Rebeca Andrade

Ρεμπέκα Αντράντε: Από τον εφιάλτη του χειρουργείου, στην κορυφή του κόσμου

Μαριλένα Καλόπλαστου

Χρειάστηκε να περάσει την πόρτα του χειρουργείου έχοντας διαλύσει τρίτη φορά τον πρόσθιο χιαστό της σύνδεσμο, 40 ημέρες πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων δεν ήξερε αν θα δώσει το παρών, κι όμως έγινε η πρώτη Βραζιλιάνα «Ολυμπιονίκης» που ανεβαίνει στο βάθρο των νικητών στην ενόργανη γυμναστική.

Το χειροκρότημα ξεκίνησε μόλις η Ρεμπέκα Αντράντε μπήκε στην μικτή ζώνη. Είχε μόλις κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό. Είχε γίνει η πρώτη Βραζιλιάνα Ολυμπιονίκης που ανεβαίνει στο βάθρο. Τα Μέσα της χώρας της δεν μπορούσαν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους για αυτό που είχε πετύχει. Ακόμα και με τη προστατευτική μάσκα στο πρόσωπό της φαινόταν στα μάτια της ότι χαμογελά. Απάντησε με υπομονή σε κάθε ερώτηση. Μια αόρατη κλωστή είχε πλέξει με χαρά κι ενθουσιασμό τα λόγια της. «Είμαι πολύ χαρούμενη, ήλπιζα γι αυτή την στιγμή, έχω προπονηθεί και δουλέψει πολύ σκληρά. Δεν έχω λόγια να περιγράψω πώς νιώθω, ούτε την αίσθηση ότι έχω το ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο στον λαιμό μου», δήλωσε μεταξύ άλλων η 22χρονη αθλήτρια.

Ο μακρύς δρόμος ως την Ολυμπιακή δόξα

Έκοψε τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο για τρίτη φορά στην καριέρα της στο Πρωτάθλημα Βραζιλίας το 2019. Έμεινε εκτός δράσης το υπόλοιπο της σεζόν, συμπεριλαμβανομένου και του παγκόσμιου πρωταθλήματος, καθώς υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση κι αποθεραπεία. Ξανά. Ο τραυματισμός ήταν σκληρός, κι ο συναισθηματικός φόρος που κλήθηκε να πληρώσει βαρύς.

Ελλείψει της, η εθνική ομάδα της Βραζιλίας απέτυχε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έτσι η ίδια αν ήθελε να δώσει το παρών έπρεπε να κερδίσει μόνη της μια θέση. Πήγε στο Μπακού, στο Παγκόσμιο του Αζερμπαϊτζάν τον Μάρτιο του 2020. Ήταν η πρώτη διοργάνωση που λάμβανε μέρος μετά τον τραυματισμό. Κατά τη διάρκεια των προκριματικών, τερμάτισε στη δεύτερη θέση στη δοκό ισορροπίας και στην τρίτη θέση στις ασύμμετρες ζυγούς. Προκρίθηκε στα τελικά της διοργάνωσης και στα δύο αγωνίσματα. Όμως, όπως τόσα πολλά παγκόσμια αθλητικά γεγονότα κατά τη διάρκεια εκείνου του μήνα [Μάρτιος του 2020], η συνάντηση ακυρώθηκε πριν ξεκινήσει κάποιος από τους τελικούς. Η επιστροφή της σταμάτησε για άλλη μια φορά, και εκείνη τη φορά, επ' αόριστον.

Καθώς η Βραζιλία χτυπήθηκε ιδιαίτερα σκληρά από τον κορωνοϊό, πολλά γυμναστήρια έκλεισαν και η προπόνηση ήταν αδύνατον να πραγματοποιείται με συνέπεια και τους ρυθμούς που απαιτεί ο πρωταθλητισμός. Έτσι η Αντράντε έγινε μέλος μιας αντιπροσωπείας 112 Βραζιλιάνων αθλητών στην Πορτογαλία προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να προετοιμάζεται για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Τον Δεκέμβριο του 2020 βρέθηκε θετική στον ιό. Ήταν ασυμπτωματική όμως έπρεπε να αποσυρθεί από έναν αγώνα και να σταματήσει προσωρινά την προπόνηση μπαίνοντας σε καραντίνα.

Για να διαχειριστεί όλα όσα της συνέβαιναν συνεργάστηκε με έναν αθλητικό ψυχολόγο που τη βοήθησε να παραμείνει συγκεντρωμένη στον μακροπρόθεσμο στόχο της που ήταν η επιστροφή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με περιορισμένες διοργανώσεις το 2021 και λίγες ευκαιρίες για να κερδίσει μια θέση στο μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη, η Αντράντε δεν ήταν καν σίγουρη αν στις αρχές Ιουνίου θα ταξίδευε στο Τόκιο. Η τελευταία της ευκαιρία ήταν στο Παναμερικανικό Πρωτάθλημα στο οποίο οι δύο πρώτοι κερδίσουν δύο από τις τελικές θέσεις στους Ο.Α. Τα κατάφερε κατακτώντας το χρυσό στο σύνθετο ατομικό με συνολική βαθμολογία 56.700.

Στον προκριματικό γύρο για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, προκρίθηκε ως τρίτη στον τελικό του άλματος, τέταρτη στις ασκήσεις εδάφους και δεύτερη στον τελικό του σύνθετου ατομικού. Μετά την απόσυρση της Σιμόν Μπάιλς, η Αντράντε μπήκε στον τελικό του σύνθετου ατομικού με την κορυφαία απόδοση.

Τελικώς ανέβηκε στο δεύτερο υψηλότερο σκαλί [αντί του πρώτου] έχοντας βγει εκτός ορίων στο πρόγραμμά της στις ασκήσεις εδάφους. Αυτό βέβαια δεν ήταν το μόνο της μετάλλιο στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Θέτοντας ακόμα ένα ρεκόρ για τη χώρα της κατέκτησε και το χρυσό στον τελικό του άλματος.

Αυτό την έκανε την πρώτη «χρυσή» Βραζιλιάνα Ολυμπιονίκη της ενόργανης στην Ιστορία!

Μόλις ανακοινώθηκε η βαθμολογία της και είδε ότι ξεπερνά την Μαϊκάιλα Σκίνερ, έτρεξε στην αγκαλιά του προπονητή της και ξέσπασε σε κλάματα. Όταν έφτασε η στιγμή της απονομής, στεκόταν πίσω από το βάθρο των νικητών φανερά ενθουσιασμένη. Περίμενε με ανυπομονησία να περάσει το χρυσό μετάλλιο γύρω από τον λαιμό της. Κουνούσε τα πόδια και τα χέρια της με μια νευρικότητα που ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τις αρμονικές, αέρινες κινήσεις της όταν αγωνίζεται. Παρότι η μάσκα έκρυβε τα 2/3 του προσώπου της, από τα μάτια της καταλάβαινες πως χαμογελάει πλατιά. Ρεμπέκα Αντράντε ακούστηκε από τα μεγάφωνα. Ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί, σήκωσε τα χέρια και χαιρέτησε τον λιγοστό κόσμο που επιτρέπονταν να βρίσκεται στο στάδιο και φόρεσε το μετάλλιό της.

«Είναι τεράστια περηφάνια για μένα, γιατί είδα πόσο μεγάλωσα τον τελευταίο έναν χρόνο. Ωρίμασα και είναι πολύ καλό αυτό. Νιώθω τόσο συγκλονισμένη, χαρούμενη. Νιώθω απίστευτα», δήλωσε στο επίσημο site των Ολυμπιακών Αγώνων και πρόσθεσε: «Είναι τόσο καλό όταν μπορείς να αποδώσεις το μέγιστο που μπορείς... Δεν φανταζόμουν ότι θα επέστρεφα κάνοντας όλα αυτά τα άλματα».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]