Η Ειρήνη Βασιλείου
01/03/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Ειρήνη Βασιλείου: Η πεισματάρα Κρητικιά συνεχίζει να κερδίζει έχοντας ένα μεγάλο κίνητρο

Κώστας Ευθυμιάδης

Το προηγούμενο καλοκαίρι είχε αποφασίσει να αποσυρθεί. Τελικά το ξανασκέφτηκε, έτρεξε για πρώτη φορά στην καριέρα της 800αρι, τερμάτισε πρώτη στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κι έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Παγκόσμιο.

Ηταν πέρυσι το καλοκαίρι όταν η Ειρήνη Βασιλείου είχε αποφασίσει να αποσυρθεί από τον στίβο. Σε μία χρονιά που είχε έντονα συναισθήματα και εναλλαγές στην ψυχολογία της, η πρωταθλήτρια από το Ηράκλειο Κρήτης κατάφερε να πάει τελικά στο Τόκιο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου ήθελε να κλείσει την καριέρα της με μία εμφάνιση αντάξια της σπουδαίας πορείας της όλα αυτά τα χρόνια στον στίβο.

Το αποτέλεσμα που επιθυμούσε δεν ήταν αυτό που περίμενε, αλλά κι αυτό βγήκε σε καλό… Γιατί αποφάσισε να μην αποσυρθεί και συνεχίζει και φέτος τους αγώνες. Και όχι μόνο τους συνεχίζει, αλλά αποφάσισε να… τολμήσει να τρέξει για πρώτη φορά στην καριέρα της στα 800 μέτρα, στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Και τελικά όχι μόνο έτρεξε, αλλά κέρδισε και την κούρσα και μάλιστα με έναν αξιοπρεπέστατο χρόνο.

«Το μικρόβιο έμεινε. Δεν το παίρνεις εύκολα απόφαση να εγκαταλείψεις. Οσοι κάνουν πρωταθλητισμό με καταλαβαίνουν» λέει η κρητικιά πρωταθλήτρια στο GWomen.

Η απόφαση αυτή αποδείχθηκε εύκολη καθώς είχε την στήριξη της οικογένειάς της και του συζύγου της. Γι’ αυτό και το να κάνει και η ίδια την δική της οικογένεια, το άφησε για λίγο καιρό πίσω, ώστε να συνεχίσει τον πρωταθλητισμό όπου και όσο την βγάλει.

Η πρόταση στο εξωτερικό και η απόφαση να μείνει

Η Βασιλείου, όπως και η δίδυμη αδερφή της, Αννα, από την κατηγορία των παγκορασίδων αποτελούσαν σπουδαία ταλέντα. Μάλιστα, σε μικρή ηλικία ήρθε και πρόταση για συνεργασία από Αμερική και μάλιστα από την ομάδα της κορυφαίας Τζαμαϊκανής σπρίντερ Βερόνικα Κάμπελ Μπράουν.

Ωστόσο, μετά από συζήτηση με την οικογένειά τους, αποφάσισαν να μείνουν στην Ελλάδα όπου έδωσαν βάση στα μαθήματά τους και μετά στις σπουδές τους (στο ΑΣΟΕΕ η Ειρήνη, φαρμακευτική σπούδασε η Αννα).

«Θυμάμαι είχαμε εντυπωσιαστεί από την πρόταση. Λογικό ήταν βέβαια οι γονείς μας να φοβόντουσαν λίγο να φύγουμε. Συζητήσαμε τα θετικά και τα αρνητικά και στο τέλος τους ακούσαμε και μείναμε. Δεν το μετανιώνω όμως, όλα γίνονται για κάποιον λόγο. Εξάλλου, δεν ξέρουμε πως θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα ακόμη κι αν πήγαινα στο εξωτερικό. Μπορεί να μην πετύχαινα όσα έχω καταφέρει ως τώρα στην πορεία μου στον στίβο».

Χρονιά με εναλλαγές συναισθημάτων

Η περσινή χρονιά ήταν ορόσημο για την ίδια. Έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας της στον κλειστό και έχασε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες για μία θέση στο ranking. Αυτό ήταν ένα σημείο που επηρέασε την ψυχολογία της, ωστόσο η στήριξη των ανθρώπων της και μία απόφαση της Παγκόσμιας ομοσπονδίας να αποκλείσει μία αθλήτρια, την έστειλε στο Τόκιο.

Η Ειρήνη Βασιλείου

«Δεν μου βγήκε η σεζόν στον ανοιχτό ενώ είχα τις δυνατότητες. Το άγχος μου ήταν αυτό που με λύγισε. Γι’ αυτό και αποφάσισα να συνεχίσω» αναφέρει η σπουδαία αθλήτρια των 400 μέτρων, που τόνισε πως η διαφορά σε μία γυναίκα πρωταθλήτρια, είναι το κομμάτι της ψυχολογίας για να πετύχει.

«Πιστεύω ότι η ψυχολογία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας και μετά η προπόνηση. Όχι ότι αν πας απροπόνητη θα πετύχεις, αλλά όταν έχεις θετική ψυχολογία, λειτουργείς διαφορετικά και έχεις ένα αβαντάζ. Ότι έγινε πριν το Τόκιο δεν με επηρέασε. Είχα στήριξη από το οικογενειακό μου περιβάλλον. Εγώ ήμουν αυτή που δεν το πίστευε, γιατί μέχρι να το δω ότι είμαι στη λίστα, δεν το πιστεύω. Το αποτέλεσμα στο Τόκιο ωστόσο με στενοχώρησε γιατί όλη τη χρονιά ήταν ο μεγάλος μου στόχος. Όλα γίνονται όμως για κάποιον λόγο».

Η Βασιλείου έχει λόγο να συνεχίζει να κάνει πρωταθλητισμό τουλάχιστον για τον κλειστό. Εχει πιάσει το όριο για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βελιγραδίου τον επόμενο μήνα. Οσο για την καλοκαιρινή περίοδο, βλέποντας και κάνοντας…

«Είχα πει ότι θα σταματήσω και δεν το έκανα, οπότε δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια από τώρα για το καλοκαίρι. Θα δούμε πως θα πάει. Αποφάσισα να συνεχίσω γιατί έχω και την στήριξη του συζύγου μου. Είναι συνεχώς μαζί μου, ακόμη και στις προπονήσεις. Και είναι κι αυτός ένας λόγος που αποφάσισα να συνεχίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρωταθλήτρια, που μέχρι και πέρυσι έκανε προπονήσεις, αλλά παράλληλα εργαζόταν και part time σε επενδυτική εταιρία.

«Θέλω να συνεχίσω να εργάζομαι πάνω στο αντικείμενό μου όταν σταματήσω. Σίγουρα όμως θα ασχοληθώ και με τον στίβο γιατί έχω αφιερώσει πολλά χρόνια σε αυτόν. Δεν ξέρω από ποιο πόστο βέβαια ακόμη» είπε.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]