Αριάρν Τίτμους: Αλλάζει πλάνο για να γράψει ιστορία στα 400μ ελεύθερο

Αριάρν Τίτμους: Αλλάζει πλάνο για να γράψει ιστορία στα 400μ ελεύθερο

Πηνελόπη Γκιώνη

Την αλλαγή που θα την κάνει τη μόλις δεύτερη κολυμβήτρια στην ιστορία του αθλήματος που υπερασπίζεται τον Ολυμπιακό της τίτλο στα 400μ ελεύθερο. Η Αριάρν Τίτμους είναι πανέτοιμη να γράψει ιστορία.

Η ταχύτερη αθλήτρια των 400μ ελεύθερο, από την Αυστραλία, για να πετύχει το ιστορικό επίτευγμα που επιθυμεί χρειάζεται να κάνει αλλαγές. Η Αριάρν Τίτμους αποκάλυψε πω θα αλλάξει το πλάνο της για το αγώνισμα ώστε να μπορέσει να έχει αυτό το twist που θα την κάνει να ξεχωρίσει ακόμη περισσότερο.

Όσοι παρακολούθησαν Ολυμπιακούς Αγώνες, σίγουρα θα θυμούνται ακόμη τη σούπερ γρήγορη κούρσα της στα 400μ ελεύθερο που της χάρισε το χρυσό Ολυμπιακό αλλά και το Παγκόσμιο ρεκόρ όπως και το viral βιντεο με τον προπονητή της Ντιν Μπόξαλ, που έτρεχε δίπλα από την πισίνα όσο εκείνη κολυμπούσε προς το ρεκόρ.

H δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης, σε 200μ και 400μ ελεύθερο, και αργυρή στα 800μ του Τόκιο 2021 θέλει να είναι 100% έτοιμη για τον αγώνα της ζωής της, στο Παρίσι 2024 και να προσθέσει ακόμη περισσότερους τίτλους δίπλα στο όνομά της.

Τη χρονιά που πέρασε η 22χρονη κολυμβήτρια από την Αυστραλία δεν αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, βάζοντας μία άνω παύλα στην αγωνιστική της πορεία. Κατέβηκε στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, σάρωσε τα μετάλλια και μετά έκανε ένα διάλειμμα. Τώρα ετοιμάζεται να επιστρέψει στις πισίνες:

«Όταν άρχισα να δημιουργώ τα αγωνιστικά μου σχέδια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες χρόνια πριν, μάθαινα να είμαι μια ατρόμητη δρομέας» δήλωσε η Τίτμους στο συγκεντρωμένο πλήθος των μέσων ενημέρωσης που παρακολουθούσε μια ανοιχτή προπόνηση στο Gold Coast Aquatic Centre, στο Σάουθπορτ. «Το έκανα αυτό από νεαρή ηλικία και η πλάτη μου έπεσε επειδή εξασκούνταν να πηγαίνω δυνατά. Αλλά το να φτιάξω έναν αγώνα όπου εξακολουθούσα να πηγαίνω γρήγορα και ήμουν σε θέση να διατηρήσω τον εαυτό μου, ειδικά το να επιστρέφω στα τελευταία 50 μέτρα μου έδωσε την αυτοπεποίθηση ότι θα μπορούσα να εκτελέσω αυτό το σχέδιο στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά σίγουρα πιστεύω ότι θα πρέπει να αλλάξω λίγο αυτό το αγωνιστικό σχέδιο για τους επόμενους Ολυμπιακούς, γιατί δεν μπορείς να κάνεις πάντα το ίδιο πράγμα. Πρέπει να βρεις νέους τρόπους για να γίνεις ταχύτερος και καλύτερος. Πολλοί άνθρωποι υιοθετούν ένα αγωνιστικό πλάνο που λειτουργεί. Η Κέιτι (Λεντέκι) έδωσε τον τόνο γι' αυτό και νομίζω ότι πολλοί νεότεροι κολυμβητές και συμπεριλαμβανομένης της Σάμερ (Μάκιντος) το κάνουν επίσης».

«Πνευματικά βρίσκομαι ήδη στο Παρίσι, θέλω να νιώσω όσο πιο γρήγορη μπορώ»

Τα σχέδιά της δουλεύει πρωί, μεσημέρι και βράδυ καθώς η κολύμβηση γίνεται και πάλι προτεραιότητά της μετά το διάλειμμα που έκανε, μακριά από την πισίνα, που την έκανε να συμμετέχει σε πλήθος εκδηλώσεων και εκδηλώσεων μετά τη συγκομιδή τεσσάρων χρυσών μεταλλίων στους περσινούς Κοινοπολιτειακούς Αγώνες: «Όλες οι κοινωνικές υποχρεώσεις θα μπουν σε δεύτερη μοίρα, ξέρω ότι αν συνεχίσω να κάνω τέτοια πράγματα, τότε ξέρω ότι δεν πρόκειται να κερδίσω στο Παρίσι», δήλωσε η Τίτμους, η οποία έχει ως άμεσο στόχο της το πρωτάθλημα Αυστραλίας τον Απρίλιο, τα trials για το Παγκόσμιο του Ιούνιο και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Φουκουόκα τον Ιούλιο: «Το έβγαλα όλο αυτό από μέσα μου, διασκέδασα πολύ αλλά η κολύμβηση είναι σίγουρα η νούμερο ένα προτεραιότητά μου τώρα».

«Ξέρω ότι αυτή τη στιγμή δεν είμαι εκεί που πρέπει να είμαι για να κερδίσω ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα... Αν ήμουν τώρα, τότε δεν θα πήγαινε καλά το σχέδιο. Το χρειάζομαι για να είμαι στα trials και μετά τον Ιούλιο στο Παγκόσμιο. Πνευματικά βρίσκομαι ήδη εκεί, είμαι έτοιμη να δουλέψω και θέλω να νιώσω όσο πιο γρήγορη μπορώ και πάλι».

ariarne titmus

Στην επιστροφή της η Τίτμους θα πέσει κατευθείαν στα βαθιά και θα αντιμετωπίσει τα... πιράνχας. Μαζί με την Κέιτι Λεντέκι και τη Σάμερ Μάκιντος, οι τρεις τους είναι οι ταχύτερες 400άρες στο ελεύθερο και η μεταξύ τους κούρσα αναμένεται να είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακή. Οι τρεις τους λογικά θα συναντηθούν στο ερχόμενο Παγκόσμιο του καλοκαιριού: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που προηγείται των Ολυμπιακών Αγώνων και είναι το πιο σημαντικό μίτινγκ εκτός από τους Ολυμπιακούς, m;esa στον Ολυμπιακό κύκλο. Ψυχολογικά είναι πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο για να σου δώσει αυτή την ώθηση αυτοπεποίθησης που ξέρεις ότι βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο και στο σωστό μονοπάτι και ότι παρακολουθείς καλά για να αποδώσεις σε 12 μήνες. Έχω να αγωνιστώ με την Κέιτι (Λεντέκι) από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οπότε είμαι ενθουσιασμένη που θα έχω μια «καυτή» κούρσα σε ένα αγώνισμα στα 400μ ελεύθερο που θα έχει φοβερές συμμετοχές. Δεν νομίζω ότι έχουμε δει ποτέ τρεις γυναίκες ταυτόχρονα να κολυμπούν κάτω από τέσσερα λεπτά, οπότε νομίζω ότι είναι συναρπαστικό για τους φίλους της κολύμβησης και της κολύμβησης σε όλο τον κόσμο γενικότερα να μπορούν να ζήσουν αυτή την ανταγωνιστικότητα και αισθάνομαι πολύ τυχερή και περήφανη που είμαι μέρος της ιστορίας στα αγωνίσματα ελεύθερου των γυναικών».

Αλλά στο τέλος όλα αφορούν το Παρίσι 2024. «Ό,τι σκέφτομαι τώρα είναι το Παρίσι. Αυτός είναι ο κύριος στόχος, ό,τι κάνω τώρα είναι για να εξασφαλίσω ότι θα αποδώσω στο Παρίσι, οπότε η καλή εμφάνιση στο Παγκόσμιο θα με βάλει σε καλή θέση για να αποδώσω το 2024. Και άρχισα να σκέφτομαι το Παρίσι (ξανά) το 2021. Αυτό δεν είναι κάτι που σκέφτεσαι τη χρονιά του, αλλιώς δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσεις. Οπότε καταρτίζεις ένα τεράστιο σχέδιο και ένα χρονοδιάγραμμα. Όλα όσα κάνω φέτος είναι με την ελπίδα ότι θα με προετοιμάσουν ώστε να είμαι στην καλύτερη δυνατή θέση για να κερδίσω το 2024».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]