Χρυσή Μπάλα Γυναικών 2022: Η πλήρης λίστα των υποψήφιων και τα μεγάλα φαβορί

Χρυσή Μπάλα Γυναικών 2022: Η πλήρης λίστα των υποψήφιων και τα μεγάλα φαβορί

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η 66η τελετή απονομής της Χρυσής Μπάλας είναι προ των πυλών και το GWomen παρουσιάζει τη λίστα με τις υποψήφιες για το βραβείο της καλύτερης παίκτριας της χρονιάς!

Το... κόκκινο χαλί θα είναι γεμάτο από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου στο Παρίσι το βράδυ της Δευτέρας (17/10). Οι νικητές της Χρυσής Μπάλας, οι καλύτερες παίκτριες και οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές στον κόσμο, θα σταθούν στην σκηνή και θα κρατήσουν στα χέρια τους το εντυπωσιακό τρόπαιο.

Όσον αφορά τους άνδρες, ο Γάλλος στράικερ της Ρεάλ Μαδρίτης Καρίμ Μπενζεμά, έχει σχεδόν «κλειδώσει» τη νίκη. Σχετικά με το βραβείο των γυναικών τέσσερα ονόματα φιγουράρουν ως φαβορί: Η επιθετικός της Αγγλίας και της Άρσεναλ, Μπεθ Μιντ, η πρώτη σκόρερ της Women's Super League, Σαμ Κερ, η αρχηγός της Μπαρτσελόνα Αλέξια Πουτέγιας και η αρχηγός της κατόχου του Champions League Λυών, Άντα Χέγκερμπεργκ.

Μπεθ Μιντ

Η πολυτιμότερη παίκτρια του Euro 2022, η πρώτη σκόρερ της διοργάνωσης με έξι γκολ και τελικά πρωταθλήτρια Ευρώπης με την Αγγλία, η 27χρονη επιθετικός της Άρσεναλ, Μπεθ Μιντ, έκανε εξαιρετικό τουρνουά το καλοκαίρι, διευρύνοντας την ήδη πολύ καλή σεζόν της με τους «Gunners» (πρώτη σε ασίστ στη λίγκα). Ωστόσο η ομάδα το Λονδίνου δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο κάτι που αποδυναμώνει την υποψηφιότητά της για τη Χρυσή Μπάλα.

Σαμ Κερ

Παίκτρια της σεζόν στη Women's Super League, Καλύτερη Παίκτρια της Χρονιάς στο PFA και Ποδοσφαιρίστρια της Χρονιάς από την Ένωση Συντακτών Ποδοσφαίρου, η Σαμ Κερ ήταν εντυπωσιακή όλη τη σεζόν. Η Αυστραλή επιθετικός της Τσέλσι σκόραρε 20 γκολ σε 20 αγώνες πρωταθλήματος, κατέκτησε τρία εγχώρια τρόπαια στην Αγγλία με τις «μπλε» και έσπασε τόνους ρεκόρ κατά τη διάρκεια. Ωστόσο δεν υπήρχε κάποιο σημαντικό τουρνουά για την Κερ αυτό το καλοκαίρι, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει εναντίον της στην ψηφοφορία, καθώς και το γεγονός ότι η Τσέλσι αποκλείστηκε από το Champions League στους ομίλους.

Άντα Χέγκερμπεργκ

Πριν ξεκινήσει η σεζόν 2021/22 η αρχηγός της Λυών δεν είχε επιστρέψει στο παιχνίδι. Η 27χρονη έμεινε εκτός δράσης για 21 μήνες μετά τη ρήξη πρόσθιου χιαστού και πάτησε γήπεδο τον Οκτώβριο. Ωστόσο έφτασε πάλι διψήφιο αριθμό συμμετοχών για το πρωτάθλημα με τη Λυών να κατακτά τον τίτλο και σκόραρε έξι φορές στην Ευρώπη (ούσα βασική μόνο σε επτά παιχνίδια) μέχρι την κατάκτηση του Champions League. Το μόνο πράγμα που λειτουργεί ενάντια στην κάτοχο του βραβείου του 2018, είναι το Euro, όπου η Νορβηγία αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων.

Αλέξια Πουτέγιας

Η κάτοχος της Χρυσής Μπάλας για το 2021, είναι πολύ κοντά στο back to back. Ήδη το μεγαλύτερο βραβείο που έχει δοθεί ως τώρα, εκείνο της κορυφαίας παίκτριας της χρονιάς της UEFA κατέληξε στα δικά της χέρια. Όπως και το βραβείο της παίκτριας της χρονιάς του Champions League Γυναικών, παρότι η Μπαρτσελόνα λύγισε στον τελικό από την πολυνίκη Λυών. Η αρχηγός των «μπλαουγκράνα» ήταν πρώτη σκόρερ της διοργάνωσης με 11 γκολ σε 10 αγώνες, ενώ τα στατιστικά της στο ισπανικό πρωτάθλημα ήταν επίσης «τρελά» με 18 γκολ και 15 ασίστ σε 26 αγώνες μέχρι το στέμμα του πρωταθλητή. Ωστόσο ήταν εξαιρετικά άτυχη το καλοκαίρι καθώς υπέστη ρήξη χιαστού μια ημέρα πριν η Ισπανία ξεκινήσει τις προσπάθειές της στο Euro της Αγγλίας.

Αναλυτικά όλες οι υποψήφιες

Αλεξάντρα Ποπ (Βόλφσμπουργκ)

Αϊτάνα Μπονμάτι (Μπαρτσελόνα)

Γουεντί Ρενάρ (Λυών)

Άλεξ Μόργκαν (Όρλαντο Πράιντ - Σαν Ντιέγκο Γουέιβ)

Μπεθ Μιντ (Άρσεναλ)

Ασισάτ Οσοάλα (Μπαρτσελόνα)

Μαρί - Αντουανέτ Κατοτό (Παρί Σεν Ζερμέν)

Μίλι Μπράιτ (Τσέλσι)

Τρίνιτι Ρόντμαν (Ουάσινγκτον Σπίριτ)

Άντα Χέγκερμπεργκ (Λυών) Σέλμα Μπάτσα (Λυών)

Φριντολίνα Ρόλφε (Μπαρτσελόνα)

Βιβιάν Μίντεμα (Άρσεναλ)

Λούσι Μπρονζ (Μάντσεστερ Σίτι - Μπαρτσελόνα)

Σαμ Κερ (Τσέλσι)

Κριστιάν Εντλέρ (Λυών)

Λένα Όμπερντορφ (Βόλφσμπουργκ)

Καντιντιατού Ντιάνι (Παρί Σεν Ζερμέν)

Καταρίνα Μακάριο (Λυών)

Αλέξια Πουτέγιας (Μπαρτσελόνα)

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]