Η Τζέσικα Σπρίνγκστιν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο
09/03/2022
ΙΠΠΑΣΙΑ

Τζέσικα Σπρίνγκστιν: Η «Hungry Heart» της ροκ αμαζόνας δεν χόρτασε στο Τόκιο

Κωνσταντίνος Κωλαΐτης

«Δεν υπάρχει καλύτερη στην πίστα. Έχει την καρδιά μιας μπαλαρίνας». Καβαλάρισσα της μοίρας της, με το ασημένιο μετάλλιο του Τόκιο να αστράφτει, η Τζέσικα Σπρίνγκστιν μοιάζει να ερμηνεύει στην πράξη τους στίχους του θρυλικού μπαμπά της, Μπρους.

Καθισμένη στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, στον γυρισμό από τον πρώτο της αγώνα, η μικρή Τζέσικα δεν αρθρώνει λέξη. Μόνο σιγομουρμουρίζει. Η μητέρα της, Πάτι και ο πατέρας της Μπρους, της λένε πόσο καλά τα πήγε και πόσο περήφανοι είναι για εκείνη, μετά την 6η θέση που κατέκτησε στον αγώνα επίδειξης του Meadowlands στο ανατολικό Νιου Τζέρσεϊ. Ο μονότονος θόρυβος του κινητήρα ξαφνικά διακόπτεται από δύο διαδοχικές ερωτήσεις.

«Πώς το λένε το κορίτσι που κέρδισε;». «Τι έκανε για να κερδίσει;».

Η Τζέσικα Σπρίνγκστιν είχε από μικρή αυτό που ο μπαμπάς της τραγουδούσε στο ξεκίνημα του πρώτου ("The River") από τα εννέα άλμπουμ του που κατέκτησαν την κορυφή του Billboard chart. Την «πεινασμένη καρδιά». Η μονάκριβη κόρη του εμβληματικού σταρ της rock-and-roll σκηνής, Μπρους Σπρίνγκστιν και της Πάτι Σκάλφα γεννήθηκε ανταγωνιστική και γεννήθηκε για να ιππεύει. Ίσως, όμως, ακόμα κι εκείνο το πεισματάρικο κορίτσι που καθόταν αμίλητο στην πίσω θέση του αυτοκινήτου να μην μπορούσε να φανταστεί πως θα κέρδιζε ολυμπιακό μετάλλιο πριν κλείσει τα 30 της χρόνια.

Οι γονείς της αποφάσισαν να μετακομίσουν στα προάστια του Νιου Τζέρσεϊ, ώστε τα παιδιά τους να ζήσουν μακριά από τα φώτα των παπαράτζι του Λος Άντζελες. Έτσι, η γεννημένη την προπαραμονή Πρωτοχρονιάς του 1991, Τζέσικα, βρέθηκε να ιππεύει από πολύ μικρή ηλικία στην οικογενειακή φάρμα των 300 στρεμμάτων και απέκτησε το δικό της πόνι σε ηλικία έξι ετών.

Η ιππασία κατέχει ξεχωριστή θέση μεταξύ των ολυμπιακών αθλημάτων. Είναι το μοναδικό στο οποίο συμμετέχουν ζώα, ως ισότιμοι αθλητές με τους αναβάτες τους. Άνδρες και γυναίκες διαγωνίζονται στις ίδιες κατηγορίες, συνιστώντας την εξαίρεση στον φυλετικό διαχωρισμό που επικρατεί στα υπόλοιπα αθλήματα των Αγώνων. Η μικρή το δέμας, αλλά με περίσσια αποφασιστικότητα και στοχοπροσήλωση, Τζέσικα Σπρίνγκστιν διάλεξε το άθλημα, αφού πρώτα το άθλημα διάλεξε την ίδια.

Από τις κατηγορίες του ντρεσάζ, του ιππικού τριάθλου και της υπερπήδησης εμποδίων, εντάχθηκε στην τελευταία. Ενδιάμεσα στην πορεία πρωταθλητισμού που διένυσε, ασχολήθηκε και με το μόντελινγκ, φτάνοντας να εκπροσωπεί την ιππασία μέσω του οίκου Gucci. Πάντοτε η καρδιά της, όμως, χτυπούσε για τα άλογα. Για το επόμενο άλμα, για την επόμενη πρόκληση. Μετά από εθνικούς τίτλους σε show επιδείξεων, τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται με τον Δον Ζουάν, 13χρονο επιβήτορα από το Donkhoeve της Ολλανδίας. Μαζί προκρίθηκαν στο Τόκιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκεί που η Τζέσικα πίστευε πως ήταν πιθανότερο να συμμετάσχει το 2024.

Στο ατομικό αγώνισμα έμεινε εκτός τελικού. Το penalty που υπέστη στο τελευταίο από τα 14 άλματα, στη μοναδική της ασυγχρόνιστη ενέργεια με τον Δον Ζουάν της στοίχισε για μία θέση, αφού κατετάγη 31η και προκρίνονταν οι 30 από τους 50 ιππείς και αμαζόνες. Το ταξίδι στην ιαπωνική πρωτεύουσα, όμως, συνοδεύτηκε τελικά με ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

Ως το νεότερο μέλος της ολυμπιακής ομάδας ιππασίας των ΗΠΑ, η Τζέσικα Σπρινγκστιν κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό αγώνισμα των εμποδίων. Για τα δεδομένα του αθλήματος, το πέτυχε σε εξαιρετικά νεαρή ηλικία. Η μέντορας κι αρχηγός της ολυμπιακής ομάδας, Λάουρα Κρότ είναι 56 ετών, ο έτερος συμπαίκτης της, Μακλέιν Γουόρντ, 46.

Το μετάλλιο στο Τόκιο ήταν μόνο η αρχή. Όπως λέει κι ο διάσημος μπαμπάς της, ήταν οι προσπάθειες μιας διαδρομής 13 ετών που καρποφόρησαν μέσα σε ενάμισι λεπτό.

«Όταν έχεις πάει σε τόσους αγώνες χρόνο με τον χρόνο, συνειδητοποιείς πόσο δύσκολο είναι αυτό το κατόρθωμα. Συνειδητοποιείς επίσης πόσο καλοί είναι οι άλλοι αναβάτες και πόσο έχουν δουλέψει. Βλέπεις να καρποφορούν 13 χρόνια επαγγελματικής ιππασίας μέσα σε ένα λεπτό και 30 δευτερόλεπτα. Αυτό είναι ένα σκληρό μάθημα στη ζωή. Οι μουσικοί μπορούν πάντα να τραγουδήσουν ξανά, οι ιππείς, όμως, έχουν μόνο μία ευκαιρία».

Και η Τζέσικα Σπρίνγκστιν την άρπαξε από τα γκέμια.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]