Αγγελική Ζιάκα: Μία νεάνιδα στον κόσμο των τελικών!
09/05/2022
ΜΠΑΣΚΕΤ

Αγγελική Ζιάκα: Μία νεάνιδα στον κόσμο των τελικών!

Σταυρούλα Μουστακάτου

Μόλις 16 χρονών, αλλά με το ταλέντο της και την πυγμή της, η Αγγελική Ζιάκα κερδίζει την θέση της γυναικεία ομάδα του Παναθηναϊκού και μάλιστα σε περίοδο τελικών της Α1 μπάσκετ με τον Ολυμπιακό!

Βόλφγκανγκ Γκαίτε. Γερμανός ποιητής και φιλόσοφος. Έγραφε πως «στο βασίλειο των ιδεών, όλα εξαρτώνται από τον ενθουσιασμό. Στον πραγματικό κόσμο, όλα στηρίζονται στην επιμονή». Στο πρόσωπο ή καλύτερα στην φανέλα της Αγγελικής Ζιάκα, υπάρχει ένα όμορφο και ισορροπημένο μείγμα των δύο παραπάνω… αρχών. Του ενθουσιασμού και της πραγματικότητας. Που της δίνει την δυνατότητα να εξελίσσεται ελεύθερα μέσα από την διαδικασία.

Πρόκειται για μία Νεάνιδα, η οποία βρίσκεται ακόμη στις αρχές του 16ου έτους της ζωής της και έχει κατορθώσει να κερδίσει μία θέση στην γυναικεία ομάδα του Παναθηναϊκού, κάνοντας και τον απαραίτητο «θόρυβο» κατά καιρούς στην Α1. Μάλιστα, κερδίζει «πόντους» στην περίοδο των τελικών του ελληνικού πρωταθλήματος στις κόντρες των δύο «αιωνίων».

Ένας από τους λόγους της επιστράτευσής της, έγινε φανερός στο δεύτερο παιχνίδι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, όπου οι συζητήσεις κινούνταν σε δύο επίπεδα. Αρχικά, στη νίκη των «πρασίνων» που έκανε το 2-2 στη μεταξύ τους σειρά, με τις «ερυθρόλευκες» να κουβαλούν το 2-0 από την κανονική περίοδο, και έπειτα στην παρουσία της Ζιάκα στο παρκέ στο πιο κρίσιμο σημείο του παιχνιδιού.

η

Με 2 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα να απομένουν για την λήξη της αναμέτρησης η Αγγελική Ζιάκα περίμενε στην κορυφή του πάγκου και πέρασε ως αλλαγή της MVP Τσάστιτι Ριντ, η οποία είχε υποπέσει στο πέμπτο φάουλ. Το σκορ ήταν στο 50-50 και οι πιθανότητες μοιρασμένες. Ωστόσο, η νεαρή γκαρντ έβαλε το δικό της λιθαράκι πιέζοντας ασφυκτικά όποια παίκτρια κλήθηκε να μαρκάρει είτε σε ολόκληρο γήπεδο, είτε μέσα από τις αλλαγές στην άμυνα. Έχοντας ξανά μπροστά της το τοπίο του ενθουσιασμού και της πραγματικότητας μίας επιτακτικής νίκης.

Ο Παναθηναϊκός έφτασε στο 58-53 και αναζητούσε την «σφραγίδα» του ματς, όσο το ρολόι κυλούσε προς το τέλος και οι δυνάμεις λιγόστευαν. Εκείνη ήρθε από τα χέρια της Ζιάκα, όταν βρέθηκε μόνη της κάτω από το καλάθι, πήρε την ασίστ από την Φιτζέραλντ και έγραψε το 60-53 (61-53 το τελικό) μαζεύοντας και το τελευταίο ριμπάουντ του αγώνα! Με όση ψυχραιμία μπορούσε να διαθέσει! Και κάπως έτσι έγινε ένα κουβάρι με τις συμπαίκτριές της και τον κόσμο των «πρασίνων» αποδεικνύοντας πως μπορεί να γίνει κομμάτι των τελικών.

Έπειτα από 14 λεπτά στην πρεμιέρα με παρόμοιες «αρμοδιότητες» και έπειτα από 8 λεπτά παρουσίας στο δεύτερο παιχνίδι το οποίο ολοκλήρωσε με 4 πόντους και 2 ριμπάουντ, η Ζιάκα είναι μία νεάνιδα που ζει ονειρικά, αλλά μέσω πραγματικότητας, τον σκληρό κόσμο των τελικών!

Δεν ξεχνά την νεανική της φύση!

Η φύση και οι ικανότητες της Αγγελικής Ζιάκα, δεν της «επιτρέπουν» να ξεχνά την νεανικότητά της. Υπάρχει μία αναπόφευκτη μετάβαση από τις γυναίκες στις νεάνιδες, αγωνιζόμενη και στην κατηγορία όπου ανήκει ηλικιακά, κερδίζοντας διπλές εμπειρίες στα παρκέ.

Λίγο καιρό νωρίτερα, σε τουρνουά που διοργάνωνε ο Δήμος Ηλιούπολης υπό την αιγίδα της ΕΟΚ κατά της βίας των γυναικών, οι Νεάνιδες του Παναθηναϊκού αντιμετώπισαν το αντίστοιχο τμήμα της Βαλένθια, μία εκ των μεγάλων δυνάμεων στην Ευρώπη. Στο μεταξύ τους παιχνίδι, η Ζιάκα είχε κατορθώσει να ξεχωρίσει παρά την ήττα των «πρασίνων» με 45-67. Εκείνη σκόραρε 20 πόντους προκαλώντας τις εντυπώσεις και επιβεβαιώνοντας την εκρηκτικότητα που διαθέτει.

γ

Ενώ στις 30 Απριλίου, η πρωτιά του Πρωταθλήματος Ελλάδος Νεανίδων, ανήκε στις παίκτριες του Παναθηναϊκού, οι οποίες πέρασαν νικηφόρα το εμπόδιο του Άρη στον τελευταίο αγώνα στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης. Η Αγγελική Ζιάκα υπήρξε κομμάτι της επιτυχίας σκοράροντας 7 πόντους στον τελικό, ενώ αναδείχθηκε μέλος της κορυφαίας πεντάδας της διοργάνωσης μετά από ψηφοφορία των προπονητών! Πριν την έναρξη του αγώνα στο «Παύλος Γιαννακόπουλος» οι πρωταθλήτριες γνώρισαν την αποθέωση από το κοινό στις εξέδρες. Με την Ζιάκα, αλλά και τις Γρηγοροπούλου και Παλάσκα που επίσης ανήκουν στην γυναικεία ομάδα να είναι στο επίκεντρο!

Ως αποτέλεσμα της παραγωγικής της χρονιάς, η Ζιάκα κέρδισε και την κλήση της στην Εθνική Ομάδα Νεανίδων στο πλαίσιο του FIBA U18 Women European Championship 2022.

Η… επαγγελματική της νεανικότητα είναι εκείνη που κρατά την φλόγα ζωντανή και αποδεικνύει πως στα δύσκολα η εμπειρία αποκτάται και δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση!

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]