Αλεξάντρα Μπούρκχαρντ: Η Γερμανίδα... double agent με παρουσία σε Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς μέσα σε έξι μήνες!
07/03/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Αλεξάντρα Μπούρκχαρντ: Η Γερμανίδα... double agent με παρουσία σε Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς μέσα σε έξι μήνες!

Νίκος Κικίδης

Στίβος το καλοκαίρι, μπόμπσλεϊ το χειμώνα! Η αθλήτρια - φαινόμενο, Αλεξάντρα Μπούρκχαρντ, κατάφερε να τα συνδυάσει και τα δυο με συμμετοχή σε Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μέσα μόλις σε έξι μήνες.

Αύγουστος του 2021, κατακαλόκαιρο με τις θερμοκρασίες να βράζουν την πόλη του Τόκιο. Μια Γερμανίδα αθλήτρια παίρνει θέση στη μάχη για λογαριασμό της ομάδας στίβου. Η ιστορία σημείωσε παρουσία στα ημιτελικά των 100 μέτρων, ενώ στη σκυταλοδρομία 4Χ100 άγγιξε το βάθρο, καθώς κατάφερε να τερματίσει στην πέμπτη θέση. Έξι μήνες αργότερα, τα πάντα είναι διαφορετικά. Το κλίμα, η πόλη, ο καιρός, το άθλημα. Ένα πράγμα όμως παραμένει αναλλοίωτο. Η Αλεξάντρα Μπούρκχαρντ βρίσκεται και πάλι σε Ολυμπιάδα, ακόμα κι αν αυτή τη φορά το παιχνίδι και οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές! Βλέπετε, η αθλήτρια του στίβου αποφάσισε προς στιγμήν να αλλάξει... καριέρα και να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Να αφήσει δηλαδή για λίγο στην άκρη τη ζέστη και το τρέξιμο και να πιάσει για πρώτη φορά έλκηθρο στον πάγο.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η Γερμανίδα δηλώνει συμμετοχή στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο, αλλά αυτή τη φορά για την ομάδα μπόμπσλεϊ (αγωνιστικό έλκηθρο). «Υπήρχε αυτή η ευκαιρία στην Κίνα, ήθελα να τη δοκιμάσω και να που βρίσκομαι τώρα» εξομολογείται η ίδια για αυτή τη νέα της περιπέτεια, η οποία βέβαια δεν θα μπορούσε να είχε εμφανιστεί, δίχως την αδιάκοπη επιμονή της γερμανικής ομοσπονδίας μπόμπσλεϊ: «Η αλήθεια είναι πως με ήθελαν εδώ και πολύ καιρό. Είμαι πολύ ψηλή και γρήγορη, αλλά επιθυμούσα πρώτα να δώσω βαρύτητα στο κανονικό μου άθλημα προτού δοκιμάσω μια νέα εμπειρία».

Μια εμπειρία βέβαια που, όπως αποκαλύπτει η ίδια, ήταν τρομακτική στην αρχή, αλλά παράλληλα θεμελίωσε τον απόλυτο στόχο: Να μπει στην Ολυμπιακή ομάδα και παράλληλα στο κλειστό κλαμπ αθλητών που έχουν αγωνιστεί σε Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες με απόσταση μόλις μερικών μηνών. «Ο σκοπός ήταν πάντοτε να βρεθώ στους Ολυμπιακούς. Ήξερα ότι ήμουν αξιοπρεπής, αλλά έπρεπε να δουλέψω ακόμα περισσότερο» είναι ο μόνιμος ισχυρισμός της όταν καλείται να εξηγήσει τους λόγους αυτής της πρωτοφανούς απόφασης.

Εκείνη ωστόσο είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή στο μυαλό της πως μετά τους Ολυμπιακούς στο Τόκιο, σειρά είχε ένα μετάλλιο με την ομάδα του αγωνιστικού ελκήθρου! Και στις 17 Φεβρουαρίου μπορούσε πλέον να βροντοφωνάξει πως είχε εκπληρώσει τον στόχο της. Παρέα με την Μαριάνα Γιαμάνκα κατάφερε να βρεθεί στη δεύτερη θέση του βάθρου, κρατώντας το ασημένιο μετάλλιο. Μια ασύγκριτη επιτυχία που αποτέλεσε ουσιαστικά το επιστέγασμα μιας απίθανης κούρσας με αφετηρία το 2020 και τα μαθήματα Crossfit για να ξεπεράσει μια για πάντα τους αλλεπάλληλους τραυματισμούς. Ακολούθησε το πρώτο παράσημο με την ανάδειξή της ως πρωταθλήτρια Γερμανίας στα 100 και 200 μέτρα και έπειτα η απόλυτη εκτόξευση μέσα από τη σύμπτυξη δυο κόσμων σε διαφορετικούς Ολυμπιακούς.

Αυτό το ανατρεπτικό ταξίδι πάντως πιθανότατα έφτασε στο τέλος του. Όπως είχε ξεκαθαρίσει πριν από την τελετή έναρξης, μετά το τέλος των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων θα εγκαταλείψει μια και καλή το έλκηθρο για να αφοσιωθεί πλήρως στον κλασικό αθλητισμό, με νέο, ανανεωμένο στόχο την τέταρτη της συμμετοχή σε Ολυμπιάδα. Πιθανότατα, βέβαια να υπάρχουν και ψήγματα κορεσμού πίσω από αυτήν την απόφαση. Σημάδια κόπωσης και κλονισμού έπειτα από δυο τεράστιες επιτυχίες πάνω σε τελείως διαφορετικά αθλήματα. Πιθανότατα να την είχε κουράσει η υιοθέτηση μια διττής προσωπικότητας, αυτή η αέναη αναζήτηση της αθλητικής και σωματικής ισορροπίας. Όπως το είχε εξηγήσει άλλωστε καλύτερα και η ίδια: «Μερικές φορές νιώθω σαν διπλός πράκτορας, έχω δυο ζωές να χειριστώ...».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]