Η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ όταν κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2019

Γυναικείο ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ: Ο αντίκτυπος του equal pay

Ελένη Τζάντασεκ

Έπειτα από χρόνια προσπάθειας, η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ πέτυχε μια ιστορική νίκη, αυτή τη φορά εκτός γηπέδου

Η γυναικεία εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ ξεκίνησε να διεκδικεί επίσημα ίσους μισθούς με την ανδρική το 2016, όταν πέντε παίκτριες -μία από αυτές ήταν και η Megan Rapinoe- έκαναν μήνυση στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία των ΗΠΑ για μισθολογική διάκριση με βάση το φύλο. Μερικά χρόνια αργότερα προχώρησαν σε συλλογική προσφυγή στα δικαστήρια και στις 18 Μαΐου του 2022 δικαιώθηκαν. Η ομοσπονδία έδωσε στις παίκτριες 22 εκατομμύρια δολάρια αναδρομικά και η απόφαση εξασφάλισε επίσης μισθούς ίδιους με την ανδρική ομάδα μέχρι το 2028.

Η αθλητικογράφος Lindsay Gibbs θεωρεί τη νίκη ιστορική και πιστεύει ότι θα βοηθήσει οικονομικά και την ανδρική και τη γυναικεία ομάδα. « Αν οι άντρες βγουν 16οι στο Παγκόσμιο Κύπελλο, θα πάρουν περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια. Αν οι γυναίκες κερδίσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο, θα πάρουν περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια. Συνολικά θα έχουν 20 εκατομμύρια δολάρια, οπότε οι άντρες χάνουν από αυτή την άποψη. Αλλά σε δύο ή τρεις σεζόν του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι άντρες θα καταλήξουν να ωφελούνται περισσότερο από αυτή τη συμφωνία γιατί το ταλέντο και οι επιτυχίες της γυναικείας ομάδας θα είναι προς δικό τους όφελος».

Η Gibbs θεωρεί επίσης πως ο διακανονισμός της ομάδας ποδοσφαίρου είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν κι άλλες επαγγελματικές γυναικείες ομάδες. «Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι χορηγοί, οι παράγοντες του γυναικείου αθλητισμού και όσοι θέλουν καλό PR ως υποστηρικτές του γυναικείου αθλητισμού συνειδητοποιούν ότι μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στο θέμα του equal pay. Βλέπουμε όλο και περισσότερους φορείς να δίνουν χρήματα για να στηρίξουν την κατάσταση και να συνειδητοποιούν ότι η επένδυση στο γυναικείο αθλητισμό είναι μια από τις πιο αποδοτικές κινήσεις που μπορεί να κάνει κανείς αυτή τη στιγμή στο γυναικείο αθλητισμό».


Ο αντίκτυπος της νίκης της ομάδας των ΗΠΑ είναι πλέον παγκόσμιος. Σύμφωνα με τη Gibbs, τώρα η ομοσπονδία των ΗΠΑ θα πιέσει τη FIFA να αυξήσει το χρηματικό έπαθλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οπότε ο ένας οργανισμός θα σπρώξει τον άλλο. «Έτσι έρχεται η ουσιαστική αλλαγή. Αλλά έχουμε δει την αλληλεγγύη που αναπτύσσεται σε εργασιακά κινήματα που διεκδικούν το equal pay και το ποδόσφαιρο έχει ήδη αντίκτυπο πολλές χώρες, σε μεγάλο και μικρό βαθμό, οπότε και αυτή η απόφαση θα κάνει το ίδιο».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]