Η γυναικεία Super League οφείλει να την... ευγνωμονεί για τις στιγμές μαγείας. Η Σαμ Κερ υποσχέθηκε τίτλους στην Τσέλσι και το καταφέρνει. Μόνο που... ουδείς ήταν έτοιμος για τόσα γκολ και τόση ποιότητα!

Το γυναικείο τμήμα των «μπλε» κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα για δεύτερη διαδοχική αγωνιστική περίοδο, συνεχίζοντας στο δρόμο των μεγάλων επιτυχιών. Οι κοπέλες της Έμα Χέις την περασμένη σεζόν έφτασαν σε ένα μαγικό quadruple στις εγχώριες διοργανώσεις με Community Shield, πρωτάθλημα, Κύπελλο και LeagueCup, αν και ηττήθηκαν 4-0 στον τελικό του Champions League.

Φέτος, η ευρωπαϊκή έξοδος από τα γκρουπ πόνεσε πολύ, όμως, η γυναικεία Τσέλσι είχε τον χαρακτήρα ν' αντιδράσει. Με την εξπέρ των τίτλων στην άκρη του πάγκου, αλλά και το... «κανόνι» της Women Super League της Αγγλίας, Σαμ Κερ, ήρθε το πρωτάθλημα με επιβλητικό τρόπο. Με στυλ. Και με την 28χρονη παίκτρια να «ματώνει» αδιάλειπτα τα αντίπαλα δίχτυα.

Η κορυφαία σκόρερ από την ημέρα που φόρεσε τα μπλε

Στα 28 της χρόνια είναι μια από τις καλύτερες στράικερ στο γυναικείο ποδόσφαιρο και φυσικά το «βαρύ πυροβολικό» της WSL τις τελευταίες δυο σεζόν. Άλλωστε, από την ημέρα που φόρεσε τη φανέλα της Τσέλσι και έκανε ντεμπούτο στο αγγλικό πρωτάθλημα, τον Ιανουάριο του 2020, λίγο προτού εμφανιστεί η πανδημία, καμία άλλη δεν έχει τους δικούς της αριθμούς!

Η Κερ έχει καταφέρει να σημειώσει 42 τέρματα στην Λίγκα στο διάστημα που βρίσκεται στο κλαμπ του Λονδίνου και μάλιστα, έγινε η πρώτη παίκτρια στην Super League με 20+ τέρματα σε διαδοχικές αγωνιστικές περιόδους! Και την 20άρα της φετινής ποδοσφαιρικής χρονιάς την έφτασε με δυο απίθανα γκολ στο ματς της Κυριακής απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Δυο απίστευτα σουτ που έκαναν τις συμπαίκτριές της να υποκλιθούν – κυριολεκτικότατα, όπως το έκανε η Έρικ Κάθμπερτ – στο μεγαλείο της και τους άνδρες ποδοσφαιριστές να ζηλέψουν τα γκολ που πέτυχε.

Από οικογένεια αθλητών πήρε το «μικρόβιο», δοκιμάζοντας αρχικά το ράγκμπι!

«Είναι 10% τύχη, 20% ικανότητες, 15% συγκέντρωση και επιθυμία, 5% ευχαρίστηση, 50% πόνος και 100% λόγοι για να κάνεις κάποιους να θυμούνται το όνομά σου» αναφέρει ένα τραγούδι και στην περίπτωση της Σαμ Κερ βρίσκει εφαρμογή. Γιατί το γεγονός πως προερχόταν από αθλητική οικογένεια, φυσικά και δεν σήμαινε κάτι από μόνο του. Ούσα γεννημένη στην Αυστραλία και το Fremantl, στο Περθ, η 28χρονη επιθετικός έβλεπε από μικρή τον αδερφό και τον πατέρα της ν' ασχολούνται με το ράγκμπι. Ο θείος της είχε ασχοληθεί με την ιππασία.

Λαμβάνοντας μέρος στα παιχνίδια ράγκμπι του αδερφού της με τους φίλους του, η Κερ άρχισε να... μυείται στο κομμάτι του ανταγωνισμού και της δύναμης, ωστόσο, ήταν λογικό να αισθανθεί πως σωματικά μειονεκτούσε και δεν μπορούσε να τα βάλει με τους άντρες στο άθλημα της απόλυτης επαφής. Η οικογένειά της ήταν εκείνη που έβλεπε την έφεση που είχε η μικρή Σαμ στον αθλητισμό και μόλις εκείνη έφτασε στην ηλικία των 12 ετών, συνάντησε το ποδόσφαιρο και το αγάπησε.

Κούπα με το... καλημέρα, πρώτο Μουντιάλ στα 17 και απίθανη στο Παγκόσμιο του 2019

Το 2010, έναν χρόνο μετά το ντεμπούτο της, η Σαμ Κερ με το εθνόσημο στο στήθος βοήθησε το γυναικείο τμήμα της Αυστραλίας να κατακτήσει το Asian Cup, σκοράροντας μάλιστα στον μεγάλο τελικό. Έναν χρόνο αργότερα έδωσε το «παρών» στο πρώτο της Μουντιάλ, ούσα μόλις 17 ετών και παίζοντας με 20άρες στην εθνική ομάδα, όμως τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τις Matildas στον θεσμό.

Έχασε την διοργάνωση του 2015 με σοβαρό τραυματισμό, άρχισε να μεταφέρεται από την πτέρυγα όπου αγωνιζόταν ως εξτρέμ, προς την θέση της επιθετικού, παίζοντας κανονικά ως 9άρι και... εκτοξεύθηκε.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 πέτυχε το πρώτο της γκολ στη διοργάνωση σε ματς απέναντι στην Ιταλία και μαζί με το καρέ απέναντι στην Τζαμάικα έγινε η πρώτη είτε σε ανδρικό, είτε σε γυναικείο επίπεδο για την πατρίδα της, που φτάνει στο χατ-τρικ σε Μουντιάλ! Εκείνη τη χρονιά την ξεπέρασαν στα γκολ (6) μονάχα οι Έλεν Γουάιτ (Αγγλία), Μέγκαν Ραπίνο (ΗΠΑ) και Άλεξ Μόργκαν (ΗΠΑ).

Σαρώνει βραβεία, οδηγεί την Τσέλσι σε τρόπαια

Η κοπέλα μπροστά σε κάθε αντίπαλη εστία... σεληνιάζεται. Το γκολ το έχει στο αίμα της. Έχει φαντασία. Σκοράρει με τρόπους που κερδίζουν θαυμασμό, χειροκρότημα, αλλά και ... καλώς ενοούμενη ζήλεια, αφού πολλοί άνδρες συνάδελφοί της θα ήθελαν να στείλουν τη μπάλα στα δίχτυα όπως το κάνει εκείνη. Δεν είναι τυχαίο πως τα τελευταία έξι χρόνια έχει πάρει 7 Golden Boots σε 3 διαφορετικές Λίγκες και τώρα έκανε το back-to-back επί αγγλικού εδάφους με τη μπλε φανέλα.

Ξεκινώντας από την W-League το 2017, ανέβηκε επίπεδο με την NWSL φτάνοντας κι εκεί στη διάκριση της πρώτης σκόρερ του πρωταθλήματος για τρεις διαδοχικές χρονιές (2017, 2018, 2019). Tώρα το έχει κάνει και στο Νησί, βρίσκοντας... την υγειά της στο τρομερό σύνολο της Έμα Χέις στην πρωτεύουσα.

Είχε δυο γκολ στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας τον περασμένο Δεκέμβρη κόντρα στην Άρσεναλ, σκόραρε ξανά δυο φορές στο ματς με την Γιουνάιτεντ για την κούπα του φετινού πρωταθλήματος και έφτασε μετά τα 21 περσινά γκολ, στα 20 και για φέτος στη Λίγκα. Πέρυσι μαζί με την υπόλοιπη... μπλε παρέα της, πήραν την Τσέλσι από το χέρι για το quadruple στα εγχώρια και φέτος ήρθε και η τρίτη διαδοχική κούπα πρωταθλήματος (δεύτερη σερί δική της) από τις «Αμαζόνες» του Λονδίνου.

Φυσικά κατέκτησε και το βραβείο της κορυφαίας από την Ένωση Συντακτών Ποδοσφαίρου στην Αγγλία. Και έχει ακόμα συμβόλαιο μέχρι και το 2024, ανανεώνοντας τη συνεργασία της με το κλαμπ πριν από μερικούς μήνες. Αυτό το χαμόγελο και η τρέλα που κουβαλάει, μάλλον προετοιμάζουν τον κόσμο του γυναικείου – κι όχι μόνο – ποδοσφαίρου για αντίστοιχα εξαιρετικά πράγματα στο άμεσο μέλλον.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]