H Ελίνα Σβιτολίνα
28/02/2022
ΤΕΝΝΙΣ

Ελίνα Σβιτολίνα: Το συγκλονιστικό γράμμα της στην Ουκρανία

Κώστας Τόπας

Σοκαρισμένη με όσα γίνονται στην πατρίδα της, η Ουκρανή τενίστρια Ελίνα Σβιτολίνα, έγραψε ένα σπαρακτικό γράμμα προς την χώρα της και υπόσχεται βοήθεια στους συμπατριώτες της οι οποίοι βιώνουν τη δίνη του πολέμου...

Η κορυφαία τενίστρια της Ουκρανίας, Ελίνα Σβιτολίνα βρίσκεται μακριά από την πατρίδα της μιας και τα τελευταία χρόνια, ζει μόνιμα στη Γαλλία. Παρ' όλα αυτά οι σκέψεις της δεν θα μπορούσαν να μην είναι για τον ουκρανικό λαό, ο οποίος βιώνει από τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης (24/2) τη δίνη του πολέμου, μετά την απόφαση του Βλάντιμιρ Πούτιν να εισβάλλει στην Ουκρανία.

Η 27χρονη πρώην Νο3 και νυν Νο15 της παγκόσμιας κατάταξης είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να βοηθήσει την πατρίδα της και τους ανθρώπους της Ουκρανίας, οι οποίοι έχουν μείνει και υπερασπίζονται τα εδάφη τους από τα ρωσικά στρατεύματα.

Γι' αυτό και αποφάσισε τα χρηματικά έπαθλα που θα κερδίσει από τα μελλοντικά τουρνουά τένις που θα συμμετάσχει να τα διαθέσει υπέρ του στρατού και γενικά των αναγκών της Ουκρανίας.

«Είμαι σοκαρισμένη απ' αυτόν τον φριχτό εφιάλτη. Προσεύχομαι κάθε λεπτό για την οικογένειά μου, για τους φίλους μου, για όλο τον κόσμο στην Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο για ασφάλεια, για ειρήνη.

Προσπαθώ να είμαι σε επαφή με τους φίλους μου και με την οικογένειά μου που βρίσκεται στην Ουκρανία, για να μαθαίνω τι συμβαίνει εκεί. Είμαι πολύ ασφαλής συγκριτικά με εκείνους, γι' αυτό και σκέφτομαι μόνο εκείνους αυτή τη στιγμή, αλλά γι' αυτό και είμαι πολύ αγχωμένη, γιατί δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να τους βοηθήσω. Μακάρι να μπορούσα να τους βοηθήσω με κάποιο τρόπο. Είναι πολύ δύσκολο ψυχολογικά. Δεν μπορώ να φανταστώ τι περνάνε, το μόνο που κάνω είναι να προσεύχομαι.

Είναι μια φριχτή κατάσταση για το λαό της Ουκρανίας, αυτό που περνάνε τώρα, δεν κοιμούνται τα βράδια, μένουν χωρίς φαγητό και χωρίς ρεύμα, είναι τραγικό. Είναι αποκαρδιωτικό να το μαθαίνω αυτό. Ο πόλεμος είναι κάτι που πρέπει να σταματήσουμε, είναι πολύ δύσκολο για μένα να συνειδητοποιήσω τι συμβαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ελίνα Σβιτολίν σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Sky Sports».

Βλέποντας όλα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα της, η Ουκρανή τενίστρια, δεν θα μπορούσε να μην είναι σε κακή ψυχολογική κατάσταση και μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Twitter, ανήρτησε ένα συγκλονιστικό γράμμα που έγραψε για την Ουκρανία.

«Γράμμα για την πατρίδα μου.

Είμαι μακριά σου, μακριά από τους αγαπημένους μου, από το λαό μου αλλά η καρδιά μου ποτέ δεν ήταν τόσο ζεστή και γεμάτη από τη ψυχή σου.

Είναι δύσκολο να εκφράσω πόσο ξεχωριστή είσαι. Για μένα είσαι δυνατή, όμορφη και μοναδική. Μου έδωσες τα πάντα και σε ευχαριστώ για την κουλτούρα σου, την μόρφωσή σου, τους τόπους σου, τις θάλασσές σου, τις πόλεις, το λαό. Το λαό μου.

Κάθε μέρα φοβάμαι για το λαό μου. Είμαι συγκλονισμένη και δεν σταματάω να κλαίω. Η καρδιά μου ματώνει. Αλλά είμαι τόσο υπερήφανη βλέποντας τον λαό, τις μητέρες μας, τους πατεράδες μας, τα αδέρφια, τις αδερφές μας τα παιδιά μας πόσο δυνατά είναι που σε υπερασπίζονται. Είναι ήρωες.

Δεσμεύομαι να διαθέσω τα prize money από τα επόμενα τουρνουά μου για να στηρίξω τον Ουκρανικό στρατό και για ανθρωπιστική βοήθεια για να σας βοηθήσω να συνεχίσετε την υπεράσπιση της χώρας μας.

Ουκρανία μας έχεις ορίσει, είσαι η ταυτότητά μας. Είσαι το παρελθόν και το μέλλον μας. Είμαστε Ουκρανοί.

Ελπίζω ο κόσμος να το δει αυτό και να βοηθήσει να σε προστατέψουμε.

Σε σκέφτομαι και προσεύχομαι για σένα. Πάντα ήσουν δίπλα μου. Είμαι Ουκρανή. Είμαστε Ουκρανοί.

Ελίνα Σβιτολίνα, μια υπερήφανη Ουκρανή».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]