ρεκόρ στη σκυταλοδρομία μικτής απόστασης

Σε έναν συγκλονιστικό αγώνα σκυταλοδρομίας μικτής απόστασης (DMR) στα εγκαίνια του νέου σταδίου της New Balance στη Βοστώνη στις 15 Απριλίου, οι Αμερικανίδες Χέδερ Μακλίν (1200μ.), Κένταλ Έλις (400μ.), Ρόσιν Γουίλις (800μ.) και Ελ Πουριέ Σεντ Πιέρ (1600μ.) κατάφεραν να τερματίσουν πρώτες με συνολικό χρόνο 10:33.85, καταρρίπτοντας τα μέχρι τότε ρεκόρ DMR εσωτερικού (10:39.91) και εξωτερικού (10:36.50) χώρου.

Η Μακλίν και η Πουριέ Σεντ Πιέρ, που είναι φίλες από το πανεπιστήμιο, μίλησαν μαζί στο ESPN για την επιτυχία τους, τη φιλία τους και το πώς εμπνέουν τη νέα γενιά αθλητριών του στίβου.

Για το παγκόσμιο ρεκόρ

Και οι δύο αθλήτριες μίλησαν για τη σημασία του να αγωνίζεσαι με αυτοπεποίθηση, ξέροντας ότι μπορείς να πετύχεις τον προσωπικό σου στόχο, αλλά όχι με αποκλειστικό στόχο το ρεκόρ. «Το να αγχώσεις τον εαυτό σου γιατί σκέφτεσαι το παγκόσμιο ρεκόρ δεν είναι προς όφελός σου. Πρέπει να σκέφτεσαι απλώς τι πρέπει να κάνεις για να φτάσεις εκεί», λέει η Πουριέ Σεντ Πιέρ.

Για τη φιλία τους

Όταν γνωρίστηκαν, η Μακλίν έτρεχε με την ομάδα του University of Massachusetts Amherst και η Πουριέ Σεντ Πιέρ με το University of New Hampshire. Έγιναν φίλες γιατί ήταν συχνά οι μόνες αθλήτριες από μικρά πανεπιστήμια στις διοργανώσεις στις οποίες συμμετείχαν. Σε μια διοργάνωση στην Αλαμπάμα, οι προπονητές τους τούς είπαν να μην τρέξουν έξω από το πάρκινγκ του σταδίου, αλλά εκείνες επέλεξαν να τους αγνοήσουν. Παραλίγο να τις χτυπήσει αυτοκίνητο, αλλά η εμπειρία τις έφερε πιο κοντά. «Μπήκα στην ομάδα της New Balance εν μέρει επειδή ήταν και η Ελ», λέει η Μακλίν. «Βοηθάμε η μία την άλλη να νιώσει ότι υπάρχει κάποιος που σε καταλαβαίνει. Είναι ωραίο τον να έχει κάποιον τόσο κοντά σου -μία συνάδελφο ουσιαστικά- που σε καταλαβαίνει. Το εκτιμώ αυτό και πάντα θαύμαζα την Ελ. Είμαι πολύ τυχερή που την έχω δίπλα μου κάθε μέρα». H Μακλίν λέει ότι έχει μάθει από την Πουριέ Σεντ Πιέρ να μη φοβάται τίποτα, ενώ η Πουριέ Σεντ Πιέρ θαυμάζει ότι η Μακλίν μπορεί να βρει κάτι ανάλαφρο και διασκεδαστικό σε οτιδήποτε συμβαίνει.

Για την ισορροπία ανάμεσα στον πρωταθλητισμό και την προσωπική τους ζωή

Και οι δύο αθλήτριες λένε πως ο στίβος είναι η δουλειά τους. «Πρέπει να θέτεις όρια για τον εαυτό σου και να βγάζεις όλα τα υπόλοιπα στο στίβο», λέει η Πουριέ Σεντ Πιέρ. «Πρέπει να επιτρέπεις στον εαυτό σου να απολαμβάνει πράγματα και εκτός στίβου», συμπληρώνει η Μακλίν. «Βρίσκω την ισορροπία όταν επικεντρώνομαι στο τι χρειάζομαι ψυχολογικά. Αυτό δεν είναι πάντα σχετικό με το άθλημα. Μπορεί να χρειάζομαι να κάνω πιο χαλαρά πράγματα όταν νομίζω ότι πρέπει να τα δώσω όλα, ή να βγω με φίλους που έχω πολύ καιρό να δω» προσθέτει.

Για τις νέες αθλήτριες

Το να εμπνέουν τη νέα γενιά αθλητριών είναι για τις δύο «το καλύτερο κομμάτι του επαγγέλματος». Για την Πουριέ Σεντ Πιέρ «είναι μεγάλη ικανοποίηση το να βλέπεις νέους αθλητές. Πιστεύω ότι μπορούν να πετύχουν οποιοδήποτε στόχο θέσουν. Είναι πολύ ωραίο το να έχω συμβάλει κι εγώ σ’αυτό. Δεν είχα καταλάβει τον αντίκτυπό μου μέχρι τώρα». Η Μακλίν εστιάζει περισσότερο στην ψυχολογία των νεαρών αθλητριών. «Όταν ήμουν μικρή» λέει, «το μόνο που ήθελα ήταν να με καταλαβαίνουν. Τόσα πολλά κορίτσια νιώθουν το ίδιο και ελπίζω πως μπορώ να τους δείξω έστω και λίγο πόσα μπορεί να ξεπεράσει κάποιος».

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη στο ESPN εδώ.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]