anna korakaki

Άννα Κορακάκη: Ο Ολυμπιακός θρίαμβος και η Άννα έξω από τα σκοπευτήρια

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έχει μία ξεχωριστή θέση στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και όλοι εμείς δε μπορούμε παρά να θαυμάζουμε την μοναδική πορεία της.

Η πρώτη Ολυμπιακή πρόκριση της χώρας μας ήρθε από γυναίκα και, μάλιστα, μία Ελληνίδα της οποίας το όνομα είναι συνυφασμένο με σημαντικές, ιστορικές στιγμές για την Ελλάδα. Η κορυφαία σκοπεύτρια από τη Δράμα, Άννα Κορακάκη, προκρίθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι κατακτώντας παράλληλα ακόμη ένα μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

korakaki anna

Η 26χρονη πρωταθλήτρια της σκοποβολής θα αγωνιστεί για τρίτη φορά στην καριέρα της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού έγινε η πρώτη από τη χώρα μας που κερδίζει το εισιτήριο πρόκρισης. Η μέχρι τώρα πορεία της Κορακάκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες κρίνεται εξαιρετικά επιτυχημένη αφού στην πρώτη της συμμετοχή στο Ρίο, όταν ακόμη ήταν μόλις 20 ετών, κατάφερε να κερδίσει δύο Ολυμπιακά μετάλλια (ένα χρυσό και ένα χάλκινο) και στη δεύτερη -στο Τόκιο- ενώ είχε σοβαρά ζητήματα με την ψυχική της υγεία κατάφερε να βρεθεί ξανά και στους δύο τελικούς και να καταλάβει δύο έκτες θέσεις.

Η Άννα Κορακάκη κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και όχι μόνο για την Ελλάδα. Η σκοπεύτρια έγινε η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που κέρδισε ποτέ δύο Ολυμπιακά μετάλλια στους ίδιους Αγώνες, όταν πήρε χρυσό και χάλκινο στο Ρίο 2016. Αλλά το όνομά της θα είναι για πάντα συνδεδεμένο και με μια ακόμη μοναδική στιγμή: να γίνει η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκίνησε αυτή την Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία.

Ποια είναι όμως η Άννα, που μας κάνει τόσο περήφανους σε κάθε της εμφάνιση;

Από τους Ολυμπιακούς νέων και την «κρυάδα» της 4ης θέσης στον Ολυμπιακό θρίαμβο

Η πρώτη εμφάνιση της Κορακάκη σε Ολυμπιακή διοργάνωση ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων του Ναντζίνγκ το 2014. Αλλά δεν ήταν μια ευτυχής διοργάνωση για την Ελληνίδα σκοπεύτρια, η οποία κατετάγη στην «άτυχη» τέταρτη θέση. «Η απογοήτευσή μου στη Ναντζίνγκ ήταν... Δεν έχω λόγια για να το περιγράψω» δήλωσε χρόνια αργότερα στο επίσημο site των Ολυμπιακών Αγώνων (Olympics.com) προσθέτοντας: «Ακόμα και τώρα, που έχω κερδίσει δύο Ολυμπιακά μετάλλια στους "μεγάλους" Αγώνες, θυμάμαι ακόμα αυτό το συναίσθημα. Είναι ακόμα φρέσκο».

Η Κορακάκη, τότε, παρηγορήθηκε από μία αθλήτρια πρότυπο, τη σκοπεύτρια του τουφεκιού Ιβάνα Μαξίμοβιτς από τη Σερβία. «Ήρθε σε μένα αμέσως μετά τον τελικό, όταν ήμουν λυπημένη και παραλίγο να ξεσπάσω σε κλάματα», αποκάλυψε αργότερα η Κορακάκη, «Μου είπε: "Μην ανησυχείς, είσαι τόσο μεγάλο ταλέντο και θα τα καταφέρεις στους μεγάλους Ολυμπιακούς Αγώνες, είμαι σίγουρη. Απλά πίστεψέ το και δούλεψε γι' αυτό». Τέσσερα χρόνια αργότερα η πρόβλεψη της Μαξίμοβιτς έγινε πραγματικότητα και η Κορακάκη έγινε η ίδια πρότυπο, μεταδίδοντας τη σοφία και την ενθάρρυνσή της στους αθλητές που θα βρίσκοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του Μπουένος Άιρες 2018.

Μέχρι τότε η Κορακάκη είχε βγάλει αληθινή την πρόβλεψη της Μαξίμοβιτς και είχε γίνει Ολυμπιονίκης.

Τα Ολυμπιακά μετάλλια στο Ρίο και ένα τατουάζ για να το θυμάται για πάντα

Το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας ήταν το μέρος όπου το όνομα Άννα Κορακάκη έγινε παγκοσμίως γνωστό. Ήταν στους Αγώνες του Ρίο το 2016 που έγινε Ολυμπιονίκης στο πιστόλι 25 μέτρων - η πρώτη Ελληνίδα σκοπευτής που κέρδισε χρυσό μετά από 120 χρόνια. Κατέκτησε, επίσης, το χάλκινο μετάλλιο στο αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων, εξασφαλίζοντας άλλο ένα ρεκόρ για αθλήτρια από την Ελλάδα.

Η Κορακάκη επέλεξε να κάνει ένα ολυμπιακό τατουάζ και το έτος "2016" στο χέρι της μετά τη νίκη της, γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το τατουάζ «δεν πόνεσε τόσο πολύ όσο πόνεσαν τα τέσσερα χρόνια σκληρής δουλειάς».

Η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που ξεκινά την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Η 12η Μαρτίου 2020 ήταν άλλη μια ιστορική ημερομηνία στη ζωή της Άννας. Επιλέχθηκε να είναι η πρώτη λαμπαδηδρόμος ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020. Η αθλήτρια είχε καθοριστικό ρόλο στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, και έγινε η πρώτη γυναίκα που ξεκίνησε μια Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, πριν περάσει τη φλόγα στη Μιζούκι Νογκούτσι για το ταξίδι στην Ιαπωνία.

«Ήταν μεγάλη τιμή για μένα, μια αξέχαστη εμπειρία, μια στιγμή που θα θυμάμαι για πάντα» είπε η Κορακάκη.

Σημαιοφόρος στην τελετή έναρξης του Τόκιο 2020

Η δις Ολυμπιονίκης του Ρίο επιλέχθηκε να μεταφέρει τη σημαία της χώρας της στην Τελετή έναρξης των Αγώνων του Τόκιο 2020, το 2021, μαζί με τον επίσης Ολυμπιονίκη Λευτέρη Πετρούνια.

Η Ελληνίδα σταρ βρέθηκε στους τελικούς και στα δύο αγωνίσματά της στο Τόκιο και τερμάτισε έκτη.

Η ίδια αργότερα αποκάλυψε ότι είχε πέσει θύμα παρενόχλησης και ότι η απόδοση και η ψυχική της υγεία είχαν επηρεαστεί επί σειρά ετών εξαιτίας ενός ατόμου, το οποίο, όπως είπε, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης.

Μια δεμένη οικογένεια

Η Άννα Κορακάκη γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1996 στη Θεσσαλονίκη αλλά ζει και προπονείται στη Δράμα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι επέλεξε να ασχοληθεί με τη σκοποβολή δεδομένου ότι αυτό ήταν το άθλημα στο οποίο διέπρεψε ο πατέρας της, Τάσος Κορακάκης. Ο μπαμπάς παραμένει έμπνευση για την κόρη του μέχρι σήμερα, συνδυάζοντας το ρόλο του γονέα με αυτόν του προπονητή.

Εκτός από τους Ολυμπιακούς και Παγκόσμιους τίτλους την έχει βοηθήσει να εμπνευστεί για πολλά παγκόσμια ρεκόρ, όπως το να πετύχει 588/600 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της ISSF στο Τσανγκγουόν της Νότιας Κορέας τον Ιούλιο του 2022. Έχει, ωστόσο, καταγράψει βαθμολογία 594 στην προπόνηση.

Η Άννα έχει έναν μικρότερο αδελφό, τον Διονύση Κορακάκη, ο οποίος ασχολείται επίσης με τη σκοποβολή ενώ την περασμένη σεζόν αγωνίστηκαν και μαζί στο μεικτό, με τον οποίο μάλιστα κέρδισαν μαζί και μετάλλια.

Η καλύτερη φίλη και η αγάπη για τα σκυλιά

Σε ένα story στο Instagram Q&A, πριν από λίγο καιρό, η Κορακάκη δήλωσε ότι η Σέρβα σκοπεύτρια Ζοράνα Αρούνοβιτς είναι η καλύτερη φίλη της για πάντα (BFF).

Αλλά υπάρχει και κάποιος άλλος που διεκδικεί τώρα αυτή τη θέση στην καρδιά της Κορακάκη - ένας σκύλος που ονομάζεται Μπύρα. Η φιλόζωη σκοπεύτρια έχει δημιουργήσει μάλιστα για το κατοικίδιό της τον δικό του λογαριασμό στο Instagram.

Η Κορακάκη αναφέρει επίσης ως χόμπι της στο επίσημο προφίλ της στην ιστοσελίδα της ISSF «να ακούει μουσική, να χορεύει, να πηγαίνει στην παραλία».

Ένας ευγενικός και χαμογελαστός άνθρωπος, που δεν κρύβεται ποτέ πίσω από δικαιολογίες και προσπαθεί κάθε φορά για το καλύτερο δυνατό. Που αγαπά πραγματικά τον αθλητισμό.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]