Μπεθ Μιντ: Η περιοδεία εκδίκησης του επαρχιοκόριτσου

Μπεθ Μιντ: Η περιοδεία εκδίκησης του επαρχιοκόριτσου

Μαριλένα Καλόπλαστου

Περίπου 12 μήνες πριν, η Μπεθ Μιντ ήταν στο σπίτι της στο βόρειο Λονδίνο, προσπαθώντας να καταλάβει γιατί δεν είχε θέση στην αποστολή της Αγγλίας στο Τόκιο. Τις εμφανίσεις της στο Euro, πρέπει να τις χρεώσεις στη φωτιά.

Το «Beth Mead's on fire» ποτέ δεν ακούστηκε εντονότερο από έναν λαό απ' του οποίου τη μήτρα γεννήθηκε το ποδόσφαιρο. Η μόνη Ελληνίδα που έχει αγωνιστεί στην γυναικεία premier, λέει για τους Άγγλους ότι έχουν τόση τρέλα για το ποδόσφαιρο που ακολουθούν τις ομάδες τους παντού. Και αυτή η τρέλα έρχεται και πολλαπλασιάζεται επί 10 όταν αφορά την εθνική τους ομάδα.

Το Gazzetta και το GWomen βρίσκονται στο Λονδίνο για τον τελικό του Euro Γυναικών 2022 με αποκλειστικό χορηγό το φυσικό μεταλλικό νερό Ζαγόρι.

Προσθέστε στα παραπάνω ότι η Αγγλία επιθυμεί διακαώς μια ευρωκούπα, ότι αυτό που απέτυχαν να κάνουν οι παίκτες του Σάουθγκειτ φλερτάρουν έντονα τώρα οι παίκτριες της Βιγκμαν και σκεφτείτε πόση λατρεία έχουν για την αιχμή του δόρατος της ομάδας. Beth Mead's on fire" λοιπόν σε κάθε πόλη που φιλοξένησε παιχνίδι των lionesses. Για εκείνη που με έξι γκολ φιγουράρει στην κορυφή της λίστας με τις σκόρερ -μαζι με την αρχηγό της Γερμανίας Αλεξάντρα Ποπ.

Το 4-0 στον ημιτελικό επί της Σουηδίας είναι η πιο ευρεία επικράτηση ομάδας σε ημιτελικό euro. Και ποια έδωσε το έναυσμα του θριάμβου; Μα φυσικά εκείνη, η Μπεθ Μιντ. Το δικό της τέρμα άλλαξε τις ισορροπίες υπέρ της Αγγλίας.

Αγωνίστηκε τόσο για να χαρίσει το προβάδισμα στην ομάδα της, όσο τα περασμένα δύο χρόνια για να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Μόλις το περασμένο καλοκαίρι αγνοήθηκε από την ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας και αυτή η απογοήτευση φώλιασε μέσα της και εκφράστηκε τώρα σαν εκδίκηση.

Έχει σημειώσει τέσσερα χατ-τρικ σε εννέα μήνες με τη φανέλα με το εθνόσημο, συμπεριλαμβανομένης μιας ιδιαίτερα θεαματικής εμφάνισης στη φάση των ομίλων εναντίον της Νορβηγίας, θυμίζουμε το εξωφρενικό 8-9. Η επιστροφή της αναμφίβολα εντυπωσιακη. Κι η πίκρα της απόρριψης μάλλον ακριβώς αυτό που χρειαζόταν. «Άναψε φωτιά μέσα μου», παραδέχτηκε πρόσφατα.

«Άναψε μια φωτιά μέσα μου. Δεν ήθελα να το ξανανιώσω. Αντίθετα, μου έδωσε ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και συγκέντρωση. Παίζω το καλύτερο μου ποδόσφαιρο όταν είμαι θυμωμένη».

Καμία άλλη παίκτρια δεν μπορεί να αποδώσει καλύτερα την επιθετική δεινότητα της Αγγλίας.

Η Μπεθ κατάγεται από το Χιντεργουελ, ένα μικρό χωριό στη μέση του πουθενά στο βόρειο Γιορκσάιρ. Ως παιδί είχε τόση ενέργεια που η μαμά της απελπισμένη αναζητούσε τρόπους να ξεφορτωθεί λίγη. Αποφάσισε λοιπόν να την πάει σε μια προπόνηση μιας ομάδας ένα σαββατιάτικο πρωί. Σε ένα χωράφι στο Χιντεργουελ.

Ο προπονητής της ομάδας δεν είχε πρόβλημα να συμμετάσχει η μικρή μόνο που την προειδοποίησε ότι θα' ναι το μόνο κορίτσι. Μάλιστα γύρισε στη μαμά της με ένα βλέμμα που πρόδιδε ειλικρινή ανησυχία. Είναι αρκετά σκληρή για να αντέξει; Με την μητέρα της να γνέφει καταφατικά ίσως επειδή πολύ απλά θα την έπνιγε η απελπισία αν δεν έβρισκε λύση για την ανεξάντλητη ενέργεια της μικρής της κόρης. Την άφησε λοιπόν και θα επέστρεφε να την πάρει σε μια ώρα.

Όταν πλησίασε στο χωμάτινο χωράφι, είδε τον προπονητή να κινείται νευρικά προς το μέρος της και όλες τις οι σκέψεις κινήθηκαν στη σφαίρα της συμφοράς. Μέχρι που τον άκουσε να λέει ότι η Μπεθ ήταν πιο σκληροτράχηλη από τα περισσότερα αγόρια και πως θα έπρεπε να βρει μια ομάδα κοριτσιών ώστε να έχει την ευκαιρία να παίξει με άλλα κορίτσια.

Το μονοπάτι τότε για τα κορίτσια δεν έμοιαζε με το royal water garden. Είχε δυσκολίες ικανές να σε κάνουν να κάνεις πίσω. Όμως η Μπεθ κατάλαβε ότι πλέον δεν έχει να κάνει με την μητέρα της και την αγωνιώδη αναζήτηση να εκτονώνει κάπου το μικρό της ζιζάνιο.

Η καρδιά της μικρής Μπεθ είχε σκυρτισει και ήταν έτοιμη να βγει έξω από τη ζώνη ασφαλείας της, να κάνει το ταξίδι 45 λεπτών ως το Μίντλεσμπρο να αντιμετωπίσει την ταμπέλα του επαρχιοκόριτσου.

Έκλαιγε πιθανώς σε εβδομαδιαία βάση αλλά τελικά τα κατάφερε για να μπορεί πια η Αγγλία (και η Άρσεναλ) να καυχιούνται πως έχουν στα χέρια τους ένα πολύτιμο πετράδι. Όσο για το Euro, οι πάντα ευρηματικοί Άγγλοι το έχουν ήδη ονομάσει "Beth Mead Revenge Tour". Δηλαδή η περιοδεία εκδίκησης της Μπεθ Μιντ.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]