ηρηε

Το next big thing της κολύμβησης ονομάζεται Μόλι Ο' Κάλαχαν

Πηνελόπη Γκιώνη

Σε μερικές μέρες ξεκινά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα 25άρας πισίνας στη Μελβούρνη και όπως σε κάθε διοργάνωση οι Αυστραλές πρωταθλήτριες ετοιμάζονται να εντυπωσιάσουν και να τιμήσουν την παράδοσή τους στο άθλημα. Η 18χρονη Μόλι Ο' Κάλαχαν είναι μέρος μίας σούπερ ομάδας και ανυπομονεί να πρωταγωνιστήσει.

Η κολύμβηση στην Αυστραλία είναι ίσως το εθνικό άθλημα αφού, αν ψάξει κανείς, είναι πολύ δύσκολο να βρει διοργάνωση κολύμβησης χωρίς Αυστραλούς στα βάθρα των νκητών. Οι ίδιοι έχουν καταφέρει να κάνουν ένα ουσιαστικά ατομικό άθλημα, σχεδόν ομαδικό αφού οι ομάδες σκυταλοδρομιών τους έχουν εξαιρετικά ποσοστά νίκης και αποτελούν πάντα τα φαβορί. Ειδικά στις γυναίκες, η σκυταλοδρομία 4Χ100μ ελεύθερο αποτελεί μεγάλο κομμάτι της κολυμβητικής τους παράδοσης και είναι τιμή για όσες αθλήτριες καταφέρνουν να γίνουν μέρος της αφού μάλιστα αθλήτριες έχουν αλλάξει στυλ κολύμβησης για να γίνουν μέρος της.

Η νεαρή Μόλι Ο' Κάλαχαν είναι ένα από τα νέα μέλη της ομάδας και με απίστευτο ενθουσιασμό, διάθεση αλλά και λίγο... φόβο ετοιμάζεται να αγωνιστεί μπροστά από το κοινό της χώρας της στο ερχόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα 25άρας πισίνας μαζί με μία από τις πιο πετυχημένες ομάδες του έθνους τους.

Η Ο' Κάλαχαν είχε ξεκινήσει κολύμβηση όταν ήταν 4 ετών και τρία χρόνια αργότερα ξεκίνησε τους αγώνες. Δεν άργησε να δείξει το ταλέντο της αφού από μικρή έκανε yrghσυχνά ρεκόρ. Προπονούνταν σε έναν μικρό σύλλογο που ονομάζεται Waterworx στα περίχωρα του Μπρίσμπεϊν, όπου και διέμενε. Ως κολυμβήτρια ηλικιακών κατηγοριών είχε δείξει τεράστιες δυνατότητες στο ύπτιο. Σε ηλικία 15 ετών, στις αρχές του 2019, μετακόμισε στο Σέιν Πίτερς Γουέστερν, λίγο πιο πάνω στο Μπρίσμπεϊν, όπου ο κορυφαίος προπονητής Ντιν Μπόξαλ πήρε τη νεαρή έφηβη στο γκρουπ υψηλών επιδόσεων που γρήγορα έγινε ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Το ιδιαίτερο στυλ του Μπόξαλ, που έκανε όλο το κοινό να γελάσει και να χαρεί μαζί του όσο η αθλήτριά του Αριάνε Τίτμους έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν αυτό που έδωσε στην Ο' Κάλαχαν λίγη αυτοπεποίθηση για να μη φοβηθεί τα «μεγάλα ψάρια».

Η Ο' Κάλαχαν πήγαινε από μια ομάδα συλλόγου γεμάτη με συνομήλικούς της σε μία ομάδα που μοιραζόταν τους διαδρόμους της πισίνας με τα γνωστά αστέρια του αθλήματος Αριάνε Τίτμους και Μιτς Λάρκιν: «Ήταν διαφορετικά στυλ προπόνησης και ήταν μια αλλαγή στο να κάνεις πιο υψηλής έντασης προπόνηση και διαφορετικά σετ, πιο δομημένα για σένα. Νομίζω ότι ήταν δύσκολο για την αρχική μετάβαση, αλλά είναι κάτι στο οποίο πρέπει να προσαρμοστείς με την πάροδο του χρόνου, επειδή υπήρχαν πράγματα που δεν έκανα ποτέ πριν, όπως γυμναστήριο και ποδήλατο, και η δομή των προπονήσεων ήταν πολύ διαφορετική από αυτή που έκανα στον προηγούμενο σύλλογό μου. Δυσκολεύτηκα με αυτό, και δεν θα πω ψέματα, τους πρώτους μήνες το μισούσα επειδή έπρεπε να αλλάξω σχολεία και συλλόγους. Απλά δεν το απολάμβανα γιατί ήταν δύσκολο και ήμουν αρκετά νέα και τα άλλα παιδιά ήταν μεγαλύτερα, οπότε μου ήταν λίγο δύσκολο να κατασταλάξω στην ομάδα».

Προς το τέλος του 2019, ωστόσο, άρχισε ήδη να βλέπει την κίνηση αυτή να αποδίδει καρπούς, όταν τερμάτισε τρεις φορές τέταρτη σε τρία ατομικά αγωνίσματα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης της Βουδαπέστης στα 100μ ελεύθερο καθώς και στα 50μ και 100μ ύπτιο. Αν και η πρώτη της διεθνής συνάντηση για την Αυστραλία ήταν «τρομακτική», άναψε τη σπίθα ότι μια μέρα θα μπορούσε να εκπροσωπήσει τα πράσινα και χρυσά χρώματα του έθνους της στην υψηλότερη κατηγορία και για την Ο' Κάλαχαν αυτή η ευκαιρία ήρθε πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Η ευκαιρία της χτύπησε την πόρτα

Η Ο' Κάλαχαν ξεπέρασε τις δυσκολίες, έβαλε το ταλέντο της μπροστά, εκμεταλλεύτηκε όλο τον επιπλέον χρόνο προετοιμασίας και ρούφηξε σα σφουγγάρι όλα όσα έβλεπε/άκουγε γύρω της από το νέο της γκρουπ και κατάφερε να μπει στην Ολυμπιακή ομάδα για το Τόκιο 2020. Εκεί αγωνίστηκε και στις τρεις ομάδες σκυταλοδρομίες της Αυστραλίας (4Χ100μ ελεύθερο, 4Χ100μ μεικτή και 4Χ200μ ελεύθερο) στους προκριματικούς και μαζί με τις ομάδες κέρδισε τρία Ολυμπιακά μετάλλια (δύο χρυσά, ένα χάλκινο). Παρ’ όλο που δεν αγωνίστηκε κάτω από τα λαμπερά φώτα ενός Ολυμπιακού τελικού, η συμμετοχή της στους Αγώνες την άφησε να θέλει περισσότερα. Έκατσε στις κερκίδες και παρακολούθησε μερικά από τα είδωλά της, όπως η Έμα Μακιουάν, η Κάιλι Μακίον και οι Κέιτ και Μπρόντε Κάμπελ να εξασφαλίζουν χρυσά μετάλλια στις σκυταλοδρομίες. Υπήρξε απογοήτευση που δεν μπόρεσε να σταθεί εκεί στο βάθρο μαζί τους αλλά της άφησε την αποφασιστικότητα να συμμετάσχει το 2022.

Το 2022 απογειώθηκε

Αφού προκρίθηκε σε τέσσερα ατομικά αγωνίσματα από τα trials στην Αδελαΐδα, η Ο' Κάλαχαν μπήκε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ως φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στα 100μ ελεύθερο. Με τις χρυσές Ολυμπιονίκες Έμα Μακιουάν και Κέιτ Κάμπελ να επιλέγουν να μην συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο μετά από μια εξαντλητική παρατεταμένη Ολυμπιακή προετοιμασία για το Τόκιο 2020, αυτό άφησε την Ο' Κάλαχαν ως το αστέρι για τις σκυταλοδρομίες της Αυστραλίας. Το 2021 δεν είχε καμία πίεση να κολυμπήσει στις σκυταλοδρομίες στις προκριματικές σειρές και το 2022, ξαφνικά, της ζητήθηκε να συμμετάσχει σε τέσσερις σκυταλοδρομίες τελικών, ξεκινώντας με την πολύ σημαντική 4Χ100μ ελεύθερο. Ο απολογισμός της; Έξι μετάλλια, τρία χρυσά και τρία αργυρά, τα δύο σε ατομικά αγωνίσματα συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου τίτλου στα 100μ ελεύθερο. Η συγκομιδή μεταλλίων είχε ξεκινήσει και φαίνεται πως δεν θα κοιτάξει ποτέ ξανά πίσω της.

Ένα αστέρι γεννήθηκε

Μετά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ακολούθησε το ντεμπούτο στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες της Αγγλίας, όπου κέρδισε άλλο ένα χρυσό στα 100μ ελεύθερο αλλά αυτή τη φορά κατατροπώνοντας την εν ενεργεία Ολυμπιονίκη Μακιουάν. Στα 200μ ελεύθερο «πίεσε» μια άλλη Ολυμπιονίκη την Αριάνε Τίτμους, όσο μπορούσε μέχρι τέλους όμως η Τίτμους κέρδισε το χρυσό σε 1:53.89 με την Ο' Κάλαχαν να παίρνει το ασημένιο. Και οι δύο ήταν ταχύτερες από τον νικητήριο χρόνο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα: «Νομίζω ότι αφού αγωνίστηκα πρώτα το Παγκόσμιο με έκανε πιο άνετη για να κάνω τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες. Στο Παγκόσμιο φρίκαρα λίγο. Θα έλεγα ότι είχα κάποιες καταπληκτικές κούρσες και κάποιες όχι τόσο καλές ήταν ένα είδος μείγματος, αλλά νομίζω ότι ήταν ωραίο να ξεκινήσω και να μάθω και να συνηθίσω και ήταν ακριβώς αυτό. Ακόμη και στα trials το ένιωσα αμέσως επειδή η Έμμα και η Κέιτ δεν ήταν εκεί, με έκανε να νιώθω λίγο φοβισμένη επειδή έπρεπε να ανταποκριθώ στην κληρονομιά των κοριτσιών για να βοηθήσω την Αυστραλία στα 100 ελεύθερο». Η πίεση ήταν εκεί, έχοντας αναλάβει ένα μεγάλο φορτίο αγώνων τόσο στο Παγκόσμιο όσο και στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες αλλά η ίδια απέδωσε καλά κάτω από τα φώτα, ακόμη και όταν μπορεί να πίστευε ότι δεν θα μπορούσε.Τώρα που έδειξε τα πραγματικά της χαρακτηριστικά σε διεθνές επίπεδο δύο φορές μέσα σε ένα χρόνο, ξαφνικά η Ο’ Κάλαχαν είναι το επόμενο πρόσωπο της αυστραλιανής ομάδας ενόψει του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2023 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Το 2019, σε ηλικία 15 ετών βρισκόταν μόλις στην 78η θέση στον κόσμο στα 100μ. ελεύθερο. Το 2021 ήταν στην πέμπτη και το 2022 ήταν στην πρώτη.

tyy

Η ιστορία δεν της διαφεύγει, ειδικά όταν βρίσκεται σε μια σκυταλοδρομία με τη Μακιουάν: «Είναι αρκετά επικό, για να είμαι ειλικρινής».

Επόμενος στόχος για την Ο’ Κάλαχαν είναι το 16ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης σε 25άρα πισίνα στη Μελβούρνη, όπου θα στρέψει το ενδιαφέρον της στα 50μ και 100μ ύπτιο αλλά σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί και στις σκυταλοδρομίες. Θα είναι η πρώτη της μεγάλη διεθνής διοργάνωση στην Αυστραλία. Η Ο’ Κάλαχαν έκανε ένα μεγάλο διάλειμμα μετά το Duel in the Pool τον Αύγουστο, καθώς υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στη μύτη της για να αποκαταστήσει το αποκλίνον διάφραγμα και ανάρρωσε από κάποιες ασθένειες. Η προετοιμασία της για τη Μελβούρνη δεν ξεκίνησε ακόμη μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αλλά θα είναι ένα από τα φαβορί του αυστραλιανού κοινού, που θα έρθει να δει τα δελφίνια του σε μια μεγάλη διεθνή συνάντηση για πρώτη φορά μετά τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες του 2018. «Είμαστε τόσο συνηθισμένοι να ταξιδεύουμε σε άλλες χώρες για να αγωνιστούμε διεθνώς και αυτή τη φορά θα γίνει μπροστά στο κοινό της χώρας μας, κάτι που είναι πραγματικά συναρπαστικό».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]