abby_steiner
09/05/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Άμπι Στάινερ: Η Αμερικανίδα κόρη του ανέμου

Είναι μόλις 22 ετών, με πτυχίο στις επιστήμες υγείας και μια καριέρα στον στίβο να μοιάζει παραπάνω από σίγουρη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει κάποιους από τους πιο σπουδαίους αθλητές στίβου στον κόσμο. Άλισον Φέλιξ, Maurice Greene, Justin Gatlin. Έχουν ανεβάσει τον πήχη για το τί θεωρείται σημείο αναφοράς κι εντυπωσιακή επίδοση. Ανάμεσα στα κορυφαία ονόματα που έχουν παρελάσει στις οθόνες μας, έρχεται να προστεθεί και μια ακόμα. Μία μόλις 22 ετών σπρίντερ του Πανεπιστημίου του Κεντάκι που θα πατήσει στα ίχνη από αστερόσκονη που άφησαν οι προαναφερθέντες.

Η Άμπι Στάινερ ξεκινά να κινείται, να τρέχει και τίποτα δεν μπορεί να την επιβραδύνει.

Τρεις μέρες σχεδόν κάθε εβδομάδα τους τελευταίους μήνες, η αθλήτρια του Πανεπιστημίου του Κεντάκι, περνάει μία ώρα στην αίθουσα βάρους, ξεκινώντας από τις 7 π.μ. Στη συνέχεια παίρνει κάτι να φάει και κατευθύνεται για μια τρίωρη πρακτική άσκηση μέσω του τμήματος φυσικοθεραπείας του κολεγίου. Το απόγευμα παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής της κι ύστερα την προπόνηση με τη γυναικεία ομάδα του στίβου. Στις 6 Μαϊου η Στάινερ πήρε το πτυχίο της στις επιστήμες υγείας. Αυτή η απαιτητική ρουτίνα ήταν για εκείνη τρόπος ζωής για περίπου μια δεκαετία.

Η νεαρή αθλήτρια που κέρδισε συνολικά επτά πολιτειακά πρωταθλήματα κλειστού χώρου και εννέα ανοιχτού χώρου, σε διάφορα αγωνίσματα σπριντ για το Coffman, έγινε μια από τις κορυφαίες σπρίντερ του κόσμου και η ελπίδα των Ηνωμένων Πολιτειών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισίου. Στο μίτινγκ Southeastern στις 26 Φεβρουαρίου έτρεξε σε 22,09 τα 200 μέτρα κι έθεσε το αμερικανικό ρεκόρ κλειστού στίβου.

Στις 12 Μαρτίου στο Μπέρμπιγχαμ της Αλαμπάμα έτρεξε με 22,16 κατακτώντας τον δεύτερο διαδοχικό τίτλο της στο NCAA. Στις 9 Απριλίου στο μίτινγκ Joe May έτρεξε σε 10,92 τα 100μ. σημειώνοντας την κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο και μια ώρα αργότερα, επέστρεψε για να τερματίσει τα 200μ. σε 22,38, με τον άνεμο κόντρα 5,6μ. Ο τρίτος καλύτερος χρόνος στον κόσμο. Προσθέστε σε αυτό, ότι κατέρριψε και το ατομικό της ρεκόρ που ήταν 22,59. Αγωνίστηκε επίσης στην σκυταλοδρομία 400 κατακτώντας τη δεύτερη θέση με χρόνο στα 42,46. Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο. Στο μίτινγκ στο Κεντάκι στις 22 Απριλίου έτρεξε σε 22,05 τα 200μ. τον τρίτο καλύτερο χρόνο στην ιστορία των κολεγίων και τον δεύτερο καλύτερο αυτή τη σεζόν.

Επόμενη παρουσία; Το διήμερο 12-14/05 όταν και θα αγωνιστεί στο SEC outdoor championship στην Οξφόρδη του Μισισιπή.

Η Άμπι γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου του 1999 στο Δουβλίνο του Οχάιο. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Coffman διαλέγοντας ως ειδικότητα τις Επιστήμες Υγείας και παράλληλα κατάφερε να γίνει μια από τις πιο γνωστές σπρίντερ του Πανεπιστημίου του Κεντάκι. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής στο γυμνάσιο έγινε 16(!) φορές πρωταθλήτρια πολιτείας και κατέχει το ρεκόρ στα 60, 100 και 200μ. Ως πρωτοετής στο κολέγιο (2018/2019) κέρδισε στα 60 μέτρα στο μίτινγκ Jim Green και κέρδισε την τέταρτη θέση στα SEC στα 200μ.

Μάλιστα ο στίβος δεν ήταν το πρώτο άθλημα που «υπηρέτησε». Η Στάινερ έπαιξε πρώτα ποδόσφαιρο βοηθώντας το σχολείο της να τερματίσει δεύτερο στην πολιτεία στην Division I το 2014 και στη συνέχεια ήταν η παίκτριες της χρονιάς στην περιφέρεια, ούσα δευτεροετής φοιτήτρια. Κατέστρεψε τον δεξί της χιαστό ενώ βρισκόταν σε ποδοσφαιρικό καμπ τον Ιούλιο του 2016 και έχασε την πρώτη της σεζόν σε επίπεδο νεών γυναικών. Το 2017 ξεκίνησε να παίζει για το Κεντάκι με διπλή υποτροφία στίβου και ποδοσφαίρου. Αγωνίστηκε σε 19 παιχνίδια του ποδοσφαίρου γυναικών το 2018, αλλά έκτοτε επικεντρώθηκε αποκλειστικά στον στίβο.

Καθώς η Αμερικανίδα αθλήτρια θρύλος Άλισον Φέλιξ αποσύρεται σύντομα, η Στάινερ μπορεί να είναι αυτή που πρέπει να προσέξει με τον απίστευτο ρυθμό της. Η εντυπωσιακή της έκρηξη στα τελευταία στάδια είναι απίστευτη. Κρατήστε τις ανάσες σας, η Άμπι Στάινερ έρχεται να κυριαρχήσει στις διοργανώσεις στίβου!

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]