Euro 2022 Γυναικών: Αγγλία και Νορβηγία παίζουν την πρωτιά στον α' όμιλο

Η Νορβηγία διψάει για «εκδίκηση» μετά τους δύο σερί αποκλεισμούς σε Μουντιάλ, η Αγγλία θέλει το 2/2 μπροστά στο κοινό της. Μεγάλο παιχνίδι στον 1ο όμιλο του Euro Γυναικών για την πρωτιά (11/7, 22:00), ματς χωρίς επιστροφή για Αυστρία και Βόρειο Ιρλανδία (19:00).

Με νίκη ξεκίνησαν το ταξίδι τους στο φετινό Euro Αγγλία και Νορβηγία. Και τώρα, καλούνται να κοντραριστούν μεταξύ τους, με τον νικητή (αν υπάρξει) να κάνει μεγάλο βήμα για την πρόκριση και την πρωτιά στον πρώτο όμιλο. Οι Λέαινες έκαναν το καθήκον τους στην πρεμιέρα με αντίπαλο την Αυστρία (1-0) στο κατάμεστο «Ολντ Τράφορντ», αν και η coach Σαρίνα Βίγκμαν δεν έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την εμφάνισή τους και τα λάθη στο επιθετικό μισό. Παρ' όλα αυτά, αν υπάρχει ένας αντίπαλος με τον οποίο έχει χτίσει θετική παράδοση, αυτός είναι η Νορβηγία. Το σύνολο του Μάρτιν Σιόγκρεν μετέτρεψε σε τυπική διαδικασία το ματς κόντρα στη Βόρειο Ιρλανδία (4-1) με τρία γκολ από το μισάωρο, έστω και χωρίς το όνομα της Άντα Χέγκερμπεργκ στη λίστα των σκόρερ και άφησε οριστικά πίσω της τον κάκιστο απολογισμό του 2017 όταν αποκλείστηκε στον όμιλο με τρεις ήττες. Πλέον, όμως, καλείται να τα βάλει με τον... κακό της δαίμονα, αφού η Αγγλία την απέκλεισε σε δύο σερί Μουντιάλ: το 2015 στους «16», το 2019 στα προημιτελικά, με τη Λούσι Μπρονζ να σκοράρει και στις δύο περιστάσεις. Θα καταφέρει να σπάσει το σερί με την τρίτη και... φαρμακερή, μπροστά στο κοινό της οικοδεσπότριας; Η απάντηση στο «Amex Stadium», γήπεδο της Μπράιτον (22:00).

Το αποτέλεσμα για Αυστρία και Βόρειο Ιρλανδία μπορεί να ήταν αρνητικό στην πρεμιέρα, οι δύο ομάδες, όμως, έχουν τους λόγους τους να κρατήσουν θετικά στοιχεία ενόψει της μεταξύ τους κόντρας, με την οποία ανοίγει η αυλαία της δεύτερης αγωνιστικής (19:00). Από τη μία, οι Αυστριακές κοίταξαν στα μάτια τη διοργανώτρια Αγγλία και έχασαν μεγάλη ευκαιρία για να «κλέψουν» τον βαθμό στο φινάλε (1-0), αποδεικνύοντας ότι η πορεία μέχρι τα ημιτελικά στο περασμένο Euro μόνο τυχαία δεν ήταν. Από την άλλη, η πρωτάρα του ομίλου μπορεί να «λύγισε» από νωρίς κόντρα στη Νορβηγία, αλλά πέτυχε το ιστορικό πρώτο της γκολ σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης με «χρυσή» σκόρερ τη Τζούλι Νέλσον και κοιτάζει μπροστά. Αναμφίβολα, το μεταξύ τους ματς έχει φαβορί και αυτό είναι το σύνολο της Ιρίν Φέρμαν, που δείχνει έτοιμο να επιστρέψει σε τροχιά διεκδίκησης της πρόκρισης. Αν και η Βόρειος Ιρλανδία στάθηκε πολύ καλά στο προηγούμενο έδρας παιχνίδι κόντρα στην Αυστρία προ μηνών για τα προκριματικά του Μουντιάλ, διότι μην ξεχνάμε πως λόγω απόστασης, το κοινό τους αναμένεται να δημιουργήσει ανάλογη ατμόσφαιρα στο «St. Mary's» με το ματς της πρεμιέρας (6.000 η προσέλευσή τους στην πρεμιέρα). Φυσικά, τυχών χαμένος από αυτό το ματς θα αποκλειστεί και μαθηματικά από τη συνέχεια.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image