sabrina_ionesku
30/11/2022
ΜΠΑΣΚΕΤ

WNBA: Οι παίκτριες δεν παίρνουν ούτε cent απ' τις πωλήσεις των εμφανίσεων, ενώ οι παίκτες λαμβάνουν ως και το 50%

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η Κέλσι Πλαμ πόιντ γκαρντ των Las Vegas Aces, αποκάλυψε σε ένα podcast ότι οι παίκτριες δεν παίρνουν ούτε cent από τις πωλήσεις των εμφανίσεων!

Η Κέλσι Πλαμ, πόιντ γκαρντ των πρωταθλητών του WNBA, Las Vegas Aces, και ένα από τα αστέρια της εθνικής ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών, κατήγγειλε μέσω ενός podcast την ανισότητα που βιώνουν οι γυναίκες παίκτριες στο επαγγελματικό μπάσκετ των ΗΠΑ.

Η αδικία αντικατοπτρίζεται στη διανομή των εσόδων από την πώληση των εμφανίσεων και άλλων προϊόντων του πρωταθλήματος και στα τηλεοπτικά συμβόλαια. Ενώ οι παίκτες του NBA λαμβάνουν ως και το 50% των εσόδων από τις πωλήσεις, οι παίκτριες δεν λαμβάνουν ούτε σεντ!

«Δεν θέλουμε να κερδίζουμε τα ίδια με αυτούς. Ζητάμε να έχουμε το ίδιο ποσοστό πωλήσεων. Δεν είναι το ίδιο», εξήγησε στο «The Residency», ένα podcast για τη βιομηχανία ψυχαγωγίας στο Λας Βέγκας.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να κερδίζω το ίδιο με τον ΛεΜπρόν, αλλά το ποσοστό για τις φανέλες. Βλέπω τη δική μου στο Mandalay Bay [ένα γνωστό εμπορικό κέντρο του Λας Βέγκας] και δεν παίρνω ούτε ένα δολάριο».

Οι ΛεΜπρόν Τζέιμς, Τζέιμς Χάρντεν και Στεφ Κάρι είναι οι παίκτες που πούλησαν τις περισσότερες φανέλες πέρυσι, ενώ η Σαμπρίνα Ιονέσκου, η Σου Μπερντ και η Νταϊάνα Ταουράσι ηγήθηκαν της κατάταξης μεταξύ των παικτριών.

Τοπ 10 πιο δημοφιλείς φανέλες στο WNBA:

1. Σαμπρίνα Ιονέσκου, New York Liberty

2. Σου Μπερντ, Seattle Storm

3. Νταϊάνα Ταουράσι, Phoenix Mercury

4. Έιζα Γουίλσον, Las Vegas Aces

5. Μπριάνα Στιούαρτ, Seattle Storm

6. Κάντας Πάρκερ, Chicago Sky

7. Σκάιλαρ Ντίγκινς Σμιθ, Phoenix Mercury

8. Έλενα Ντέλε Ντόνε, Washington Mystics

9. Μάγια Μουρ, Minnesota Lynx

10. Λιζ Καμπάτζ, Las Vegas Aces

Εκτός από την ανάδειξη της διαφοράς στη διανομή από τις πωλήσεις των εμφανίσεων, η Πλαμ υπενθύμισε ότι στο WNBA δεν υπάρχει διανομή στις παίκτριες σχετικά με τα τηλεοπτικά συμβόλαια, «τα οποία δεν σταματούν να αυξάνονται».

Πριν από λίγους μήνες, ένα άλλο οικονομικό στοιχείο ανέδειξε το οικονομικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στο μπάσκετ των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια κατάσταση που επαναλαμβάνεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε όλο τον κόσμο. Η μασκότ των Ντένβερ Νάγκετς έχει τριπλάσιες αποδοχές από την πιο ακριβοπληρωμένη παίκτρια του WNBA.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]